Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, poszukuję nowej płyty głównej pod proca AMD 7800X3D.
Poprzednio miałem MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI, niestety poszła na gwarancję i zwrócili mi pieniądze i muszę zakupić coś nowego.

Sprzęt jaki posiadam:
Proc: AMD Ryzen 7800X3D
Ram: DDR5 Lexar 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 Ares RGB
Obudowa: Be Quiet Shadow Base 800 DX
Zasilacz: Corsair RM650x - ten stary bez ATX3.1 i tych nowych kabli do kart
GPU: MSI RTX 2070
Chłodzenie: Be Quiet Dark Rock 4 Pro
Karta dźwiękowa: CREATIVE Sound Blaster X AE-5 Plus
2 dyski hdd sata i 2 dyski nvme.

Interesuje mnie chipset x870 lub x870E. Czym one się aktualnie różnią? Warto dopłacać?

Wstępnie przeglądałem płyty i wpadły mi w oczy:
Gigabyte X870E A ELITE WIFI7
MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI
Gigabyte X870E AORUS PRO

Jest coś innego wartego polecenia?
Budżet to ok 1600 zł, chyba że warto do czegoś dopłacić - wtedy to przemyślę.

Opublikowano
14 godzin temu, kamilos69 napisał(a):

Z tych które wymieniłeś to MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI

A w czym ta MSI jest lepsza od Gigabyte? Ma lepszą sekcję? Chłodzenie? Bo ja się trochę zawiodłem na obsłudze produkcie i obsłudze MSI :/

Opublikowano

Dobra, teraz poczytałem trochę o specyfikacji.
Gigabyte ma 2.5gb lan i jak się zainstaluje 2 dyski ssd na nvme jedno do gniazda cpu drugie do chipsetu to nie obetnie pcie pod karte z x16 na x8, ale jak sie zainstaluje 3 dyski nvme to już obetnie slot pcie na x8.
Msi ma 5gb lan i można zainstalować 3 dyski nvme 1 w slot cpu a dwa w chipsetu i nie obetnie pcie do x8, ale jak już się zainstaluje 4 2 w slot cpu i dwa w slot chipsetu to już obetnie pcie do x8.
Dobrze myślę i doczytałem? Bo powiem szczerze że z tematu komputerów wypadłem od 6 generacji intela i nadrabiam zaległości a nie chce popełnić błędu :/

Opublikowano

Na płytach Gigabyte jeżeli obsadzisz choćby jeden dysk nvme w nieodpowiedni slot to obcina pcie 5.0 z x16 na x8.

Więc jeżeli chcesz żeby nie obcinało pcie x16 na x8 to zostają Ci realnie tylko dwa nvme z czterech.
Ale pcie 5.0 x16 nie jest Ci kompletnie do niczego potrzebne bo pcie 5.0 x8= pcie 4.0 x16 a tego nawet rtx 5090 nie wykorzystuje. Ba nawet 4.0 x16 nie jest wykorzystany choćby w połowie.

Na Msi obsadzenie wszystkich nvme nie obcina linii pcie x16. Obcina za to linie pcie x4 lub wyłącza usb4.

No więc ten tego zależy czego potrzebujesz lub nie. Wybierz po prostu płytę która spełnia twoje wymagania.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.05.2025 o 08:47, kamilos69 napisał(a):

Ale pcie 5.0 x16 nie jest Ci kompletnie do niczego potrzebne bo pcie 5.0 x8= pcie 4.0 x16 a tego nawet rtx 5090 nie wykorzystuje. Ba nawet 4.0 x16 nie jest wykorzystany choćby w połowie.

Oczywiście zgadzam się z tym co napisałeś ale skoro już temat został poruszony to zastanawia mnie skąd bierze się w takim razie ta różnica 1 - 2 fps na korzyść 5.0 w przypadku mocniejszych kart? :P 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Send1N napisał(a):

zastanawia mnie skąd bierze się w takim razie ta różnica 1 - 2 fps na korzyść 5.0 w przypadku mocniejszych kart? :P 

Ja to nazywam błędem pomiarowym. Zresztą nie oszukujmy się programy diagnostyczne/monitorujące/benchmarki nie są idealne.

Edytowane przez kamilos69
  • Thanks 1