CozyHog 75 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja Cześć, Powiedzmy, że na parterze będzie kuchnia i salon, a na górze trzy sypialnie z biurkami. Początkowo myślałem, że po prostu na dole umieszczę router i wyjdę z niego trzeba przewodami cat 6 do góry na piętro i oddzielnie do każdego pokoju- prosto i niezawodnie. Dzisiaj przypomniałem sobie, że są przecież chyba switche. Na dole umieściłbym więc router i wyszedł z niego jednym przewodem do switcha na piętrze, a tam dopiero rozdzieliłbym się oddzielnie do każdego stanowiska z komputerem. Czy to jest poprawny sposób? W sumie za wiele w życiu nie miałem do czynienia z tym tematem, dlatego chciałbym się upewnić, czy dobrze rozumuję..:)
narmiak 83 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja To jest jeden ze sposobów. Na pewno najoszczędniejszy, jeżeli chodzi o okablowanie. Na górze robisz sobie jakieś miejsce, do którego zbiegać się będą wszystkie kable i ciągniesz ich tyle, ile potrzeba. Ja bym zrobił co najmniej podwójne gniazdka w każdym miejscu (więc dwa przewody do każdej puszki), a w miejscu "multimedialnym", czyli najczęściej salonie, więcej. W przyszłości możesz chcieć coś dołożyć (na przykład dedykowany Access Point, kamery) więc lepiej teraz pociągnąć więcej przewodu, niż potem próbować wciskać gdzie się da switche. A dlaczego w salonie więcej? No to policzmy: 1. TV. 2. Dekoder. 3. AP. 4. Konsola. 5. Może laptop od czasu do czasu. 6. PC dedykowany do odtwarzania filmów/grania? 7. Jakieś urządzenia IoT 8. Kamera... Możliwości jest sporo. 1
CozyHog 75 Opublikowano 27 Maja Autor Opublikowano 27 Maja (edytowane) Dzięki narmiak za odpowiedź! Miałem już edytować posta, bo zerknąłem do innego tematu, w którym się wypowiadałeś i który rozwiał moje wątpliwości. W tym strategicznym miejscu zrobię dokładnie/mniej więcej tak jak piszesz. Dłuuugo zapowiadany remont właśnie trwa, więc na dniach muszę to wszystko przemyśleć. Jak będę miał jeszcze jakieś pytania, to zawołam. @narmiak No i mam pytanie.. do tego gniazdka muszę doprowadzić 2 czy 3 niezależne kable RG6? Tv i radio może iść po tym samym kablu do anteny? Sprawdziłem i wyszło, że 2. Skoro już zawołałem, to zapytam.. Co lepsze access point czy repeater jeżeli chcę mieć fajny zasięg na podwórku? Edytowane 28 Maja przez CozyHog
narmiak 83 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja 17 godzin temu, CozyHog napisał(a): No i mam pytanie.. do tego gniazdka muszę doprowadzić 2 czy 3 niezależne kable RG6? Tv i radio może iść po tym samym kablu do anteny? Na koncentrykach i instalacjach RTV w ogóle się nie znam 17 godzin temu, CozyHog napisał(a): Co lepsze access point czy repeater jeżeli chcę mieć fajny zasięg na podwórku? Repeater przekazuje dalej sygnał bezprzewodowy. Jak masz kiepskie WiFi dochodzące do repeatera, to dalej też będzie słaba sieć (nawet, jak urządzenia klienckie będą miały doskonały zasięg z repeatera). AP podpina się do sieci głównej kablem, więc jest znacznie stabilniej. Plus jak kupisz switch PoE to do takiego AP ciągniesz tylko 1 kabel i nie martwisz się zasilaniem ani gniazdkiem wysoko napięciowym na zewnątrz. 1
CozyHog 75 Opublikowano 28 Maja Autor Opublikowano 28 Maja Super, dzięki za odpowiedź. Dobrze byłoby mieć jakiś zasięg w ogrodzie. Najpierw jednak sprawdzę jak sprawuje się mój router i może da radę na te kilkanaście metrów poza domem.
Rekomendowane odpowiedzi