Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie mam światłowód z Netii 1Gb/300Mb i już w przeszłości miewałem bardzo rzadkie problemy ze spadkami do 90/90 ale to dosłownie do zrestartowania routera albo problem sam ustawał następnego dnia. Teraz niestety pojawia się coraz częściej i zrestartowanie routera już nie pomaga więc chciałbym się dowiedzieć z czym może być związany. Chodzi o połączenie z routera do komputera poprzez kabel RJ45. Router to Huawei OptiXstar HG8245X6-10, Płyta Główna Gigabyte B660 GAMING X DDR4 z aktualnym sterownikiem Realtek LAN Driver ze strony producenta, a karta sieciowa Realtek 2.5GbE LAN chip (2.5 Gbps/1 Gbps/100 Mbps). Z góry dziękuje za pomoc oraz pozdrawiam :)

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli masz uszkodzony kabel i wymusisz szybsze połączenie, to zamiast spadać do 100 Mbps w razie gdy jedna żyła się rozłączy będziesz tracił sieć całkowicie.
Po prostu wymień kabel.

Edit: Zamiast wymieniać możesz też po prostu spróbować go odłączyć i dobrze włożyć obu stron. Może po prostu nie siedzi dostatecznie mocno w którymś gnieździe.

Edytowane przez narmiak
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@narmiak Miałeś rację dzięki :) Poprawiłem złącza z obu stron i prędkość wróciła do normy. Zauważyłem, że w złączu płyty głównej wtyk wchodzi dość luźno i że rusza się w prawo i w lewo trzeba było go dopchnąć prosto do samego końca trzymając by po drodze się nie przemieszczał w żadną ze stron to normalne? Może przez to nie łączyło?

Edit: A może faktycznie powinienem bardziej zwracać uwagę czy jest wsunięty odpowiednio.

Edytowane przez Santino
Opublikowano

Idealnie nigdy nie będzie siedziało, ale też za dużo luzu nie powinno być. Wszystko zależy od samej wtyczki w kablu, bo różni producenci mogą mieć różne tolerancje. Ogólnie postaraj się poprowadzić kabel w taki sposób, żeby nie miał za bardzo możliwości zostać przez przypadek zruszony, a jak musisz poruszyć obudową z jakiegoś powodu, to sprawdzaj potem, czy dobrze siedzi.
Ja co jakiś czas też miałem podobny problem, bo zaczepiałem nogą o wiązkę kabli pod biurkiem, że aż stworzyłem sobie powiadomienia z monitoringu i zawsze jak prędkość spadnie do 100 Mbps na jednym porcie dostaję komunikat na Telegram:
image.png.febf2b5a259453662a900e78f04ce109.png

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Santino napisał(a):

A jak można ustawić takie powiadomienie?

Instalujesz serwer Zabbixa, jak się da, to integrujesz bezpośrednio z routerem albo switchem, jak się nie da, to instalujesz agenta u siebie w systemie.
Potem szukasz poradnika, jak stworzyć bota na telegramie i dodajesz go jako opcję do powiadomień na serwerze Zabbixa.
A na koniec ustawiasz nową regułę, która w wypadku gdy prędkość na interface wyznaczonym w programie wyśle odpowiednie powiadomienie przez bota na telegramie. Albo maila.
Regułę polecam ustawić na konkretną wartość, bo jak zrobisz na przykład taką, która będzie się odpalać jak interface zejdzie poniżej 1 Gbps, to dostaniesz też powiadomienie, kiedy komputer zostanie uśpiony/wyłączony i prędkość na porcie zmniejszy się do 10 Mbps.

• Upvote 1