Skocz do zawartości

Wyzwanie - nowy dysk ssd 2TB M.2 do MSI B450 Gaming Max Plus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Czyli będzie trochę szybciej od Kioxi proponowanej przez @Send1N

To nie ma znaczenia, sam pisałeś brać co tańsze więc podlinkowałem m2 2tb za 450pln, w takich zastosowaniach pod jakie ten dysk ma być zakupiony jak już wyżej było pisane różnicy nie będzie nawet względem ssd na sata ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Mam tą samą płytę, w M2_1 siedzi stara ADATA 8200Pro - kompatybilność zgodna z listą na stronie MSI. Na tym trzymam gry. Chodzi bez problemów z małym radiatorkiem.
System i część danych siedzi na Samsungu 870EVO na SATA. Mam też w dyspozycji dwa adaptery na pcie pod dyski m2.

Ostatnio naszło mnie i kupiłem WD SN580 1TB i się zaczęło. Płyta widzi w złączu na płycie ADATę jak i WD. System za to widzi tylko ADATę, w niedzielę żonglowałem jednym i drugim, aż do zmęczenia, tym bardziej żeby dostać się do tego złączą muszę wypinać całą kartę graficzną czego nie chcę aby nie orać złącza karty. W adapterze ADATA jest widoczna jak złącze na płycie jest wolne. Zresztą siedziała tak sporo czasu zanim nie zdecydowałem się na nowy dysk - na śledziu mam większy radiator i lepszy dostęp. Jak siedzą oba dyski to płyta widzi tylko dysk w M2_1, nawet na w uefi w board explorator drugie złącze pcie 16x widnieje jako puste. W obu adapterach - przekładałem dyski. Nie pamiętam jak były opisane w UEFI będąc w adapterze, za dużo żonglerki.

Dysk działa bo mam też kieszeń UNITEKa pod NVME na USB i system tak go widzi, choć widzi go jedynie jako ASMT ASM236X NVMe SCSI Disk Device. Oprogramowanie SanDisk / WD też go tak widzi, firmwaru nie sprawdzę ani nie podniosę jeśli to jest przyczyną stanu rzeczy. I tak póki co siedzi.

Jeszcze sprawdzę jak i czy widzi go laptop. W ostateczności zwrócę i kupię coś nawet na gen 3 co byłoby zgodne z płytą.

Wymiany na AM5 jeszcze nie przewiduję, póki co 5700X3D mi starcza i pewnie łapałbym się na Zen6 (AM5) albo czekał na początki AM6.

Dodam tylko, że HWINFO widzi go jako WD Blue SN580 ale czy to system czy paragon disk manager już nie.

Opublikowano

na elektrodzie znalazłem podobny wątek dla płyty w sumie bliźniaczej bo MSI B450 Tomahawk MAX wraz z tym samym adapterem i tam mu to zadziałało.
Teraz muszę dojść co mogło pójść nie tak, czy problemem jest dysk czy ustawienia UEFI. Najwyżej wrzucę na test dysk z lapka czy go będzie widzieć.

obraz.png

Opublikowano
58 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Kupiłem, akurat nie z tej promki, ale też w podobnej cenie.

Wraz z dyskiem przyjechał adapter, o którym napisałem w pierwszym poście.

Miałem obawy, ale nie potrzebne, po sklonowaniu dysku z systemem i zamianie ich miejscami płyta bez problemu wykryła nowy dysk. Dzięki wszystkim za pomoc.

• Like 1