Daro876 0 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja Witam chciałbym poprosić o pomoc przy wyborze płyty głównej bo w internecie szczególnie polskim jest bardzo mało testów a chciałbym kupić w miarę najlepszy produkt cena/jakość na kolejne ok 6 lat Moje wymagania to PCIe 5.0 wiem że nie będzie w pełni wykorzystywane ale jak pokazuje przyszłość już producenci kart ucinają linie pcie w kartach z x16 na x8 bo przecież w pcie 5.0 wystarczy 8 Lini nie myśląc o posiadaczach pcie 4.0 czy 3.0 gdzie są zauwazalne spadki jeśli karta posiada tylko 8 lini 3 sloty M2 w tym jeden w standardzie 5.0 6+ portów usb-A Preferuje kolor biały ale nie jest to koniecznością Rozważałem następujące płyty główne x670e msi gaming plus za 200-220 euro fajnie ze ma sporo portów USB i kolorystyka biala też leci na plus B850 aorus elite wifi 7 ice za 200euro audio alc1220, WIFI 7 (na razie nie mam takiego routera bo nie mam urzadzen z wifi7) ale w przyszłości pewnie sie przyda. sekcja zasilania 14+2+2 ale tylko z przepustowością 55A płyta wyżej ma 80A co teoretycznie powinno generować wyższe temperatury ale 14×55 to a tak 770A a taki 9800x3d potrzebuje jedynie 135A więc różnica w temperaturze będzie niezauważalna nawet pod oc (tak myślę) Lub jakąś inną płytę a jest ich wiele np x870 też występuje w tym zakresie cenym troszkę powyżej i posiada juz usb4 które nie jest mi tak konieczne ale interesuje mnie bardziej kwestia wykorzystania Linii PCIe bo chipset x670e jak i x870e mają wszystkie 44linie a x870 i b850 mają ich 36 dlatego często w x870 trzeba iść na kompromis a nie chciałbym by wlozenie 3 dysków m2 ograniczyło mi główne PCIe 5.0x16 do 8 lini ale juz wyłączenie jednego z PCIe 4x4 mi nie przeszkadza bo a tak nie mam rozszerzenia PCIe a wszystkich lini a tak nie wykorzystam Także chciałbym spytać o polecane przez was modele do 1000zł ale z odpowiednią jakością na parę lat
pawelsake 44 Opublikowano Piątek o 10:52 Opublikowano Piątek o 10:52 Proponuje B850 Asrocka Steel Legend jak ci nie zależy na USB 4.0; i uprzedzając działa na Ryzenie 9700x już pół roku na moim kompie przy domyślnych ustawieniach; także dramy że są wadliwe z procesorami 9 generacji można uznać za wybiórcze przypadki. A jak chcesz zainwestować i nie boisz się to Asrock X870E Nova.
Daro876 0 Opublikowano Piątek o 21:13 Autor Opublikowano Piątek o 21:13 10 godzin temu, pawelsake napisał(a): Proponuje B850 Asrocka Steel Legend jak ci nie zależy na USB 4.0; i uprzedzając działa na Ryzenie 9700x już pół roku na moim kompie przy domyślnych ustawieniach; także dramy że są wadliwe z procesorami 9 generacji można uznać za wybiórcze przypadki. A jak chcesz zainwestować i nie boisz się to Asrock X870E Nova. Nie chce asrocka zdecydowałem się na B850 MSI EDGE ti bardzo dobrej jakości płyta
Rekomendowane odpowiedzi