Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Mam pytanko, bo będę przekładał flaczki do nowej obudowy Corsair 3500x, mam 6 nowych wentylatorów Noctua NF-A12x25 PWM do zamontowania. Jaki polecicie kontroler na tył obudowy aby to ogarnąć? Bo podłączanie do każdego ze złącz pewnie generuje dużo chaotycznego okablowania w obudowie. Czy to prawda, że do jednego złącza PWM mogę podłączyć wszystkie 6 wentylatorów? Nie obciąża to jakoś złącza? Wszystkie oczywiście są 4 pin.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jaką masz płytę, ale pewnie ma te 3-4 złącza 4 pin. Jedno idzie na CPU i wtedy zostają ci powiedzmy minimum 2 na jakieś inne wentyle. Dzielisz je sobie na przykład na 2+4 lub 3+3 wentyle i poprzez rozgałęzienia łączysz i zasilasz z tych pozostałych gniazd na płycie. To rozwiązanie jest dużo lepsze od bezpośredniego zasilania z PSU, bo sobie później możesz FAN Controlem ustawić krzywe obrotów np w zależności od obciążenia CPU lub GPU.

Sprawdziłem teraz na necie i raczej nie zaleca się więcej niż trzy. Tam jest 1A, a wentyl ma chyba najczęściej 0,3A, także spokojnie 3 wentyle da radę podpiąć pod jedno złącze.

Edytowane przez CozyHog
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mam Asus z590 WiFi Plus. Z tego co widzę w manualu ma 6 wejść na 4 pin pwm. Plus jeszcze parę ARGB. Dzięki za wszelkie sugestie.

A jaki kontroler mi polecisz?

PS. Kiedyś będzie AIO 360.

Taki będzie?

Screenshot_20250524_073301.jpg

Edytowane przez error1983
Korekta
Opublikowano (edytowane)

To są rozgałęziacze do zasilania wentylatorów, którymi z jednego wyjścia na płycie głównej możesz podpiąć np. 2-3 wentyle.

Kontroler masz np. tutaj: https://www.ceneo.pl/137418154

ale ten ma tylko jeden potencjometr.

Jest ich kilka na necie, ale moim zdaniem to rozwiązanie jest bez sensu.. nigdy nie podłączałem aio, ale tam wentyle i pompę chyba również podłączysz pod dwa 4 pin na płycie, lub wentyle do płyty a mocną pompę pod PSU.

Widziałem chyba coś tego typu: https://www.x-kom.pl/p/665071-kontroler-pc-phanteks-uniwersalny-kontroler-pwm-fan-hub.html

Edytowane przez CozyHog
  • Like 1
Opublikowano

Pewnie niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Chodzi mi tylko o to, by uniknąć plątaniny kabli, bo to jednak 6 sztuk, oczywiście przy zachowaniu normalnej kontroli PWM softem czy uefi. Więc myślałem, że taki rozgałęźnik rozwiąże problem.

Opublikowano (edytowane)

Tak, zrozumiałem, że chyba nawet o to przede wszystkim chodzi. Te 6 wentyli zepniesz w kilka obwodów tymi rozgałęziaczami za panelem bocznym obudowy, ładnie sobie przymocujesz i tylko jednym końcem przewodu wyjdziesz bokiem płyty głównej do gniazda 4 pin w płycie. Trochę będzie z tym pracy, ale powinno wyjść estetycznie.

Edytowane przez CozyHog
  • Like 1