Skocz do zawartości

Test nowych CPU w starszych grach - pytanie o opinię

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Krauziak napisał(a):

5800x3d na mapie z trawą nie pękał na robocie :E

Ale mówisz o C3 czy C3 remaster? bo z tego co tomcug pokazał to w zwykłym miałeś pewnie wydajność 5700x z racji tego że ta gra nie robi użytku z 3dcache a jestem ciekawy jak to wygląda w remasterze :hmm:

Opublikowano (edytowane)

Bardziej chodziło mi o to że jak widać w zwykłym 7800x3d przegrał z 7700x więc ewidentnie gra nie wykorzystuje cache, niestety sam nie mam jak porównać bo mam tylko 1 i 2 remastera ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

@Send1N

CE bardzo mało istotny jest podsystem pamięci i remaster nic w tej kwestii nie zmienia. Poza tym etapy poza trawkowe już nie wykorzystują mocno MT. Jak ktoś grał nie w remastera i nie zrobił tego o czym pisałem to miał katastrofalna wydajność niezależnie od CPU.

• Thanks 1
Opublikowano

Ale tak czy inaczej lepiej grać w remastera. Jest DLSS wymuszasz v4 DLAA i masz elegancko wygładzoną grę. Oryginalnym C3 to nic sobie nie radzi z aliasingiem. Pod warunkiem, że ma się kartę od NV na pokładzie. Poza tym C3 była tworzona ze współpracy z AMD stąd śladowa ilość teselacji i zastosowanie mapowania przemieszczeń.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Ale mówisz o C3 czy C3 remaster? bo z tego co tomcug pokazał to w zwykłym miałeś pewnie wydajność 5700x z racji tego że ta gra nie robi użytku z 3dcache a jestem ciekawy jak to wygląda w remasterze :hmm:

Tu masz remastera, kasza 3D nie daje jakoś dużo, ale kapkę daje do przodu:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/intel_core_i7_14700k_test_recenzja_opinia-29723-10.html

Godzinę temu, Karro napisał(a):

w remastrze nie masz problemow z fps.

Generalnie nie, ale na Radku dalej było nieco wolniej:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/cpu_amd_intel_wydajnosc_geforce_radeon_test-22478-3.html
https://ithardware.pl/testyirecenzje/alder_lake_skylake_amd_fx_wydajnosc_geforce_radeon_test-23186-3.html

• Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, Send1N napisał(a):

Wiesz ze nie pamiętam. Napewno nie było źle, nawet byłem zdziwiony ze w końcu mam sprzęt który nie dławi się na tej lokacji. Z ciekawości jak przyjdzie a17 to sprawdzę remastera i original. Ryzen 7435 jak I 5800X3D według benchmarkow są bardzo blisko 

• Upvote 1
Opublikowano
43 minuty temu, Karro napisał(a):

to nie było tematu

Powinnna  być jakaś izolcja LPE w grach bo moga wyjsc niezle anomalie.

Wystarczy nie dawać LPE, które są do niczego niepotrzebne w pecetach :)

• Upvote 1