Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tutaj nie trzeba się martwić, bo umowa kupna-sprzedaży została zawarta między klientem a sklepem, a nie klientem a firmą Corsair. Generalnie napisałbym im, że ich 50E mam w d*pie i mają mi go odesłać. Dodatkowo, @ShaDow_Pro piszesz do X-komu i zgodnie z obowiązującym w PL prawie, oczekujesz SWOJEGO towaru spowrotem, jeśli gwarancja została odrzucona. To nie Twój problem, żeby jeszcze koszty ponosić. Tutaj jedynym, który jakiekolwiek koszty poniesie - jest X-kom. Co innego byłaby naprawa po okresie gwarancyjnym, jeśli producent przyjął by sprzęt na diagnozę / naprawę - to wtedy możesz być obciążony jakimiś kosztami (chociażby diagnozy), a tak - to zwykłe naciąganie klienta - nic więcej. Pisz do X-kom i żądaj zwrotu towaru (jeśli nie naprawiony) i tyle. Nie wiem, o co ta drama - tutaj nie ma się czym przejmować.

Swoją drogą, kilka dni temu miałem kupić od nich RM750x, ale jakoś cena była "nie-za-dobra", więc rozglądałem się za innymi, w tym popularnym tu na forum modelu od MSI, który tak polecają tu ludzie i kupiłem... Seasonica FOCUS-GX-750-V4 z uwagi na kable (oplot i luźne wiązki, bo dużo lepiej się z tym "walczy" niż z kablami jak u MSI. A tu czytam sobie temacik, jak Corsair leci w uja - cóż, również podziękuję w przyszłości :E

Edit: Jeszcze jedno - skoro Corsair miał czelność próbować Cię obciążyć wyimaginowanymi kosztami - dopisał bym, iż towar ma wrócić KOMPLETNY - czyli ze wszystkimi dodatkami, papierologią i co tam jeszcze było - dopisując, że za braki ich obciążysz :E

Edytowane przez CryptTM
  • Like 1
Opublikowano

@CryptTMDzięki też za pomoc, tak to spróbujemy wtedy ogarnąć jak mówisz. 

No Corsaira miałem też RM750X od 2016 do 2022 i byłem mega zadowolony, sentyment był, ale po tych akcjach mi już przeszło. Msi A850G miałem pierwszą sztukę w 2023 i właśnie do kumpla poszła, teraz jak shift zdechł kupiłem znowu sobie A850G i to był dobry wybór, jako że mam przedłużki to twarde przewody mi nie przeszkadzają. 

9 minut temu, CryptTM napisał(a):

Edit: Jeszcze jedno - skoro Corsair miał czelność próbować Cię obciążyć wyimaginowanymi kosztami - dopisał bym, iż towar ma wrócić KOMPLETNY - czyli ze wszystkimi dodatkami, papierologią i co tam jeszcze było - dopisując, że za braki ich obciążysz :E

Dokładnie w takim stanie był oddany, nawet w folię oryginalną zapakowany. 

Opublikowano

Też miałem Corsaira RM650x z ~2017 roku, teraz mam 3szt. SFF: 450, 600 i 750. Ale patrząc na to, co u nich się dzieje - podziękuję w przysłości. Konkurencja jest duża na tym polu, więc tutaj nie powalczą "sentymentem" ani ceną - mogą jedynie powalczyć podejściem do klienta. A to widać leży ostatnio (nie tylko piszę o zasilaczach).

Pisz do X-kom i z nimi rozmawiaj, a Corsaira zwyczajnie olej. Chyba, że chcesz ich powkurwi*ć, to można coś popisać :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, CryptTM napisał(a):

Chyba, że chcesz ich powkurwi*ć, to można coś popisać :E

Korsarz (ang. corsair, privateer)[1] – kapitan prywatnego okrętu[a] prowadzący działania wojenne w imieniu władcy na podstawie wystawionego przez niego listu kaperskiego[2]. Korsarz nie otrzymuje żołdu, a jego wynagrodzenie stanowią zdobyte na przeciwniku łupy.

@ShaDow_Pro Łupem padł Twój zasilacz, więc albo zapłacisz za niego haracz albo zostanie u nich jako żołd xDxDxD 

korsarzee.jpg.b743284fd5ab11515cf65271f91b12fe.jpg

------------------------------------------------------------------------------

A tak na serio, pisz do x-kom. Od jutra tydzień roboczy się zaczyna więc może nawet nam pracownik który pisze na forum da jakieś info.
Głowa do góry.

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 3
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Odkopie swój temat i dla potomnych przekażę, miałem ostatnio w rękach, i nie polecam zasilacza Gigabyte P650G PG5 https://www.x-kom.pl/p/1362962-zasilacz-do-komputera-gigabyte-p650g-pg5-650w-80-plus-gold-atx-31.html

Opinie zamieściłem o tragicznym wentylatorze i jego łożysku.  

Sprawa druga, w internecie są testy Endorfy Supremo FM5 850W i 1000W, zakładając z testów są ok, czy wersja 650W również jest w porządku, zakładając że ma słabszy kondensator i inne cięcia w elektronice, to dalej będzie podobny jakościowo zasilacz do mocniejszych braci ?

Opublikowano (edytowane)

Będzie podobny z tym że jeżeli myślisz o jakiejś w miarę sensownej budżetowej opcji to w cenie tego supremo masz chieftec vega M 750w w standardzie atx 3.1 z modularnym okablowaniem i niezłym wentylatorem.

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano

Udało mi się złowić kilku miesięcznego FM5 650W za 200zł  z gwarką na 6.5 roku, bo A850G pogoniłem.

Teraz mam chwilowo Vero L5, ale bronze trochę za dużo marnuje energii na ciepło jak dla mnie, a że mam też przewód HPWR do FM5 już u siebie, to teraz będę go testował, kumpel ma 1000W wersje FM5 i jest zadowolony.

A na ciszy mi zależy właśnie, a te PSU od Endorfy spoko wypadają pod tym względem.

Opublikowano

No Vero absolutnie mi nie przeszkadza, Supremo z tego co widziałem w tych słabszych wersjach W wypada bardzo podobnie jeśli chodzi o rpm, stratusy i fluctusy miałem w rękach i dość podobnie się zachowują, chociaż faktycznie fluctus trochę wydajniejszy i kapkę głośniejszy. 

600W Vero ma około 700rpm w idle, a wg testów Supremo ~600rpm, biorąc poprawkę na fluctusa to powinno wypaść porównywalnie.

Wydaje mi się że nie będzie to drastyczna różnica, kompa i tak mam na podłodze obok łózka i kawałek pod biurkiem :P

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Udało mi się złowić kilku miesięcznego FM5 650W za 200zł  z gwarką na 6.5 roku, bo A850G pogoniłem.

Zamienił stryjek siekierkę na kijek xD 
Wedle ZTT SPL PSU TIER LIST większość zasilaczy SPC/ENDORFY to E/F TIER, więc bieda z nędzą. 
FM5 to "C Tier" czyli ~poziom MSI MAG A650BN
Jedynie Supremo FM6 dali "B-" tier.

Tutaj @Send1N ma dużo racji, bo Chieftec Vega M 750w jest świetnie wyceniony do tego co sobą reprezentuje. Ale to pułap ok. 350zł
Ja osobiście w przedziale 150-200zł stawiam na MSI MAG A550BN/A650BN bo tu koła na nowo nie wymyślisz, a to lepsze jednostki jak konkurencyjne cenowo Deepcoole, no i 5 lat gwarki.

Opublikowano

Ja lubię przerzucać sprzęt i testować u siebie, Vega M wydaje się bardzo fajnym wyborem, MAG BN dla mnie odpada bo jest za głośny.

A MSI pogoniłem za tyle ile kupiłem odliczając kod na steam co dawali, także stratny nie jestem, a co potestuję to moje :P

Vero kupiłem za 159zl, zasilacz ogólnie bardzo fajny za tą kasę, cichutki, ale bronze u mnie się nie sprawdzi, jak komp chodzi po 12 godzin na dobę to staje się to mało opłacalne.

Opublikowano

@ShaDow_Pro Następnym razem jak będziesz brał MSI MPG AG to chociaż w wersji 1000W dla odmiany xD Potem będziesz nam argumentować, jaką to drogę musiałeś przejść z zasilaczami aby trafić dopiero na ten jedynie słuszny A1000G :smiech:
No i dodatkowy argument - jakbyś kiedyś znalazł na ulicy RTX 5090 albo dostał od bezdomnego (skoro Maybachy rozdają) zawsze wersja 1000W ma większy sens :hihot:

• Haha 1
Opublikowano

Jak to Endorfy, ale jak będzie na promce za jakiś czas 650W 3.1 za 199zł to spoko.

Ja w marcu do drugiego kompa kupiłem L5 600W za 149zł nową i w takiej cenie uważam to za dobry zasilacz. Nie rozumiem hejtu na te zasilacze, są w cenach promocyjnych dobrym wyborem, nie to co Gigashit %-)

Jedyne co zastanawia w L6 to znaczny wzrost hałasu względem L5.

A co do mojego supremo to trafił się idealnie cichy, żadnego terkotania czy cewek. Za 200zł prawie nówka spoko deal, jestem bardziej zadowolony niż z A850G, cena/jakość stosunek świetny, do tego na początku miesiąca kupiłem przewód HPWR za 9zł :P 

• Upvote 1