Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapytałem dżepetto o roznice między wersją LTSC a wersję LSCS LoT i po przeczytaniu dalej nie mam pewnosci którą wersje instalować na domowym kompie, odpowiedź wklejam poniżej

Jeśli zastanawiasz się, która wersja Windows 11 LTSC będzie lepsza do domowego użytku na komputerze stacjonarnym, oto co warto wiedzieć:

Dostępność i licencjonowanie

- Windows 11 LTSC (Long Term Servicing Channel) jest przeznaczony głównie dla firm, urządzeń przemysłowych, medycznych i innych środowisk, gdzie ważna jest stabilność i długie wsparcie. Nie jest dostępny dla zwykłych użytkowników w kanałach detalicznych. Licencje LTSC są kupowane przez przedsiębiorstwa za pomocą umów volume licensing (np. VLSC, Enterprise Agreements)

- Dla użytkowników domowych dostępność i legalne pozyskanie kopii LTSC jest bardzo ograniczone 

Wersje Windows 11 LTSC — obecne opcje

1) Windows 11 Enterprise LTSC 2024 (wersja 24H2)

- Udostępniona 1 października 2024. Bazuje na funkcjach z wydaniach 21H2, 22H2, 23H2 i 24H2 Microsoft Learn+2Microsoft Learn+2.

- Główne wsparcie do października 2029 Microsoft Learn+1.

1) Windows 11 IoT Enterprise LTSC 2024

- Ma identyczne funkcje jak Enterprise LTSC, różni się tylko modelem licencyjnym i scenariuszami użycia.

- Oferuje aż 10 lat wsparcia (do października 2034) Microsoft Learn+2Microsoft Learn+2Wikipedia+1.

Która wersja sprawdzi się lepiej w domu?

Windows 11 Enterprise LTSC 2024

- Krótszy cykl wsparcia (5 lat).

- Brak standardowych aplikacji konsumenckich (Microsoft Store, Edge aktualizowany przez Store itp.) – zaleta dla tych, którzy chcą "czystego" systemu, ale minus, gdy potrzebujesz dostępu do sklepów, aplikacji czy pluginów 

Windows 11 IoT Enterprise LTSC 2024

- Dłuższe wsparcie (10 lat) — wygodne dla długoterminowych instalacji Microsoft Learn+1.

- Użytkownicy na forach zauważyli brak problemów z kompatybilnością

- Ci sami użytkownicy chwalą mniejsze zużycie zasobów i usunięcie nadmiarowego oprogramowania

• Upvote 1
Opublikowano

Różnica to tylko 2x dłuższe wsparcie w IoT tak naprawdę, z resztą dostałeś odpowiedz ;) jak nie chcesz siedzieć na tym systemie kolejne 10 lat a zapewne nie będziesz to nie ma to żadnego znaczenia którą zainstalujesz.

Opublikowano (edytowane)

@Send1N czekaj, czekaj pan bo ja muszę o coś zapytać. A co np. z panelem Nvidia, który instaluje się razem ze sterownikiem? Przecież obecna wersja wymaga Microsoft Store, jak to wygląda w LTSC?

Edytowane przez caleb59
Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.09.2025 o 16:26, Pan Mateoo napisał(a):

z ciekawosci skad kupowales albo jakie problemy napotkales aktywujac? Zwykla aktywacja w ustawieniach nie dzialala?

Aktywacja po prostu była wykorzystana na innym kompie zapewne xD Cybersklep szybko odpisują na problemy i są pomocni :) Zwykła nie działa bo trzeba wyczyścić poprzednie klucze i zastosować domyślne wartości oraz zrestartować kompa.Banalnie proste.Rowniez nie zauważyłem żadnych problemów z daną wersja systemu co do sterowników sam microshit nauczył mnie nie używania windows store i innych debilnych aplikacji które tylko mulą system.W tej edycji systemu dobre jest to iż nie ma tylu aktualizacji co na home lub pro jebla można dostać co siadłem się do kompa aktualizacja 🤣 z 190 procesów na pulpicie jest 65 😂

Edytowane przez Tooth
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

chciałem coś zainstalować na starym lapku ale te ltsc są bardzo drogie.

to nie jest system dla zwykłych ludzi a pozyskanie i wytłumaczenie posiadania takiej licencji w razie problemów nie jest proste. Szkoda. System jako ciekawostka nic więcej

Opublikowano (edytowane)

"Bardzo drogie" lub darmowe ;) na bardzo stare sprzęty to się instaluje Win7 który działa znacznie lepiej od strony cpu nawet od najbardziej pociętych modów W10/11, ewentualnie jakąś dystrubucję linuxa np mint.

Edytowane przez Send1N
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 30.09.2025 o 17:00, Send1N napisał(a):

"Bardzo drogie" lub darmowe ;) na bardzo stare sprzęty to się instaluje Win7 który działa znacznie lepiej od strony cpu nawet od najbardziej pociętych modów W10/11, ewentualnie jakąś dystrubucję linuxa np mint.

a ty masz teraz zainstalowany LTSC czy normalny windows 11?

Pytam bo niedługo bede musiał instalować na 3 komputerach i jestem w rozterce czy:

wariant 1: eksperymentować z widowsem LTSC 

wariant 2: zainstalować normalnego windowsa 11 i godzić sie na zamulanie i rozne zainstalowane gówna

wariant 3: zainstalować normalnego windowsa 11 i własnoręcznie poddać go modyfikacjom np takich jak z tego filmiku

wariant 4: zainstalować jakiegos zmodowanego zwykłego lub LTSC widowsa 11 (niektórzy sobie chwalą, ale to takie kupowanie kota w worku troche)

wariant 5: a może znacie jakieś sensowne apki do optymalizacji windowsa 11 (nie chodzi mi tylko o wyłączenie roznych zamulaczy ale o optymalizacje pod kątem danego sprzętu), pytam bo nie lubie grzebać ręcznie w systemie.

Opublikowano (edytowane)

@Oldman Ja w swoim pc siedzę od roku na Win 10 IoT LTSC 21H2 ;) 

Jak chcesz na szybko wykonać kilka cięć na jedenastce i pozbyć się trochę syfu to użyj opcji nr2 i nr8 ze skryptu od kolegi z forum:

+ wyłącz izolację rdzenia (opcja w defenderze)

Tylko nie kliknij czasem w skrypcie opcji nr3 "tuning retro pc"  bo może wywalić za dużo i przykładowo pozbędziesz się usługi odpowiedzialnej za działanie wifi :E

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

@Oldman tylko uważaj przy skrypcie od wowo, ja niby zrobiłem punkt przywracania i ni wuja nie zadziałało, a jak użyjesz opcji nr.8 to jak masz pada od xboxa to też będzie lipa, ponieważ aplikacja wywala błąd i nici z aktualizowania, niby pierdoła ale może się kiedyś przydać. Ja tam kompa używam do odpalenia jednej gry i tuba, także tylko tyle "błędów" zauważyłem. Jak wyłączałeś pierdoły ręcznie (defender, telemetria itp itd) w win8 czy win10, to jednak bym przy tym pozostał :)  

• Upvote 2