Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam problem od samego początku z Windows 11, aż do najnowszych wersji, generalnie w kratkę, raz wybudzi, raz error i restart. Na Win10 nie miałem tego problemu. Co to może być?

Podgląd zdarzeń:

2025-05-23_155023.png.7292b7947d0806183c7b5aad54fd427e.png

Opublikowano

@error1983

Na BSOD jaki komunikat się wyświetla? Daj fotkę całego ekranu. 

Błąd 0x000000d1 może wskazywać na jakieś problemy ze sterownikami. Na niebieskim ekranie powinno się pokazać, o co chodzi.

W menadżerze urządzeń nieznanych żadnych problemów? Wszystkie aktualizacje do 11 są zainstalowane?

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, Send1N napisał(a):

Wygląda jak błąd od sterownika c-media do asusa, masz dźwiękówkę xonara w tym PC ?

Dokładnie, mam ASUS Essence STX. Instalowałem najnowsze jakie są Unixonar, ale może potestuję różne wersje, w tym oryginalną ASUS'a choć nie młoda bo z 2015 roku. Generalnie Asus trochę olał tę kartę.

Opublikowano

Jak większość ;) kart asusa miałem sporo: DX, AE, DG, SE także jak tam wygląda sytuacja od strony softu to troche wiem :E Ostanią miałem SE ale to w miarę świeża karta i nie było kompletnie żadnych problemów z nią nawet na win11 24H2 ale te starsze zostały olane już dawno tak jak mówisz.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Send1N napisał(a):

Jak większość ;) kart asusa miałem sporo: DX, AE, DG, SE także jak tam wygląda sytuacja od strony softu to troche wiem :E Ostanią miałem SE ale to w miarę świeża karta i nie było kompletnie żadnych problemów z nią nawet na win11 24H2 ale te starsze zostały olane już dawno tak jak mówisz.

Jedyne co zauważyłem na plus z Win11, choć to by była dziwna zależność. To nie pamiętam kiedy w przypadku tej karty (znany problem) miałem "PISK ŚMIERCI". Nieprzyjemny, zwłaszcza jak się ma głośno słuchawki czy głośniki. Wtedy albo desperacko restart, albo przełączenie się w sofcie z jednego źródła na drugie. Na Win10 ten pisk był dużo częstszy. Natomiast nie było w 10 blue screena po wybudzeniu.

Opublikowano
W dniu 24.05.2025 o 11:03, caleb59 napisał(a):

Wywalić ten złom z kompa i pobić młotkiem dla pewności żeby nie daj Bóg ktoś inny nie popełnił tego samego błędu.

Tak samo jak onegdaj Xonary tak samo to cudo - ASUS nie za bardzo w karty audio jak to się mówi dlatego młotkiem przez łeb i do kontenera.

@celeb59

Głupoty gadasz, to jedna z lepszych kart na PC. Mam ją 10 lat. Wszystko pięknie działa, na Windows 10 nie było problemu z wybudzaniem, jest na Win11. Uśpienie nie jest aż tak niezbędne, więc z niego zrezygnuję. Raz dobrze wybudzi, raz z blue screen'em.

Kosztowała coś koło 800 zł. Nie wiem ile masz lat, ale jak docenisz trud zarabiania pieniędzy to zrozumiesz. Młode pokolenie nie ma do tego serca, nie działa, to do kontenera! Moje chciało naprawiać, szanowało.

image.thumb.png.7df22f9c6a7ce648e20dfcac42b52850.pngimage.thumb.png.2d22054bc2d7cff1108403d8fe6366fa.pngimage.thumb.png.24022bc5cba5507504352c7b292651b5.png

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Się nie stresuj bo cena nie ma tu znaczenia. Koledzy mają rację. Miałem tą kartę i musiałem sprzedać. Działała "w miarę dobrze" tylko na starym kompie, podobnie jak u ciebie na płytce LGA1200. Na nowszych kompach już jej nie odpalisz ;) Restarty, bluscreeny etc. Tam jest coś spierniczone z mostkiem PCI-EX i dodatkowo brak sterowników od wielu lat.

Także szanuj też resztę kompa bo wraz z nią poleci i XONAR ;)

Edytowane przez bourne2008
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie napisałem tego bo jestem złośliwy tylko dlatego, że tu nie ma rozwiązania - na jakiś czas możesz mieć spokój ale równie dobrze po 2 dniach znowu ten sam problem. Znam historię kart audio Asusa i przy okazji temat był swego czasu grubo przeorany na pclabie. Łudzisz się, że jakoś to będzie ale nie będzie dlatego napisałem trochę w prześmiewczy sposób co zrobić z tym fantem. :E 

To tak jak moja stara, dobra X-Fi Xtreme Gamer, która niby działała ale jak to w przypadku starych kart od Creative z biegiem lat zaczynały się robić zimne luty i karta losowo zaczynała piszczeć lub w ogóle nie generowała dźwięków. I co - nic - trzeba było wywalić z kompa na złom i taki był finał tej historii.

W ostateczności możesz wrócić do Windowsa 10 i jeszcze jakiś czas korzystać z karty skoro tam nie ma z nią problemów.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano

@error1983

W ustawieniach dźwięku i urządzeń systemu wyłącz te elementy karty z których nie korzystasz. Jeżeli nie korzystasz z SPDIF, to w opcjach wyłącz urządzenie SPDIF, jeżeli nie korzystasz z mikrofonu, wyłącz go jako urządzenie wejściowe itd. (możesz spróbować to zrobić przez aplikację ASUS).

W systemie lub najlepiej BIOS/UEFI wyłącz zintegrowaną na płycie kartę dźwiękową. 

Jakość dźwięku przestaw na 24 bit 48khz.

ASUS Essence STX ma być domyślnym urządzeniem odtwarzania w systemie.

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, LeBomB napisał(a):

@error1983

W ustawieniach dźwięku i urządzeń systemu wyłącz te elementy karty z których nie korzystasz. Jeżeli nie korzystasz z SPDIF, to w opcjach wyłącz urządzenie SPDIF, jeżeli nie korzystasz z mikrofonu, wyłącz go jako urządzenie wejściowe itd. (możesz spróbować to zrobić przez aplikację ASUS).

W systemie lub najlepiej BIOS/UEFI wyłącz zintegrowaną na płycie kartę dźwiękową. 

Jakość dźwięku przestaw na 24 bit 48khz.

ASUS Essence STX ma być domyślnym urządzeniem odtwarzania w systemie.

Tak zrobiłem jak piszesz, zbędne wyłączone. Dźwiękówka integra też off. Jakość j.w.

Teraz testuje starsze Unixonary 1.71.1 , bo te najnowsze wcale nie gwarantują stabilności.
Jest w nich wspomniane o bsodach przy wybudzaniu. Nowe niby powinny to w sobie zawierać, ale będę po kolei każde sprawdzał.

image.thumb.png.77e563e1945ef1109b874ea8537f8c13.png

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co skopali w win11 ale im więcej urządzeń dźwiękowych włączonych w systemie (nawet nieaktywnych i nieużywanych, ale mających status włączonych) tym sterowniki większy bałagan robią. Albo wywala bluescreeny przy wybudzaniu systemu, albo zamula przeglądarki internetowe czy powoduje lagi lub przycięcia w grach. Którąś aktualizacją pogłębili ten problem, bo wcześniej aż tak upierdliwe to nie było, a nawet nie występowało.

Mi ostatnio Chrome muli po uruchomieniu, trzeba odczekać około minuty zanim stanie się w ogóle responsywny. Co prawda uruchamia mi się z dość dużą ilością kart, ale nie ma to większego wpływu bo sytuacja wraca do normalności, gdy wyłączę część urządzeń dźwiękowych. Tylko nie wszystkie mogę, bo część z nich używam od czasu do czasu i nie chce mi się ich włączać i wyłączać. 

Stąd pomysł, że może u Ciebie takie rozwiązanie zadziała.

Edytowane przez LeBomB
  • Like 1
Opublikowano

Póki co dzień w dzień przy wybudzaniu na driverach Unixonary 1.71.1 nie ma bluescreen'ów. Zdarza się natomiast (nie wiem czy to wina po prostu Windowsa), że po wciśnięciu klawiszy odpowiedzialnych za uśpienie wyłącza tylko monitor, wentylatory chodzą, czy nie usypia.

Opublikowano

Nie możesz uśpić systemu tylko z aktywną dźwiękówką xonara rozumiem czy ogólnie? kliknij prawym na kartę w menedżerze urządzeń > wyłącz urządzenie testowo (żeby nie wyciągać całkowicie xonara ze slotu)

Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Nie możesz uśpić systemu tylko z aktywną dźwiękówką xonara rozumiem czy ogólnie? kliknij prawym na kartę w menedżerze urządzeń > wyłącz urządzenie testowo (żeby nie wyciągać całkowicie xonara ze slotu)

Spróbuję tak jak mówisz, powiedzmy, ze 1x na 10 nie chce uśpić tylko sam monitor wygasza. A od pory założenia tematu i wgrania sterów Unixonary 1.71.1 nie mam żadnego bsoda. Ciekawe, ze numery wyżej już to powodują, choć powinny mieć poprawkę. Mimo wszystko będę testował i na nowszych. Najważniejsze, że nie restartuje mi. image.png.b3a8155f631f4e5ce9d1536613f691ee.png

Opublikowano
W dniu 30.05.2025 o 14:26, Send1N napisał(a):

Wyłączyłem w menadżerze tak jak sugerowałeś, ale nic to nie zmienia.
Teraz zmieniam wyżej stery Unixonara na wersję UNi-Xonar-1822-v1.75a-r3 i testuję.
Wcześniej była UNi_Xonar_1821_v1.71.1. - tu stabilnie zero resetów, natomiast właśnie zdarza się, że nie usypia tylko wyłącza monitor.

Opublikowano

Czyli wyłączenie karty nie naprawia problemów z uśpieniem ale jak jej wcale nie ma w slocie to za każdym razem pc usypia się prawidłowo? ;) może spróbuj hibernacji zamiast "uśpij" pobór prądu podobny między tymi dwoma opcjami bo sprawdzałem na watomierzu czyli jakieś 5-7w.

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Send1N napisał(a):

Czyli wyłączenie karty nie naprawia problemów z uśpieniem ale jak jej wcale nie ma w slocie to za każdym razem pc usypia się prawidłowo? ;) może spróbuj hibernacji zamiast "uśpij" pobór prądu podobny między tymi dwoma opcjami bo sprawdzałem na watomierzu czyli jakieś 5-7w.

Dopiero testuje, ale kiedy nie chciało uśpić, ponawialem i dalej nie usypiało, to zaczalem koło zegara zamykac ikony programow czy sterownikow i po tym przeszedl. Będe lokalizowal co powoduje.

• Upvote 1