Skocz do zawartości

Starszy Sound Blaster Audigy Fx czy nadal wart?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam obecnie Asus B550-Plus z ALC1220 i mam możliwość zakupu karty Sound Blaster Audigy Fx (chyba siedzi tam ALC898)

Pytanie czy warto, nie dam rady jej przetestować i mogę tylko kupić

Jako głośników używam obecnie Phillipsa BTM1360/12, w planach mam jego wymianę

Czy mogę prosić o małą pomoc w temacie? Ogólnie kiedyś zawsze karta dedykowana była lepsza niż integra ale jak jest teraz?

Opublikowano

Praktycznie każda karta zamiast integry będzie miała pozytywny wpływ na jakość dźwięku. Jeżeli wymienisz te głośniki na coś lepszego (pasywnego z dodatkowym wzmacniaczem lub aktywnego), to na pewno odczujesz jeszcze większą różnicę. 

• Upvote 1
Opublikowano

Miałem tą FX przez kilka dni, siedzi tam kodek realteka alc898 tak jak mówisz więc gorszy niż twój zintegrowany układ ale sama karta ma wzmocnienie na słuchawki więc ogólne odczucie było by lepsze, dźwięk będzie miał więcej basu, będzie głośniej i nie będzie tak "płytko" jak bez wzmacniacza... natomiast u mnie poszedł zwrot bo dopadł mnie losowy problem z całkowitym rozwaleniem dźwięku efekt taki że słyszałem taki dźwięk jak podczas gdy ci TV śnieży :E prawdopodobnie problem ze wzmacniaczem w moim egzemplarzu, jak coś to masz jeszcze wersję V2 tej karty jest nieco lepsza.

• Upvote 1