Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Toni napisał(a):

Jeśli mój procesor którego używam obecnie i5 4460 ma TDP 84 W to ile wynosi jego PPT? I co to jest to PPT - to ma coś wspólnego z podkręcaniem? widzę na zdjęciu różne opcje do wyboru w biosie więc domyślam się, że na ustawieniach standardowych zużywa 65W tak ale jak się coś majstruje, próbuje podkręcać to wtedy więcej pobiera, tak?

Procesory które mają w specyfikacji napisane TDP 65W pobierają w rzeczywistości 88W. Na Intelach się nie znam.

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Grolshek napisał(a):

Procesory które mają w specyfikacji napisane TDP 65W pobierają w rzeczywistości 88W. Na Intelach się nie znam.

Poczytałem o tym tutaj ale nie za bardzo kumaty jestem w ścisłych przedmiotach więc powiedzmy, że coś tam rozumiem, idee jakby chwytam.  

Dobrze wiedzieć nim się kupi, że jednak 88W.

Takie pytanie ale to już jest maks - Ryzen 7 7700 pobieraja maksymalnie 88 W zakładając że się go nie podkręca? Nic więcej?

Czy płyta Asus PRIME B650-PLUS wystarczy na Ryzen 7 7700 czy lepiej brać już Asus TUF GAMING B650-PLUS?  Obie są pod niego dobre?

Edytowane przez Toni
Opublikowano
3 godziny temu, Toni napisał(a):

Czy gdybym wybrał procesor ryzen 7 7700 w wersji BOX z chłodzeniem Wraith Prism to czy to chłodzenie boxowe by sobie radziło zakładając że o żadnym podkręcaniu mowy nie ma?

Tylko po co skoro wersja box jest bardzo droga, fabryczny cooler bardzo głośny, a fajne ciche chłodzenie kupisz za 100zł?

https://www.ceneo.pl/172143190

3 godziny temu, Toni napisał(a):

Czy zasilacz wymieniony wyżej też dałby rady?

Który? Bo wątek się rozciąga.

2 godziny temu, Toni napisał(a):

Takie pytanie ale to już jest maks - Ryzen 7 7700 pobieraja maksymalnie 88 W zakładając że się go nie podkręca? Nic więcej?

Dokładnie tak.

2 godziny temu, Toni napisał(a):

Czy płyta Asus PRIME B650-PLUS wystarczy na Ryzen 7 7700 czy lepiej brać już Asus TUF GAMING B650-PLUS?  Obie są pod niego dobre?

Prime w zupełności wystarczy, reszta to kwestia wyposażenia - ilości USB, portów PCI-E, chipa audio itp. Jak składasz sam to Sferis ma Prime'a 50zł taniej niż Morele:
https://www.sferis.pl/plyta-glowna-asus-prime-b650-plus-i312571

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kalderon napisał(a):

Tylko po co skoro wersja box jest bardzo droga, fabryczny cooler bardzo głośny, a fajne ciche chłodzenie kupisz za 100zł?

No ja za bardzo nie chciałbym kupować wersji OEM bo obejrzałem przykładowo na stronie morele recenzję takiego procesora AMD Ryzen 5 7500F który mi proponowałeś i tam jasno było powiedziane że sprzedaje się je żeby nie marnować krzemu, znaczy, że są to procesory nie spełniające jakiś wymogów. Do tego zastanawiam się nad gwarancją. Pisze bowiem: Jeśli procesor został zakupiony osobno i nie był sprzedawany w zapieczętowanym, detalicznym opakowaniu , procesor jest uważany za OEM. Serwis gwarancyjny będzie świadczony przez punkt zakupu, a nie przez AMD.

Dla ciebie może cena jest ważna bo się na tym znasz, jesteś ogarnięty ( i tym sprzętem obracasz) , jak ci się popsuje kupisz sobie nowy, zamontujesz a dla mnie to skomplikowana a czasem i stresująca operacja. Komputer będzie mi składał serwis. Ja nawet do końca bałem się przełożyć stary sprzęt do nowej obudowy bo nie znalazłem godnego zamiennika do starej obudowy. Nie jestem technicznie inteligenty. Ledwo to zrobiłem przy pomocy powiedzmy ale nie do końca w tym segmencie kumatego w technice ojca. (obaj jak pół główki co razem daje jedną prawie mądrą głowę) Panel przedni podpinał mi już wujek. Ja bałem się że popsuje. Ty zmieniasz pewnie sprzęt raz na rok albo trochę dłużej. Wymieniasz, sprzedajesz, kupujesz. Nic dziwnego że masz to w dupie czy ten procesor wytrzyma ci 10 lat bo przez ten czas zmienisz go cztery, pięć razy. Ja natomiast kupuje ten cholerny komputer tylko dlatego, że chce mieć wspieraną wersję Windows (a jak coś kupuje to jak najbardziej perspektywicznie). Zdecydowanie pewniej czuje się kupując wersję pudełkową i biorąc pod uwagę, że pracuje, zarabiam a sprzęt jak dobrze pójdzie posłuży mi może nawet więcej niż obecny (9 lat) to traktuje to jako inwestycje w święty spokój.

Który? Bo wątek się rozciąga.

Corsair CX450M 450W 80 Plus Bronze

Prime w zupełności wystarczy, reszta to kwestia wyposażenia - ilości USB, portów PCI-E, chipa audio itp. Jak składasz sam to Sferis ma Prime'a 50zł taniej niż Morele:
https://www.sferis.pl/plyta-glowna-asus-prime-b650-plus-i312571

Zamawiam wszystko w serwisie i tak.

Edytowane przez Toni
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Toni napisał(a):

obejrzałem przykładowo na stronie morele recenzję takiego procesora AMD Ryzen 5 7500F który mi proponowałeś i tam jasno było powiedziane że sprzedaje się je żeby nie marnować krzemu, znaczy, że są to procesory nie spełniające jakiś wymogów.

Tak, tym wymogiem jest np. sprawny układ graficzny. 7500F to nic innego jak 7600 z niesprawnym i wyłączonym iGPU. Nie ma to nic wspólnego z wersją OEM - OEM to po prostu inny kanał dystrybucji np. dla dużych firm składających kompy które nie potrzebują pudełka czy chłodzenia (bo dla nich to i tak odpad). Dlatego np. 7700 jest dostępny zarówno w wersji BOX jak i OEM, i jest to dokładnie ten sam kawałek krzemu tylko w innym opakowaniu i dystrybucji. Tak gwarantem jest sklep - Morele istnieje od 25 lat, Action (właściciel Sferisa) od 1991 roku i nic nie wskazuje na to żeby mieli się zawinąć.

Ty zmieniasz pewnie sprzęt raz na rok albo trochę dłużej. Wymieniasz, sprzedajesz, kupujesz. Nic dziwnego że masz to w dupie czy ten procesor wytrzyma ci 10 lat bo przez ten czas zmienisz go cztery, pięć razy.

Mój główny komputer jest na Ryzenie 1200 z 2017 roku - nie wspiera Windowsa 11. I działa bardzo dobrze. Nie stać mnie na coroczne wymiany sprzętu, a coroczne wymiany nie są oznaką umiejętności tylko zbyt dużej ilości wolnych pieniędzy.

Zdecydowanie pewniej czuje się kupując wersję pudełkową i biorąc pod uwagę, że pracuje, zarabiam a sprzęt jak dobrze pójdzie posłuży mi może nawet więcej niż obecny (9 lat) to traktuje to jako inwestycje w święty spokój.

Wersja pudełkowa nie daje więcej spokoju. Jedyne to się zmienia to że w okresie gwarancji jak coś będzie nie tak to jak zgłosisz problem do sklepu to w wersji BOX reklamację rozpatrzą w imieniu AMD (i być może do nich odeślą), a w przypadku wersji OEM zrobią to w swoim imieniu. Po okresie gwarancji różnicy nie ma kompletnie żadnej, masz identyczny kawałek krzemu z identycznym ryzykiem awarii.

Corsair CX450M 450W 80 Plus Bronze

Do samego procesora z 1050 ti wystarczy w zupełności (o ile jest sprawny), jak w przyszłości najdzie cię na wymianę karty graficznej na coś szybszego to trzeba będzie pomyśleć o nowym zasilaczu.

Zamawiam wszystko w serwisie i tak.

W lokalnym serwisie komputerowym? Prawdopodobnie będzie sporo drożej + opłata za złożenie.

Edytowane przez kalderon
Opublikowano (edytowane)

@kalderon Pisałeś wcześniej o innym chłodzeniu niż to standardowe. Myślę, choć wiem, że uważasz to za mało opłacalne, kupić procesor Ryzen 5 7600, ewentualnie ten Ryzen 7 7700. Czy gdybym wybrał Ryzen 5 7600 to potrzebuję dokupywać inne chłodzenie niż to z BOXa? Pytam się tylko o 7600 bo chyba zdaje się rozumiem że dla Ryzen 7 7700 to z boxa to za mało. Drugie pytanie - przyglądając się specyfikacji chłodzenia jakie ty mi zaproponowałeś wcześniej w tym wątku (czyli Zalman CNPS9X OPTIMA Czarny) pisze TDP 180W - co to oznacza, chyba nie to że takie chłodzenie pobiera dodatkowo tyle mocy? Przypominam że chciałbym wykorzystać zasilacz 450W

Edytowane przez Toni
Opublikowano

7600 i 7700 zużywają praktycznie tyle samo energii. Chłodzenie boxowe wytrzyma, ale będzie cieplej i głośno. Chłodzenie pobiera tyle prądu co wentylator czyli całe nic, te 180W to jest teoretyczne maksymalne TDP (thermal design power) procesora z którym da radę, ale jako że TDP nic nie znaczy (a raczej - dla każdego znaczy coś innego) to nie przywiązywał bym do niego dużej wagi. Tym niemniej chłodzenie wieżowe z 4 ciepłowodami i 120mm wentylatorem na pewno będzie dużo wydajniejsze niż to z pudełka i za 70zł (tyle kosztowała Optima) to był no-brainer.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@Toni wersja z chłodzeniem kompletnie nie ma sensu bo to dołączone można powiedzieć że jest atrapą a cena wersji box jest wyższa :E zwykły spartan 5 za 6 dych będzie o niebo lepszy  https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-procesora-endorfy-spartan-5-120mm-ey3a001-pwm-do-intel-i-amd-13339351250 (w okolicy 80 można kupić używaną fere 5) w sferisie masz w dobrej kasie 7500f w wersji  bez chłodzenia https://www.sferis.pl/procesor-amd-ryzen-5-7500f-tray-i353983?utm_campaign=przejscia_ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=3aaff1fc-05bf-b3b5-0205-ab7c3400918d

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@kalderon@Send1N przekonaliście mnie. Widać, że z Was eksperci. Kupię procesor w wersji OEM i dokupię do niego chłodzenie jeśli dobrze piszę "wieżowe". Mam pytanie czy jeśli pobór mocy jest taki sam dla Ryzen 5 7600 a Ryzen 7 7700 to oznacza, że produkują one takie same ciepło? Podobnie się nagrzewają? Zaczynam się przychylać do myśli by kupić procesor ośmio rdzeniowy bo chciałbym zakupić procesor jak najdłużej się starzejący, perspektywiczny. Wiem, że 7600 taki jest ale chyba 7700 jest jeszcze bardziej?

Miałem kiedyś kartę graficzną z chłodzeniem od Zalmana, także znam tą firmę i chyba wybrałbym chłodzenie jakie pierwszy zaproponował mi @kalderon czyli Zalman CNPS9X Optima (CNPS9XOPTIMA). Zastanawiam się jednak nad pomieszczeniem tego typu chłodzenia. Moja obudowa to Corsair Carbide 100R. Są mniejsze i większe chłodzenia, w różnych cenach. Czy ten Zalman należy do jakiś umiarkowanie dużych wież? Jak się ma wielkość do jakości chłodzenia? Nie chcę robić "małych oszczędności" - chce kupić chłodzenie które spełni swoje zadanie. Wątpię aby kiedykolwiek przyszła mi myśl o podkręcaniu procesora więc potrzebuje chłodzenia które po prostu poradzi sobie aż do pracy pod dużym obciążeniem gdybym kiedykolwiek tego potrzebował ale nie ma raczej mowy o podkręcaniu. Kultura pracy, cichość oczywiście jest dla mnie również ważna.

Najchętniej wziąłbym chłodzenie, które nie świeci. Co myślicie o tym: be quiet! Pure Rock Slim 2  Nie świeci, ale jest chyba niestety większe, macie jakieś propozycje?

Edytowane przez Toni
Opublikowano

7700 może być nieco cieplejszy przez to że lepiej wykorzysta limit energetyczny. Ale to nie będą duże różnice, wieżowy cooler poradzi sobie bez problemu. W teorii 7700 będzie bardziej przyszłościowy, ale za 3-40 lata w porównaniu do procków dwie generacje do przodu to nie będzie przepaści między obecnymi Ryzenami. Inna sprawa, że 7700 można kupić za 835zł, a na Aliexpress jeszcze taniej.

Zalman nie jest już topową firmą jak kiedyś, chłodzenie polecałem głównie ze względu na cenę. Twoja obudowa mieści chłodzenia mające do 150mm wysokości, Optima ma 156mm - trzeba szukać czegoś mniejszego. Thermalright ma 148mm i powinien wejść na styk:

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, kalderon napisał(a):

7700 może być nieco cieplejszy przez to że lepiej wykorzysta limit energetyczny. Ale to nie będą duże różnice, wieżowy cooler poradzi sobie bez problemu. W teorii 7700 będzie bardziej przyszłościowy, ale za 3-40 lata w porównaniu do procków dwie generacje do przodu to nie będzie przepaści między obecnymi Ryzenami. Inna sprawa, że 7700 można kupić za 835zł, a na Aliexpress jeszcze taniej.

Zalman nie jest już topową firmą jak kiedyś, chłodzenie polecałem głównie ze względu na cenę. Twoja obudowa mieści chłodzenia mające do 150mm wysokości, Optima ma 156mm - trzeba szukać czegoś mniejszego. Thermalright ma 148mm i powinien wejść na styk:

Czekaj bo coś chyba pomyliłem. be quiet! Pure Rock Slim 2 podobno wysokie jest na 135 mm...  Nie lubię kupować na styk. Czy to chłodzenie nie będzie dobre?

Edytowane przez Toni
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, kalderon napisał(a):

Spartan jest lepszy, 4mm zapasu to dużo, obudowa tez ma swój zapas.

Tzn bo mi nie chodzi o to by mieć najlepszy. Mi chodzi o to by mieć wystarczający na moje potrzeby ale nie za duży. Powiedziano mi, nie wiem czy się zgodzisz, że gdy jest wiatrak który odprowadza ciepło z radiatora to te minimalne różnice wielkości radiatora nie są tak istotne. Ten be quiet jest lepszy od chłodzenia AMD z wersji Box czy nie? Ja właśnie byłem niechętny kupowaniu wieżowego chłodzenia ze względu na jego wielkość więc w ogóle jestem zwolennikiem małego, mniejszego, praktyczniejszego, nazwij mnie minimalistą.

Edytowane przez Toni
Opublikowano

Różnice w wielkości radiatora i wentylatora są istotne. Be quiet jest lepszy niż pudełkowy, ale w tej samej cenie chyba lepiej mieć zapas żeby było jeszcze chłodniej i jeszcze ciszej? Mniejsze chłodzeni nie jest pod żadnym względem praktyczniejsze, nie rozumiem twojego uporu.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, kalderon napisał(a):

Różnice w wielkości radiatora i wentylatora są istotne. Be quiet jest lepszy niż pudełkowy, ale w tej samej cenie chyba lepiej mieć zapas żeby było jeszcze chłodniej i jeszcze ciszej? Mniejsze chłodzeni nie jest pod żadnym względem praktyczniejsze, nie rozumiem twojego uporu.

Przemyślę to. Dziękuję.  Chciałbym jednak wiedzieć na ile lepsze jest to chłodzenie wieżowe be quiet od tego boxowego AMD. Chciałbym wiedzieć co mi da użycie dokładnie tego chłodzenia i czy jest wystarczające dla procesora Ryzen 5 7600 i Ryzen 7 7700.  Jak będzie zachowywać się chłodzenie boxowe a jak wieżowe pod mocnym obciążeniem?

Edytowane przez Toni
Opublikowano
4 minuty temu, Dirian napisał(a):

Ten BQ ogarnie ci to CPU w grach ale jak walniesz jakiś rendering czy obciążenie syntetyczne to już będzie głośno. 

Są na rynku nowsze coolery, tańsze i lepsze jak np. https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-assassin-x-120-refined-se-13255612/

Weź sobie tego Assassina i będzie ok, nie ma sensu upierać się na BQ jak można mieć taniej i lepiej.

Co to jest rendering i obciążenie syntetyczne? Ja w ogóle mam szansę na to że będę coś takiego robił? O które CPU ci chodzi? Oba? Ryzen 5 7600 i Ryzen 7 7700?

Opublikowano

Np. renderowanie filmów czy jakichś obiektów 3D. Obciążenie syntetyczne to programy do testowania procesora, benchmarki, itp.

Co będziesz robił przy PC to nie mam pojęcia ;)

Oba CPU, 7600 i 7700 dość podobnie się nagrzewają. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Dirian napisał(a):

Np. renderowanie filmów czy jakichś obiektów 3D. Obciążenie syntetyczne to programy do testowania procesora, benchmarki, itp.

Co będziesz robił przy PC to nie mam pojęcia ;)

Oba CPU, 7600 i 7700 dość podobnie się nagrzewają. 

Bardzo dziękuję za pomoc. Tobie oczywiście również @kalderon

Edytowane przez Toni
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Toni napisał(a):

Przemyślę to. Dziękuję.  Chciałbym jednak wiedzieć na ile lepsze jest to chłodzenie wieżowe be quiet od tego boxowego AMD. Chciałbym wiedzieć co mi da użycie dokładnie tego chłodzenia i czy jest wystarczające dla procesora Ryzen 5 7600 i Ryzen 7 7700.  Jak będzie zachowywać się chłodzenie boxowe a jak wieżowe pod mocnym obciążeniem?

Wszystko co posiada heatpipe będzie lepsze niż ten kawałek blaszki jakim jest boxowy cooler ;) w przypadku bequiet płacisz za firmę a nie koniecznie za wydajność niestety... 2 razy tańsze chłodzenia potrafią być wydajniejsze jak np "high end" od BQ dark rock vs perless assasin/phantom spirit, to samo jest w "low endzie" spartan czy podlinkowany wyżej thermalright assassin są wydajniejszymi chłodzeniami niż pure rock slim.

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1