Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Nieco autopromocja, ale głównie poszukuje feedbacku, opinii, uwag, hejtu ;), czegokolwiek konstruktywnego :)

Mój weekendowy projekt, po blisko 2 latach dziergania poza regularną pracą -> uMonitor.eu, narzędzie do monitorowania dostępności stron www oraz serwerów.

Nie pierwsze, zapewne nie ostatnie. Efekt początkowego eksperymentowania z kolejkowaniem zadań a finalnie chęci materializacji doświadczenia zawodowego.

Chętnie podzielę się też doświadczeniem przy pracy nad projektem, a jeśli macie swoje strony, to po prostu przydatne narzędzie :) (choćby w kontekście oceny jakości hostingu).

To ciągle taki early access, więc jeszcze wiele funkcji, specyficznych dla tego typu narzędzi, ciągle brakuje - ale "better done than perfect" ;) 

screenshot-20250224204336.thumb.png.6d3750233930796223b4d5bada3b66cb.png

• Like 1
  • Upvote 1
  • 1 rok później...
Opublikowano

Hej, właśnie stuknął mu rok, więc wrzucam krótkie zestawienie tego, co przez ten czas się pozmieniało.

Sporą przebudowę przeszedł wykres linii czasu monitora - obecnie pozwala cofnąć się aż o 3 lata wstecz. Doszły do niego kolejne metryki: czas nawiązania połączenia, TTFB oraz rozmiar odpowiedzi, a do tego nowe statystyki w postaci percentyli p50, p75 i średniej. Dzięki temu łatwiej zauważyć, że coś zaczyna powoli słabnąć, jeszcze zanim faktycznie się wywali.

Po stronie powiadomień pojawiła się integracja z Pushoverem, czyli push-e bezpośrednio na telefon. Doszła także opcja samodzielnego określania, które kody HTTP mają być uznawane za prawidłowe - przydatne tam, gdzie endpoint celowo odpowiada np. 401 albo 403. Dorzuciłem też alerty o zbliżającym się wygaśnięciu certyfikatu SSL.

Funkcja, z której osobiście jestem najbardziej zadowolony, to osobna podstrona każdej awarii. Znajdziecie tam szczegóły incydentu razem z automatyczną analizą AI, która stara się wskazać prawdopodobną przyczynę - timeout, problem z DNS, błąd po stronie aplikacji itd. Logów to nie zastąpi, ale często daje pierwszy sensowny trop.

Lista monitorów również dostała sporo uwagi. Doszło wyszukiwanie, sortowanie i filtrowanie - przy paru monitorach to drobiazg, ale przy kilkudziesięciu robi już naprawdę dużą różnicę.

Poza głównym projektem, eksperymentalnie wystartowałem też z mniejszym narzędziem: https://umonitor.eu/uptime-monitor/ - to taki minimalistyczny monitor dostępności popularnych serwisów, bez całej dodatkowej otoczki.

Oprócz tego wszystkiego co opisałem wyżej, pod maską poszło mnóstwo mniejszych poprawek, optymalizacji i drobnych usprawnień, których z zewnątrz w tak oczywisty sposób nie widać, ale w sumie to one też składają się na to, jak narzędzie dziś działa.

Jak zawsze - chętnie wysłucham uwag i pomysłów na to, co dorzucić w kolejnym roku :)

2026-02-21 20_17_26-Monitoring stron internetowych i serwerów – uMonitor — Firefox Developer Edition.png

• Like 1