Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Niedawno kupiłem dysk SSD 256GB GOODRAM CX400 gen.2 i używam go jako dysku zewnętrznego. Zauważyłem że podczas kopiowania spada prędkość z np. 300mb/s do 30mb/s, by po chwil wrócić na 300, po czym znowu spada. Czym to może być spowodowane ? Słabej jakości kabel dołączony wraz z kieszenią, czy lipna sama KIESZEŃ ?  Sprawdzałem na innym kompie i jest to samo

Zrzut ekranu 2025-05-07 152512.png

Edytowane przez maras2574
Opublikowano

@Karro Spoko, ale w specyfikacji nigdzie nie ma spadków do 25 MB/s ;) Gdyby dysk był w kompie i takie coś bym zauważył, już by dawno na reklamację leciał. Z drugiej jednak strony, takiego dysku nie wsadziłbym do PC ;) Było mi potrzebne coś szybszego od pendrive do filmów w robocie ;)

Opublikowano

W specyfikacji zapisu jest coś takiego "2Bazuje na testach przeprowadzonych w programie IOMETER na nowym SSD. Parametry mogą różnić się w zależności od konfiguracji komputera lub zużycia SSD." więc to podobnie jak z prędkościami neta, czyli ludzie się burzą że mają spadki, a tak naprawdę zawarli umowę na internet DO :) tutaj to chyba podobnie jest.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Sprawdziłem właśnie stary Patriot P210 256 GB, na którym przechowuję małe dane i też przez kieszeń jako dysk zewnętrzny. Jest zapełniony w 88% i nie ma z nim żadnych problemów ;) 

Zrzut ekranu 2025-05-21 174441.jpg

CX400 zapełniony w 43% :E

Bez napinki odezwałem się do sklepu w sprawie reklamacji. Kazali zadzwonić, co też zrobiłem, na luzie pogadałem z gościem i powiedział że wymienimy ;) Ale czy to coś da :hmm:

Zrzut ekranu 2025-05-21 180113.jpg

Zamieniałem tak dla pewności jeszcze kieszenie, ale rezultaty takie same 

Edytowane przez maras2574
Opublikowano
8 godzin temu, Karro napisał(a):

a w jakiej jest?

dyski ze specką 14000/14000 zapisują z 1500

A niektóre ze specką 7000/7000 MB/s zapisują 6900 MB/s :)  KC3000 np. tak robi ;)  Olać to, wysłałem go na reklamację, a w międzyczasie kupiłem polecany wyżej Intenso ;) 

CrystalDiskMark_20240116203918.png

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Tornado3 napisał(a):

Pod warunkiem ze trafisz na TLC. 

Nie ma to jak napisać że się kupiło fajny dysk w niskiej cenie, a jak ktoś kupi to później napisać że są wersje z różnymi kościami :E 

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Haha 2