Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taka ciekawa sprawa, zasilacz bardzo fajny, ale jest jedna rzecz, która trochę irytuje, tryb półpasywny w tym zasilaczu jest od 425W, około 380W-400W podczas gry, gdy wentylator jeszcze się nie załącza to następuje jego dziwne zachowanie.

Mianowicie, wentylator zaczyna stukać, i tak jakby próbował ruszyć ale nie miał siły (dostaje za małe napięcie?) i drga po milimetr do przodu wydając przy tym dźwięk stukania. 

Jak przekroczy te 425W, to wtedy rusza normalnie i pracuje cicho, ale sytuacja jest dziwna.

Nie zawsze się to dzieje, jak jest już jakiś czas pobór w grze pod 400W, bo jak pójdzie peak odrazu powyżej 425W to pracuje normalnie, pomimo późniejszego spadku  poniżej 400W to i tak dostaje sygnał i się obraca.

Na moje to jak przekracza ten próg to pracuje normalnie, ale jak pobór jest dłuższy czas około 400W, to głupieje i chce włączyć wentylator ale wtedy jest to stukanie, odpaliłem OC pobór wzrósł i zaczął się już obracać %-)  

Tutaj filmik

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Update sytuacji, przełożyłem Shifta, podziałał godzinę, poszedłem na obiad i shift zdechł, komp nie wstaje na nim.

Więc Aorus zostaje na ten moment bo na nim komp działa, a Shift jedzie dzisiaj na gwarancję %-)

A co do Aorusa to to cecha produktu, czy myślicie że raczej wada tego egzemplarza?

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano

@ShaDow_Pro Moim zdaniem wada konstrukcyjna tj. producent w nowym modelu nie przemyślał sprawy i wentylator ma za wysoki próg startowy. Czasami jak ludzie robią fanswapa na zasilaczu i źle dobiorą wentylator (tych jest od zatrzęsienia na rynku) to dzieją się takie kwiatki.
Swoją drogą polecę swój zasilacz z sygnaturki - o ile nie lubię tej marki, chociaż tak naprawdę producentem jest CWT, to w mojej konstrukcji wszystko się zgadza - jakbyś dostał po pieniądzu, to byłbyś zadowolony ;) 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Update sytuacji, przełożyłem Shifta, podziałał godzinę, poszedłem na obiad i shift zdechł, komp nie wstaje na nim.

Jakiś dziwny zbieg okoliczności aby stworzyć pretekst do zostawienia aorusa :E LOL a co do zachowania śmigła to może zrób zwrot i weź drugi egzemplarz to rozwieje wątpliwości i zostawisz info dla innych xD ale ja też stawiam na wadę konstrukcyjną. 

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
Opublikowano

No właśnie czemu shift postanowił umrzeć akurat w takim momencie to niezła zagadka, na razie nic nie grzebie już bo nie chce zostać bez kompa %-) jak oddam Aorusa to już go w takiej cenie nie kupię, bo wyrwałem go na promce za 409zł.

Nie wiem też za ile shift wróci z gwarancji, a jakoś komp musi działać %-)

• Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Zastanawiam się nad tym, jeszcze mam czas na zwrot Aorusa i zastanowienie się, w xkom mogę mieć Msi za 509zł i mogę na miejscu zobaczyć czy jest już w rev. ATX 3.1.

Pudełko i kartka w środku może Cię oszukać. Dopiero po wtyczkach na kablu i samym zasilaczu jesteś w stanie stwierdzić czy to nowsza wersja.
Ale raczej nikłe szanse abyś trafił starszą wersję. W swoim temacie opisałem jak rozpoznać.

Opublikowano

Aktualizacja przygód z zasilaczem, w nowej obudowie zasilacz zainstalowany wentylatorem do dołu jeszcze bardziej hałasuje w ten sposób. Zwrot już zgłoszony, leci do sklepu.

Zamówiłem teraz za 499zł Endorfy Supremo FM6 1000W, zobaczymy jak będzie się sprawował, bo w tej cenie wydaje się ciekawa opcją, raptem 90zł więcej względem Aorusa.

W zeszła środę dostałem maila ze Shift wyjechał w drogę do serwisu Corsaira, a Aorusa już nie chce widzieć %-)

Opublikowano
4 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Zamówiłem teraz za 499zł Endorfy Supremo FM6 1000W

Jak chciałeś inną zasiłkę było brać coś z tego:

Thermaltake Thoughpower Gf3
Super Flower Leadex VII XG
NZXT C1000 Gold
ADATA XPG Core Reactor II
ANTEC HCG Pro Platinum 
ASRock Phantom Gaming
Deepcool PXG
Phatenks AMP
Seasonic Prime/Focus

Chociaż ten Endorfy to najlepsza ich jednostka, rozumiem wspierać rodzimą firmę.

• Upvote 1
Opublikowano

W tej cenie chciałem spróbować, przetestować i mnie swoje zdanie. Gigabyte wiem że trzeba unikać już nie tylko z neta ale z autopsji.

Niby Platinum, ale sterowanie wentylatorem leży totalnie.

Czekam też też aż mój RMX shift wróci z gwarancji, a czegoś trzeba używać, a Aorus jest przekreślony.

• Upvote 1
Opublikowano

No to masz taniej a flaki lepsze niż w supremo + tryb pół pasywny, ja bym brał A850G na twoim miejscu ;) dodatkowo supremo miał zawsze wyżej ustawione obroty niż np vero i w totalnym idle poniżej 600rpm nie zejdzie w dodatku siedzi tam fluctus więc te 650 może być słyszalne mimo że w testach piszą że jest niesłyszalny jak zwykle :E 

• Upvote 2
Opublikowano

Jeszcze do Shifta przysłali kumplowi jakąś fakturę korygującą bez żadnych info (było brane na jego firmę :P)

Mam nadzieje że kasę oddadzą, bo 1099zł by wróciło :cool:

Dodatkowo gdybym wiedział o promce na MSI dzisiaj, to chyba supremo chyba wtedy nie zamawiał. 

1 minutę temu, Send1N napisał(a):

co ty kurierem takie rzeczy zamawiasz? :E z paczkomatem byś nie musiał się użerać czy tam z innymi "scianami płaczu" xD typu orlen paczka dhl itp poczekałbyś 2-3 dni i sam by wrócił do sprzedawcy ;) 

Zamówiłem kurierem Supremo bo leniwy byłem wczoraj :boink: na czacie morele pisało że mogę od kuriera nie odbierać i też wróci. 

@Send1N Dzięki za poradę stary kumplu ;) przekierowałem Supremo do paczkomatu %-)

Będę miał luz i czas na decyzję.

• Like 1