Marcello24 1 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia Witam, Komputer po wykonaniu formatowania i próbie zainstalowania sterowników do karty graficznej NVIDIA zawiesza się i nie da się nic zrobić. Sytuacja powtórzyła się dwukrotnie. Oczywiście przed instalacją sterowników do karty, instalowania sterowników systemowych, za 1 razem samemu z internetu ( czytałem później, że powinna być jakaś szczególna kolejność ich instalacji. Czy rzeczywiście ma to takie znaczenie ? ) a za drugim razem automatycznie przez Win update. Do tej pory brak jakichkolwiek problemów z kartą, przed formatowaniem wszystko sprawnie chodziło. Przed formatowaniem była wymieniana pasta, jeśli to mogłoby wpłynąć jakoś na tę sytuację, ale po wymianie komputer normalnie działał (choć nie odpalałem już żadnej gry, to pewności 100% mieć nie mogę). Bardzo proszę o pomoc, bo jestem trochę zielony w tym temacie i nie mam pojęcia, co mam robić. Kartę komputer ogólnie wykrywa. https://www.nvidia.com/pl-pl/drivers/details/242531/ link do strony sterownikow NVDIA. Specyfikacje komputera: Acer Nitro 5 NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti Procesor Intel i5-10300H Zainstalowany został Windows 10 Pro.
Send1N 2 035 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia Jak nie przyjmowanie sterownika producenta i działanie tylko na podstawowym windowsowym to pierwsze objawy fizycznie uszkodzonego gpu, w takim wypadku nic sam nie zrobisz.
zakk87 31 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia Dla pewności zrób jeszcze zaawansowany memtest ale podejrzewam to co Send1N. Uwalone GPU.
Artur2369 5 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia Spróbuj zainstalować jeszcze starsze wersje Windowsa i nie wrzucać poprawek. Instaluj bez dostępu do internetu a sterowniki do GPU zaraz po restarcie systemu zainstaluj i sprawdź po tej operacji.
Marcello24 1 Opublikowano 14 Kwietnia Autor Opublikowano 14 Kwietnia 15 godzin temu, Send1N napisał(a): Jak nie przyjmowanie sterownika producenta i działanie tylko na podstawowym windowsowym to pierwsze objawy fizycznie uszkodzonego gpu, w takim wypadku nic sam nie zrobisz. Oddałem dzisiaj do serwisu i czekam na informację zwrotną. Jest duża szansa że uda się naprawić takie uszkodzenie GPU ? Czy mam szykować się na wymianę laptopa ? Godzinę temu, zakk87 napisał(a): Dla pewności zrób jeszcze zaawansowany memtest ale podejrzewam to co Send1N. Uwalone GPU. Oddane dziś do serwisu. Jest duża szansa,że uda się naprawić takie uszkodzenie czy raczej marne ?
Send1N 2 035 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia Jak oddałeś do serwisu gdzie chociaż trochę znają się na rzeczy to bez problemu da się to ogarnąć, może być problem z połączeniem rdzenia do pcb (kulki) w takim wypadku ściąga się obecną grafiką i robi "reballing" lub uszkodzenie samego rdzenia wtedy wymienia się gpu.
Marcello24 1 Opublikowano 14 Kwietnia Autor Opublikowano 14 Kwietnia Teraz, Send1N napisał(a): Jak oddałeś do serwisu gdzie chociaż trochę znają się na rzeczy to bez problemu da się to ogarnąć, może być problem z połączeniem rdzenia do pcb (kulki) w takim wypadku ściąga się obecną grafiką i robi "reballing" lub uszkodzenie samego rdzenia wtedy wymienia się gpu. Oddalem do najlepiej ocenianego wg Googla i opinii ludzi także mam nadzieję, że nie będzie to dla nich kłopot. Dzięki wielkie za szybką odpowiedź, jestem trochę spokojniejszy już i mam nadzieję że jutro dostanę telefon z dobrymi wiesciami 1
Marcello24 1 Opublikowano 15 Kwietnia Autor Opublikowano 15 Kwietnia Update W serwisie usłyszałem zawrotną kwotę naprawy 1k złotych. Nie chce mi się wierzyć trochę w tak dużą cenę naprawy, wyszło na to ze ciekły metal rozlał się po komputerze i dotarł do GPU i spowodował zwarcie. Pan argumentuje cenę drogim kosztem produktów do czyszczenia i długiego czasu naprawy takiej rzeczy. Pytanie ile realnie taka usługa powinna kosztować, wie ktoś ? Czy samemu próbować to doczyścić może bo za 1k to sensowaniej dołożyć do nowego laptopa niż do 4 latka.
Send1N 2 035 Opublikowano 15 Kwietnia Opublikowano 15 Kwietnia (edytowane) W cenę wliczyli też układ graficzny zapewne bo ten na 99% jest ubity, nawet mnie nie dziwi koszt tej naprawy w takim wypadku Nic nie mówiłeś że wymieniłeś bądź zleciłeś komuś wymianę ze zwykłej pasty na metal... druga sprawa że jeżeli ta diagnoza jest prawdziwa to nie licz na to że "starcie" jak to ująłeś tego metalu wystarczy jeżeli doszło do zwarcia jak rozlał się na poboczne układy.. kolejna sprawa dlaczego nikt nie zabezpieczył okolic gpu i cpu przed położeniem metalu Edytowane 15 Kwietnia przez Send1N
Rekomendowane odpowiedzi