Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Mam zamiar złożyć sobie nowy komputer. Nim to zrobię chciałbym zadać szereg pytań, które pomogą mi w wyborze właściwego sprzętu. Po pierwsze chciałbym zacząć od procesora do którego się przymierzam. Wybrałem procesor Procesor AMD Ryzen 5 7600.  Wydaje mi się, że wybiorę do niego płytę główną firmy ASUS. Najprawdopodobniej Asus PRIME B650-PLUS   ale zastanawiałem się też nad Asus TUF GAMING B650-PLUS .

1. W specyfikacji AMD Ryzen 5 7600 dostępnej na stronie morele m.in pisze:  "Rodzaje obsługiwanej pamięci:  DDR5-5200"    Może głupie pytanie, ale zastanawiam się czy chodzi o to że pasuje do niego tylko pamięć Ram 5200 MHz?

2. Czy dany procesor i płyta główna mają TPM 2.0 tak bym mógł zainstalować Win11?  Pytam bo w komentarzach na stronie produktu na morele, ktoś napisał, że nie ma, co wydaje się mało możliwe, ale z ostrożności chciałbym zapytać.

3. Ile dysków sata da się podłączyć w obu płytach? Cztery? Mam jeden dysk HDD, jeden SSD i napęd optyczny.

4. Która z wyżej wymienionych płyt głównych będzie dla mnie lepsza? Mam zamiar używać komputera głównie do nauki i pracy, ale nie chciałbym sobie zamykać drogi do grania, szczególnie, że komputer wymieniam bardzo rzadko. Gdybym grał co jest mało prawdopodobne to dla przykładu chciałbym móc uruchomić Diablo IV oraz gry strategiczne jak gry z serii heroes, anno, warcraft, starcraft,  medieval itp  Czy potrzebuję ekstremalnie chłodnej płyty głównej?

5. Obecnie używam komputera złożonego w 2016 roku. Czy standardy wtyczek od zasilaczy komputerowych się zmieniły? Chciałbym użyć tego samego zasilacza co miałem. Będzie pasować do nowej płyty głównej?

6. Czy procesor AMD Ryzen 5 7600 grzeje się mocniej od i5 4460?  TDP Ryzen ma wręcz niższe niż stary intel. i5 4460 ma 84 W  a Ryzen 5 7600 65 W...   Stary zasilacz Corsair CX450M 450W 80 Plus Bronze powinien spokojnie więc wystarczyć?

Póki co nie przychodzą mi żadne nowe pytania, ale może jeszcze zadam jakieś. Będę bardzo wdzięczny za pomocne odpowiedzi.

Edytowane przez Toni
Opublikowano

Ryzen 7500F ma praktycznie taką samą wydajność a jest tańszy. W cenie 7600 można kupić 7700. Płyty głównej nie dobiera się po marce, główni producenci są obecnie w zasadzie równorzędni. Jaką masz kartę graficzną bo samym procesorem w grach nie poszalejesz? Jak zamierzasz brazować na iGPU bez karty to rozważ np. Ryzena 8600G, ma trochę wolniejsze rdzenie CPU, ale znacznie wydajniejszą integrę.

1. Optimum wydajnościowo-kosztowe to RAM 6000CL30.

2. Tak, wszystko jest zgodne z W11.

3. Zestawienei wyposażenia wszystkich płyt AM5. Najczęściej mają 4 porty SATA>

https://www.ceneo.pl/151628126

4. Wszystkie płyty mają wystarczająco dobre sekcje zasilania żeby wykarmić wymienione w tym wątku procesory.

5. Główne standardy się nie zmieniły, teraz mamy zasilacze z nową wtyczką 12-pin do nowych kart nVidii. Ale główne podłączenia do zasilania płyty czy procesora są takie same.

6. Ryzeny mają inną budowę i nawet jak ciągną mniej prądu i produkują mniej ciepła to ich temperatura może być nieco wyższa bo odprowadzanie owego ciepła jest trudniejsze i się lekko kumuluje w środku. Procki wymienione w tym wątku są jednymi z chłodniejszych Ryzenów bo ich limit mocy nie jest przesadzony (np. 7600X to dokładnie ten sam chip co 7600 tylko z wyższym limitem mocy, którego ... nie potrzebuje i nadmiar jest przerabiany na ciepło). Dla samego procesora zasilacz wystarczy z dużym zapasem, co z kartą graficzną?

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, kalderon napisał(a):

Ryzen 7500F ma praktycznie taką samą wydajność a jest tańszy. W cenie 7600 można kupić 7700. Płyty głównej nie dobiera się po marce, główni producenci są obecnie w zasadzie równorzędni. Jaką masz kartę graficzną bo samym procesorem w grach nie poszalejesz? Jak zamierzasz brazować na iGPU bez karty to rozważ np. Ryzena 8600G, ma trochę wolniejsze rdzenie CPU, ale znacznie wydajniejszą integrę.

1. Optimum wydajnościowo-kosztowe to RAM 6000CL30.

2. Tak, wszystko jest zgodne z W11.

3. Zestawienei wyposażenia wszystkich płyt AM5. Najczęściej mają 4 porty SATA>

4. Wszystkie płyty mają wystarczająco dobre sekcje zasilania żeby wykarmić wymienione w tym wątku procesory.

5. Główne standardy się nie zmieniły, teraz mamy zasilacze z nową wtyczką 12-pin do nowych kart nVidii. Ale główne podłączenia do zasilania płyty czy procesora są takie same.

6. Ryzeny mają inną budowę i nawet jak ciągną mniej prądu i produkują mniej ciepła to ich temperatura może być nieco wyższa bo odprowadzanie owego ciepła jest trudniejsze i się lekko kumuluje w środku. Procki wymienione w tym wątku są jednymi z chłodniejszych Ryzenów bo ich limit mocy nie jest przesadzony (np. 7600X to dokładnie ten sam chip co 7600 tylko z wyższym limitem mocy, którego ... nie potrzebuje i nadmiar jest przerabiany na ciepło). Dla samego procesora zasilacz wystarczy z dużym zapasem, co z kartą graficzną?

Po pierwsze dziękuję za odpowiedź. Płyty główne wybrałem nie tylko ze względu na markę, ale na standard ATX i bardziej różnorodne wejścia na karty rozszerzeń aby nie zamykać sobie drogi do dodania jakiejś karty rozszerzeń w przyszłości. Co do karty graficznej którą mam to nie jest to żaden mocarz tylko skromny ZOTAC GeForce GTX 1050 Ti i to w wersji mini. Przy okazji zapytam - lepszy ten Geforce  od integry Ryzena 7600?  Bo 7500F nie ma integry w ogóle.

Opublikowano
4 minuty temu, kalderon napisał(a):

1050 ti jest znacznie wydajniejszy niż integra w 7600.

Płyty które wybrałeś mają całkiem standardowe wejścia.

PCI Express x1 (2 szt.), PCI Express x16 (2 szt)    Jak patrzyłem po płytach MSI I Gigabyte to wszystkie mają tylko x16

Głupie pytanie zadam bo pewnie sam byś mi napisał. Ta moja karta graficzna spokojnie wejdzie do nowych PCI Express? One mają kompatybilność wsteczną prawda?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, musichunter1x napisał(a):

To nie auto, PCIe zawsze jest kompatybilne. 
image.png.4dedde4f3fe2aeeadd411f8baef08648.png

Dla świętego spokoju zapytałem bo w tym nie siedzę i składam sobie komputer pod win11. Bardzo rzadko to robię. Ale zdjęcie wiele mówi :E

Edytowane przez Toni
Opublikowano
3 minuty temu, Toni napisał(a):

PCI Express x1 (2 szt.), PCI Express x16 (2 szt)    Jak patrzyłem po płytach MSI I Gigabyte to wszystkie mają tylko x16

Głupie pytanie zadam bo pewnie sam byś mi napisał. Ta moja karta graficzna spokojnie wejdzie do nowych PCI Express? One mają kompatybilność wsteczną prawda?

PCI-E jest wstecznie kompatybilne. Żadne z gniazd które wymieniłeś nie jest wyjątkowe. Trzeba tez rozróżnić 3 rzeczy - szerokość fizyczną gniazda, pod ile linii jest faktycznie podłączone i jaki interfejs ma dana karta rozszerzeń którą chcesz podłączyć. Złącze PCI-E o pełnej szerokości x16 często jest podłączone do 4 linii PC. Gniazdo PCI-E x1 jest obecnie średnio przydatne.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, kalderon napisał(a):

PCI-E jest wstecznie kompatybilne. Żadne z gniazd które wymieniłeś nie jest wyjątkowe. Trzeba tez rozróżnić 3 rzeczy - szerokość fizyczną gniazda, pod ile linii jest faktycznie podłączone i jaki interfejs ma dana karta rozszerzeń którą chcesz podłączyć. Złącze PCI-E o pełnej szerokości x16 często jest podłączone do 4 linii PC. Gniazdo PCI-E x1 jest obecnie średnio przydatne.

Nie wiem czy dobrze rozumiem. Kiedyś czego prawdopodobnie już nie zrobię (ale jak wybieram płytę główną to staram się być przewidujący) to miałem podpiętą pod zwykłe PCI dawno temu kartę DVB i ostatnio wyszukałem takich w necie i wyszło że są takie co mają krótkie "nóżki". Jak ta.  Prawdopodobnie nigdy już takiej nie kupię ale widzę że istnieje sprzęt z "krótkimi stykami, nóżkami czy jak to się to zwie".. Dlatego wolę mieć różne rodzaje wejść. Przepraszam jeśli nie zrozumiałem twojej odpowiedzi jeśli do tego piłeś.

Mam pytanie do tego Procesor AMD Ryzen 5 8600G  .. Jest potężniejszy i nie rozumiem czemu przy tym tańszy? Czy to aby nie wynika z tego że jakoś się mocniej nagrzewa? W komentarzach na stronie morele piszą klienci, że dołączone chłodzenie nie wystarcza. Mi nie zależy na jakimś wydajnościowym potworze jak już zauważyłeś ale wolałbym procesor który jest podobnie wydajny ale za to mniej się nagrzewa i gdzie dołączone w zestawie chłodzenie daje rady czyli jednak zostałbym przy AMD Ryzen 5 7600. Jeśli jest chłodniejszy.

Edytowane przez Toni
Opublikowano (edytowane)

PCI a PCI-E to dwa zupełnie różne i niekompatybilne ze sobą standardy. PCI w zasadzie wymarło.

Taką kartę jak zalinkowana można wsadzić nawet do złącza PCI-E x16.

8600G ma wolniejszą część procesorową (mniejsza ilość cache odbija się na wydajności w grach) i szybszą grafikę. Dołączone chłodzenie (jeśli jest, często nie ma) z reguły ledwo wystarcza, jest przy tym bardzo głośne. Znacznie lepsze chłodzenie wieżowe kupisz już za 80zł.

https://www.ceneo.pl/86906373

Edytowane przez kalderon
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, kalderon napisał(a):

PCI a PCI-E to dwa zupełnie różne i niekompatybilne ze sobą standardy. PCI w zasadzie wymarło.

Taką kartę jak zalinkowana można wsadzić nawet do złącza PCI-E x16.

8600G ma wolniejszą część procesorową (mniejsza ilość cache odbija się na wydajności w grach) i szybszą grafikę. Dołączone chłodzenie (jeśli jest, często nie ma) z reguły ledwo wystarcza, jest przy tym bardzo głośne. Znacznie lepsze chłodzenie wieżowe kupisz już za 80zł.

https://www.ceneo.pl/86906373

Nie wyraziłem się dobrze. Tak, chodziło mi o to że kiedyś miałem kartę DVB na PCI a teraz tylko biorę pod uwagę kupno nowej na PCI-E. Wiem że PCI wymarło. Tak coś sobie teraz przypominam, że lata temu też już poruszałem ten temat i tak podejrzewałem nawet, że taką kartę z małą nóżką można podłączyć do x16. Dzięki tobie znów to wiem.

Biorąc pod uwagę, że mam kartę graficzną wybiorę AMD Ryzen 5 7600.  Czy ten model procesora ma wystarczająco dobre chłodzenie czy też należałoby jakieś sobie dokupić?

Edytowane przez Toni
Opublikowano (edytowane)

Chłodzenie fabryczne jest głośne. Jak chcesz ciszy to dokup inne. Podtrzymuję że 7600 za prawie 900zł to nieopłacalny wybór. 7500F za 599zł + chłodzenie za 80zł da ci taką samą wydajność i ciszę.

Edytowane przez kalderon
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, kalderon napisał(a):

Chłodzenie fabryczne jest głośne. Jak chcesz ciszy to dokup inne. Podtrzymuję że 7600 za prawie 900zł to nieopłacalny wybór. 7500F za 599zł + chłodzenie za 80zł da ci taką samą wydajność i ciszę.

To ma sens co mi radzisz i widać że bardzo dobrze się znasz. Ale ja wolałbym procesor z integrą na sytuacje gdyby mi się karta graficzna popsuła, nie chce być zmuszony do kupna nowej. To pokrętna logika ale tak bym wolał. Mam tylko jedno dodatkowe pytanie co do tego ramu jeśli mogę jeszcze zadać pytanie mając nadzieję że nie jestem irytujący... 

Co oznacza to:

Zrzut ekranu z 2025-04-25 21-57-36.png

P.S  A może rzeczywiście wezmę 7500F....

Edytowane przez Toni
Opublikowano

Tylko że już taniej kupisz Ryzena 7700!:

Przychodzi bez chłodzenia które i tak lepiej kupić oddzielnie żeby było cicho. Można też 7600 bez chłodzenia:
https://www.ceneo.pl/157752015

6 minut temu, Toni napisał(a):

Co oznacza to:

To jest dupochron AMD, w czasie certyfikacji nowych procesorów najwyższym standardem JEDEC (organizacji opracowującej standardy RAMu) było DDR5-5200. AMD samo zaleca 6000CL30 jako optymalny wybór, takie kości dołączyli do zestawów rozesłanych do recenzentów.

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, kalderon napisał(a):

Tylko że już taniej kupisz Ryzena 7700!:

Przychodzi bez chłodzenia które i tak lepiej kupić oddzielnie żeby było cicho. Można też 7600 bez chłodzenia:
https://www.ceneo.pl/157752015

To jest dupochron AMD, w czasie certyfikacji nowych procesorów najwyższym standardem JEDEC (organizacji opracowującej standardy RAMu) było DDR5-5200. AMD samo zaleca 6000CL30 jako optymalny wybór, takie kości dołączyli do zestawów rozesłanych do recenzentów.

Nie no masz racje, wezmę ten procesor bez integry

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, kalderon napisał(a):

7500F nie ma integry, 7600 i 7700 ją mają.

Ciekawostka - integra w 8600G ma podobną wydajność do twojej 1050 ti.

Tak, tak ja rozumiem. Bardzo ci dziękuję za pomoc. Składanie nowego komputera to dla mnie zawsze wielka i rzadka operacja :E  Operacja "bardzo specjalna"

Edytowane przez Toni
Opublikowano (edytowane)

@kalderon  Mam takie pytanie co do tego Ramu. Jak pisałeś rekomendowana wersja Ramu dla AM5 to 6000CL30 ... Ja się tak zastanawiam nad tym czemu CL30?  Obecnie używam Ramu DDR3 1600 MHz ale CL10... Im niższe CL tym lepsze. Oczywiście moje ma mniejszą szybkość ale tak się zastawiam skąd takie CL30 - jaki jest problem - z czego wynika to że nie ma DDR5 z CL10? Czy w przyszłości będą DDR5 z CL10?  Na ile ma znaczenie ma wartość CL w stosunku do częstotliwości w MHz? 

Edytowane przez Toni
Opublikowano

Nie ma kości DDR5 z opóźnieniami niższymi niż 26. W nowych generacjach RAMu priorytet ma wyższy zegar/przepustowość, a rzeczywiste opóźnienia nie cierpią bo one są wypadkową CL i zegarów np. 1600CL10 ma opóźnienie 12,5ns, a 6000CL30 - 10ns.

Opublikowano (edytowane)

@kalderonCzy gdybym wybrał procesor ryzen 7 7700 w wersji BOX z chłodzeniem Wraith Prism to czy to chłodzenie boxowe by sobie radziło zakładając że o żadnym podkręcaniu mowy nie ma? Czy płyty główne wymienione wyżej nadawałby się do niego? Czy zasilacz wymieniony wyżej też dałby rady?

Edytowane przez Toni
Opublikowano
2 minuty temu, Toni napisał(a):

@kalderonMam pytanie odnośnie procesorów. Gdybym wybrał procesor ryzen 7 7700 w wersji BOX z chłodzeniem Wraith Prism to czy to chłodzenie boxowe by sobie radziło zakładając że o żadnym podkręcaniu mowy nie ma? Czy płyty główne wymienione wyżej nadawałby się do niego? Czy zasilacz wymieniony wyżej też dałby rady? Pytam czysto teoretycznie.

8:09 sam oceń:

Opublikowano (edytowane)

Jak to jest że w specyfikacji pisze 65 W  a w tych testach chyba było 90 W?  Czy dobrze zrozumiałem? Do tego nie wiem jakie są normy w temperaturach procesora. Ja się w ogóle nie znam. Jestem zielony w temacie.

Edytowane przez Toni
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Toni napisał(a):

Jak to jest że w specyfikacji pisze 65 W  a w tych testach chyba było 90 W?  Czy dobrze zrozumiałem?

TDP 65W to PPT 88W. Tak przynajmniej moja płyta informuje.

1000003108.jpg

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Grolshek napisał(a):

TDP 65W to PPT 88W.

Jeśli mój procesor którego używam obecnie i5 4460 ma TDP 84 W to ile wynosi jego PPT? I co to jest to PPT - to ma coś wspólnego z podkręcaniem? widzę na zdjęciu różne opcje do wyboru w biosie więc domyślam się, że na ustawieniach standardowych zużywa 65W tak ale jak się coś majstruje, próbuje podkręcać to wtedy więcej pobiera, tak?

Edytowane przez Toni