Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W obudowach  sensownie można wymusić 2 rodzaje flow  

dół-góra: naturalny z fizyką i  przód-tył: wymuszony przez największy  dostęp chłodnego powietrza

dodatkowo balans intake/exhaust daje nam jakiś balans - nad lub podciśnienie

jak masz za mocny  intake to w środku masz ładne mieszanie się powietrza, ale niekoniecznie wymianę temperatury

rozumiem, że masz tego Anteca? 3x przód, 2x pod GPU, 1x tył nie brzmi  jakoś sensownie

skoro dwa na dół  na karmienie karty, to  max jeden/dwa na przód na nawiew na proc/ram

dwa na górę max w lewo i jeden na tył?

bo tu  głównie odbierasz ciepło  z GPU więc dół--góra    jest  uzasadniony

btw cooler wieżowy na CPU dość zaburza taki  przepływ -- AIO poza tempami poprawia cyrkulację w obudowach

Edytowane przez bofff
  • Upvote 1
Opublikowano

Może zamienię w takim razie Freezer'a 36 na AIO (tu bym poprosił o polecenie czegoś dobrego, najlepiej z ARGB). Jeśli bym wtedy dał AIO na górę to reszta jak? 2x 140 przód licząc od samej góry góry, 1x 140 tył, 2x pod GPU (czy lepiej 3x). Tak, czy jakoś inaczej?

Opublikowano
14 minut temu, KuzguwuBoskiDynamit napisał(a):

Może zamienię w takim razie Freezer'a 36 na AIO (tu bym poprosił o polecenie czegoś dobrego, najlepiej z ARGB). Jeśli bym wtedy dał AIO na górę to reszta jak? 2x 140 przód licząc od samej góry góry, 1x 140 tył, 2x pod GPU (czy lepiej 3x). Tak, czy jakoś inaczej?

Masz przykład, jak to wygląda u mnie. Bardziej optymalnie w tej budzie nie ułożysz wentylatorów:

fvlx5hQ.jpeg

Plus jeszcze trzeci reverse pod kartą, na razie testuję, ale różnic, jak się spodziewałem, nie ma albo są tak małe, że ich nie widać.

• Upvote 2
Opublikowano

Powiedział bym standardowo Arctic liquid freezer III 280/360/420 :E bo jest w dobrej kasie i jest wydajne ale jeżeli chcesz mieć naprawdę cichą pompę to zerknij na pure loop od BQ w którym pompa znajduje się na wężach zamiast w bloku i jest to absolutna topka jeżeli chodzi o kulturę pracy.

Opublikowano (edytowane)

Spoko, a coś w wersji białej występuje? Widzę tylko czarne, a obudowę będę mieć białą (zamieniłem).

Edit: chociaż w sumie białe i czarne utworzy elegancki zestaw, niech będzie. Którą wersję lepiej brać? 420? :heu:

Edytowane przez KuzguwuBoskiDynamit
Opublikowano

@KuzguwuBoskiDynamitsorry że podbijam pod Twój temat ale nie chce już zakładać nowego. Chodzi o rozmieszczenie wentyli jak w tej budzie na foto na przodzie 3x140mm arctic i tył 140mm nad chłodzenie pójdzie jeszcze 140 arctic max bez podświetlenia i zastanawiam się czy nie dać jeszcze pod kartę bo mam akurat walające się dwa fluctusy 120mm tylko nie wiem czy nie pogorszę tylko a chce poprostu wykorzystać przeznaczone na nie miejsce😅

20250506_191031.jpg

Opublikowano

Zamontowałem już tego Arctic Liquid Freezera 420 i nie działa podświetlenie. 1x kabel z HUB-a na froncie, ten z dwiema końcówkami (4-pin podłączyłem do MOBO na dole z lewej strony - SYS_FAN2 i druga końcówka 3-pin RGB również w tym miejscu pod ARGB_V1_2 - jest jeszcze obok wejście ARGB_V1_1, ale też nie działa). 5x wiatraków PWM jest wpiętych do HUB-a, oprócz tego z tyłu - ten wpiąłem pod SYS-FAN1 obok CPU_FAN na górze. Następnie od tych 3x wentów z chłodzenia arctica idzie jedynie końcówka męska, którą złączyłem z końcówką żeńską od pompy. Do pompy podpiąłem ten splitter all-in-one, który odpiąłem pod CPU_FAN na górze. No i nie działa..:boink::Crash:

Opublikowano
41 minut temu, DarkeVo napisał(a):

zastanawiam się czy nie dać jeszcze pod kartę bo mam akurat walające się dwa fluctusy 120mm tylko nie wiem czy nie pogorszę tylko a chce poprostu wykorzystać przeznaczone na nie miejsce😅

Fluctus jest na ssaniu mega głośny, a montując go w tym miejscu właśnie będzie w takim trybie (pull zaciągając z kratki) jak już chcesz dawać to jakiś arctic lub cooler master sickleflow które na ssaniu są najcichsze w testach.

Opublikowano (edytowane)

Już działa, zamiast włożyć kabel ARGB żeński od pompy do mobo, spiąłem to z męskim od wentów  :boink:

Teraz pytanie: gdzie podłączyć ARGB od GPU 7900 XTX NITRO, żeby zrobić synchro? Spiąłem to z końcówką od wentów, ale to chyba nie o to chodziło, bo po włączeniu pc, gpu działa inaczej niż Chłodzenie. Mobo B650 EAGLE AX. 

Edytowane przez KuzguwuBoskiDynamit
Opublikowano

Z gpu pewnie dobrze zrobiłeś ale żeby to zsynchronizować to musisz pewnie mieć jeszcze program od podświetlenia karty żeby tam przełączyć ma sterowanie podświetleniem z programu płyty głównej😅