Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To u mnie sa dziwne anonalia z vsoc w biosie na manual 1.28v a hwinfo i aida64 pokazuje 1.315v wiec za wysoko, to wrzucilem teraz na test 1.25v w biosie a programy pokazuja 1.28v wiec testy a chipset za to mam zimny 46 stopni takze walcze dalej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Update po kliku tygodniach

U mnie finalnie walkę z płytą przegrałem. ASUS B650E-E nie działa poprawnie z kontrolerem i225V i basta. Wymiana routera, kabli na CAT6, pierdylion zmienianych opcji zarówno w systemie jak i BIOSIE nie daje nic. Czasem działa cały dzień a czasem rwie non stop.

To co załatwiło temat to zakup karty na Realteku (model TPLINK TX201) oraz profilaktycznie zmiana termopada na chipsecie B650. Spadek temp. o ok 10st.

Edytowane przez bourne2008
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja juz tez sie pogodzilem kupilem karte na usb i na niej smigam ale pcie lezy zapobiegawczo jakby jej mialo odj3bac. Zadne najnowsze biosy nie pomagaja rowniez. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No nie lubi się moja płyta z intelem bo pierwsza karta na PCIex też była na Intelu (układ i350)xD  Był nawet pomysł zezłomowania tej płyty :Crash: Druga karta jest na Realteku i dopiero na niej jest spokój. Termopad zmieniłem bo chipset grzał się do 80st teraz po wygrzaniu nie dobija do 60st. No ale jak zobaczyłem co Asus tam wkłada to... :hahaha:

• Like 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mały update, wgrałem najnowszy bios 3205, vsoc ustawione na 1.15v i co dziwne jak wlacze kompa po nocy to musze zrobic 3-4 resety zeby lan i wifi smigalo i dziala caluuusi dzien bez problemu jak wczesniej gdy rozlaczalo, tylko nie kumam dlaczego 3-4 resety przy pierwszym uruchomieniu musze zrobic.

Opublikowano (edytowane)

To co ja zuważyłem to to, że ASUS ma ogromny problem z ASPM. Zarówno na zintegrowanych kartach sieciowych jak i kartach PCIEX. Po wyłączeniu poniższych opcji nie ma ŻADNYCH problemów z siecią czy też kartami PCIEX. Druga sprawa w tym najnowszym BIOSie pojawiła się opcja "Chipset PCIE(G1) CTLE Optimization", która też ma wpływ na działanie tych urządzeń.

Native ASPM [Disabled]
CPU PCIE ASPM Mode Control [Disabled]

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ooo to szukam i wyłaczam to co napisałes sprawdze czy u mnie pomoże calkowicie 

U mnie niestety wyłaczenie tych 2 opcji nie pomogło nadal potrzebne 3 restarty by wszystko smigało, to szukanie dalej :P

Edytowane przez Petik