Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Szukam laptopa, obecnie córka ma MSI GL75 i5-9300H/16GB/512+1TB GTX1650 120Hz ale już jest dość stary. Z minusów obecnego to odpadają klawisze, wyje i terkocze wentylator (był na serwisie ale nie miał takiego chłodzenia i tylko wyczyścił i pasty, termopady wymienił. Ja go nie użytkuje ale dla mnie ergonomia klawiatury ma sporo do życzenia. Dlatego nie wiem czy warto znowu iść w MSI.

Wymagania: 17", matowy, dobry dla oczu; długo trzymająca bateria, 32GB RAM,  system win, do pogrania też, pewnie na Ryzen. Budżet ok. 6k

Obiło mi się o uszy, że teraz moda jest robić szybkie notatki na tablecie ale to kolejny gadżet, chyba , że kupić laptop w tylu 2 w 1 ? 

--

Edytowane przez zgreg
(jednak ok. 15.6")
Opublikowano

Cześć @zgreg, myślę, że ten Omen to najlepsza opcja pod Twoje wymagania. Wydajny Ryzen 9, 32 GB RAM mocna 4060 oraz spora 6-komorowa bateria o pojemności 6880 mAh. Co do baterii to zależy co masz na myśli pisząc długo trzymająca, bo na pewno nie pociągnie tyle co jakiś macbook, ale to pewnie wiesz. Jeśli chodzi o notatki to tablet jest dość popularną i wygodną opcją, szczególnie na studia. Jest lekki, zazwyczaj długo trzyma na baterii i da się na nim robić wiele innych rzeczy typu oglądanie filmów itd... . Tutaj zdecydowanie polecam dodatkowo iPad 10 gen bo na laptopie 2w1 raczej ciężko będzie pograć i mieć faktycznie 17 cali.

• Like 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam paru faworyów, po przejzeniu wielu opcji sklanial bym sie ku Asus (nawet ROG ale to może niepotrzebne) lub HP .HP omen jest zazwyczaj juz niedostepny.

Najlepszy na studia wydaje mi sie ASUS Vivobook z dedykowna karta graficzą (niestety seria 40xx) , z oled. Jednnak z dostepnoscia jest slabo, moze wypuszcza na jesien nowe wersje z garfiką rtx50xx. Ewentualnie -  Apple np. https://ispot.pl/apple-macbook-air-15-10-rdzeniowy-procesor-m4-gpu-10-rdzeni-ram-24-gb-dysk-2-tb-ssd-zasilacz-35-w-blekitny 

tylko na razie corka zlozyła papiery na UW i sie dostała ale jeszcze nie ma legitki (znizka 1000 pln) .

• zgreg zmienił(a) tytuł na Laptop na studia 17" (jednak ok. 15.6")
Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.08.2025 o 20:46, Gonzo3211 napisał(a):

Jak trzyma bateria; matryca IPS ma dość niską jasność (300 nit), jak z wifi - dobrze działa zasięg (np. czytałem, że laptopy Gigabyte mają z tym problem ale może to był jednostkowy problem? Kluczowe jest działanie na baterii, realne 6-8 godzin to raczej minimum, mniej to będzie porażka.

Co do wyboru rodzaju ekranu AI tak podsumowuje:

W przypadku zastosowań wrażliwych na zasilanie lub scenariuszy z przeważnie ciemną treścią OLED może zapewnić lepszą żywotność baterii.
W przypadku zastosowań, w których powszechne są jasne treści i wymagana jest stała jasność, IPS może być bardziej odpowiedni.
Weź pod uwagę rodzaj treści, które zwykle przeglądasz, decydując się między OLED a IPS do swojego laptopa.

Tak do 10k jestem max dalej dać, chociaż 7-8k byłoby lepiej, jak już za 4k kupi jako takiego laptopa. Druga sprawa drogi z kartą RTX może być łakomym kąskiem do kradzieży (akademik)

Za 9k kupi Apple Air 15" z M4

Skłaniam się ku Asus Vivibook/Zenbook , Lenovo Yoga (OLEDy). Porównywałem jakość obrazu laptopów i OLED robi robotę ;) 

Np. ten https://www.x-kom.pl/p/1325442-laptop-15-16-asus-vivobook-pro-15-ultra-7-155h-40gb-1tb-win11p-rtx4050-oled.html 

Wydaje się być ok, tylko, że jest już trochę przestarzały (RTX4050) i ma 8GB wlutowane a 32GB w drugim banku, trochę słabo.

Widziałem też w Media markt lenovo yoga 14" z OLED (4600PLN) i wyraźnie wyróżniał się pod względem jakości obrazu, inne laptopy były wyblakłe i ciemne. Z minusów yogi są wlutowane pamięci RAM. Jakością ekranu podobny był Macbook Air. Ew. kupić albo najwyższy model yogi (z 32GB RAM) lub MacBooka?

Laptop z  grafiką RTX 40xx/50xx (miał być też do grania) , który początkowo brałem pod uwagę to chyba niewypał na studia z powodu krótko trzymającej baterii?

Edytowane przez zgreg
Opublikowano

Patrząc czysto wydajnościowo to lenovo legion Pro 5-16 do około 8tyś wygląda dobrze.Bardzo mocny cpu,pełne gpu,do tego dobra integra i dość pojemna bateria 

https://www.x-kom.pl/p/1346890-laptop-15-16-lenovo-legion-pro-5-16-ryzen-9-8945hx-32gb-1tb-win11-rtx5070.html#Specyfikacja

Oczko niżej brałbym albo coś z Ryzenem 7 8845hs bądz Ryzen 7 260. Asusy z serii TUF mają zazwyczaj baterie 90wh 

https://www.x-kom.pl/p/1338699-laptop-15-16-asus-tuf-gaming-a16-ryzen-7-260-64gb-1tb-win11-rtx5060-165hz.html#Specyfikacja