Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Poszukuje najtańszego używanego  małego laptopa / netbooka.
Wymagania co do sprzętu bardzo niewielkie:

-ekran max 10"

-koniecznie USB 3.0 i szybki czytnik kart SD

-min windows 7 lub nowszy 

Laptop ma służyć w podróży do zgrywania na dysk 2,5" materiałów wideo z kart SD, więc wydajność obliczeniowa laptopa nie ma znaczenia. W związku z użytkowaniem w trudnych warunkach sprzęt będzie się mocno niszczył więc szukam najtańszego używanego modelu. 
Czy ktoś może polecić takiego netbooka? Teraz używam netbooka na bazie 1-rdzeniowego procesora Atom + 1GB RAM i w zupełności mi wystarcza do tych zastosowań, jedynie brak USB 3.0 jest koszmarem - zgranie całodziennego materiału wideo trwa przez USB 2.0 ponad godzinę. Dlatego szukam coś z USB 3.0
Czy istnieją takie? bo większość dostępnych laptopów z nowszym USB to większe, cięższe i sporo droższe konstrukcje. Mało praktyczne w podróży.

Edytowane przez steve13
Opublikowano

Chromebooki odpadają, bo niekompatybilne z windowsem (na którego mam programy do naprawy uszkodzonych plików z karty SD i odzysku skasowanych danych), poza tym ten ma wlutowany mikro dysk 32gb bez możliwości włożenia dysku sata 2,5"

Opublikowano
42 minuty temu, steve13 napisał(a):

poza tym ten ma wlutowany mikro dysk 32gb bez możliwości włożenia dysku sata 2,5"

Nic nie pisałeś że ma być możliwość wsadzenia klasycznego dysku sata do środka laptopa, jest jeszcze np https://allegrolokalnie.pl/oferta/dell-venue-11-pro-4128?rep=1083160264 10,8" z usb 3.0, czytnikiem kart, z niewlutowanym dyskiem mmc który można wymienić na większy ale nie na sata tylko m2.

Opublikowano

No własnie tak mi się zdawało że malutkie netbooki typu atom wymarły. Miały tragiczne parametry obliczeniowe, ale do zgrywania i porządkowania plików w warunkach polowych dobrze się nadawały. Jedynie brakowało szybkiego złącza USB by zgrywani nie trwało godzinami.