VatrasGothic 0 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Siemanko, Właśnie chyba padł mi RX 470 4GB G1 Gaming Gigabyta, w Wiedźminie 3 po rozgrywce w gwinta z kowalem na Skelige wyłącza mi PC jakby prąd odcięło. Po włączeniu kompa świeci się czerwona dioda przy PCI-E na płycie, a komp się nie uruchamia, brak obrazu czyli chyba karta. Muszę od prądu go odłączyć na chwile i odpala za 3 razem. Temp niby ok, ale jest jak jest. Jaką kartę dokupić do mojego zestawu na wymianę tak do 400zł? Im taniej tym lepiej, taka dopasowana mocą do procka: Xeon E3-1245 v3 4c 8t 3.8GHz ASUS Vanguard B85 PCI-E 3.0 Patriot Viper DDR 3 16GB 1600MT Samsung evo 870 512GB sata Seasonic Focus GX-550W BeQuiet Pure Base 500 3x 140mm fan
kamilos69 316 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Gtx 1060 6GB lub rx 580 są w podobnych piniądzach poniżej 400 zł.
VatrasGothic 0 Opublikowano 27 Czerwca Autor Opublikowano 27 Czerwca Starocie zaraz padną jak ta moja i 300zł w piach. Tego RX 470 kupiłem za 200zł nawet pół roku nie działał. Nic nie ma nowego z tego co widzę, RX 6500 XT 4GB 400zł i pcie x4 odpada... RTX 3050 700zł odpada... Arc A380 odpada nie mam reBAR. GTX 1650 chyba tylko zostaje? Prądu mało pobierał, do koparek nie brali raczej, to moze podziała trochę pomimo 6 lat na karku?
VatrasGothic 0 Opublikowano 27 Czerwca Autor Opublikowano 27 Czerwca (edytowane) RX 5700 są za 500 na allegro, opyla się? GTX 1650 300zł. Edit: To chyba nie GPU furmark normalnie lata: Edytowane 27 Czerwca przez VatrasGothic
CrooV 80 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Za te 400/450 jakbyś wynegocjował to spoko, za 550 idzie wyrwać już wersje XT, ewentualnie za 450 na olxie dostaniesz wersje non XT. link Opcjonalnie za 450 na allegro lokalnie jest RTX 2060 z tym że ma mniej v-ramu a na RT i tak raczej za słaba karta więc raczej AMD będzie lepszym wyborem.
VatrasGothic 0 Opublikowano 27 Czerwca Autor Opublikowano 27 Czerwca Olx odpada jestem z wiochy i w okolicy 50km to tylko ziemniaki i jajka wystawione. Wysyłkowo nie kupie bo wiadomo tam nie ma gwarancji. Ustawiłem detale medium w Wiedźminie i chodzi normalnie, dam wysokie i komp gaśnie. Pograłem też w Prey i jak ustawie detale Ultra to kaplica, a na High działa, Benchmark Wukong detale low idzie, średnie gaśnie. Karta z koparki z zajechanym VRAM? Olać te używki to wszystko zajechane z koparek. Wyjdzie RTX 5050 to może ceny 3050 spadną i wyrwę za 600zł nową ze sklepu 6GB. Dzięki za porady.
CrooV 80 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Akurat w takim pułapie cenowym tylko używki bym rozpatrywał, 3050 to też niezłe padło nawet jak za 600 zł za które już 6600XT możesz dostać.
Pentium D 1 158 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca (edytowane) To może być ram a nie vram. Karta i tak coś pakuje do ramu jak jej brakuje vramu. Sprawdź ram memtestem na pendrajwie. Tu jest GTX 1060 6GB za 350 zł i 12 msc gwarancji. Karty podobno z demontażu nieużywanych kompów. Edytowane 27 Czerwca przez Pentium D
kamilos69 316 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca 6 godzin temu, VatrasGothic napisał(a): Starocie zaraz padną jak ta moja i 300zł w piach. Chyba nie myślałeś że za 400zł kupisz nową kartę 1
VatrasGothic 0 Opublikowano 27 Czerwca Autor Opublikowano 27 Czerwca Godzinę temu, Pentium D napisał(a): To może być ram a nie vram. Karta i tak coś pakuje do ramu jak jej brakuje vramu. Sprawdź ram memtestem na pendrajwie. Tu jest GTX 1060 6GB za 350 zł i 12 msc gwarancji. Karty podobno z demontażu nieużywanych kompów. Leci, ale to nie to. Moja płyta ma ten śmieszny system diod, świeci na czerwono tam gdzie jest problem i jak wybombi kompa to świeci właśnie przy PCI-E.
deathrabit 74 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca (edytowane) 2 godziny temu, VatrasGothic napisał(a): Olx odpada jestem z wiochy i w okolicy 50km to tylko ziemniaki i jajka wystawione. Wysyłkowo nie kupie bo wiadomo tam nie ma gwarancji. Ustawiłem detale medium w Wiedźminie i chodzi normalnie, dam wysokie i komp gaśnie. Pograłem też w Prey i jak ustawie detale Ultra to kaplica, a na High działa, Benchmark Wukong detale low idzie, średnie gaśnie. Karta z koparki z zajechanym VRAM? Olać te używki to wszystko zajechane z koparek. Wyjdzie RTX 5050 to może ceny 3050 spadną i wyrwę za 600zł nową ze sklepu 6GB. Dzięki za porady. Możliwe że termopady na sekcji zasilania karty lub pasta na rdzeniu straciły swoje właściwości I się przegrzewa w punkcie w którym nie ma czujnika temp, pobór karty w GPU-Z na medium pewnie masz niższy pobór więc karta się nie wyłącza. Znajomy miał ten sam problem pasta mu wyschła po wymnie karta chodzi. Edytowane 27 Czerwca przez deathrabit 1
VatrasGothic 0 Opublikowano 27 Czerwca Autor Opublikowano 27 Czerwca 1 godzinę temu, CrooV napisał(a): Akurat w takim pułapie cenowym tylko używki bym rozpatrywał, 3050 to też niezłe padło nawet jak za 600 zł za które już 6600XT możesz dostać. Też tak myślałem dlatego ten temat, ale zmieniłem zdanie. Padło ten RTX bo padło, ale nowe z gwarancją 3 lata i nie padnie z dnia na dzień. Sosnowe, ale nowe. Ten używany RX 6600 XT za 600zł to ma 1000000000 roboczogodzin w koparce i zajechany VRAM. Wybombi mi taki przed weekendem ja ten obecny RX 470 i pograne w Wiedźmina Tylko padliniarz RTX 3050 pojawi się za 600zł w normalnym sklepie i mój Xeon pozna nową koleżankę na lini PCI-E. Godzinę temu, kamilos69 napisał(a): Chyba nie myślałeś że za 400zł kupisz nową kartę Liczyłem na coś dziaderskiego ale co ma z 3 lata, a nie dziadki GTXy 1060 czy RXy z 2015 Tylko że teraz nie ma low end i nic nie ma, a RX 6500 XT się nie na daje do starego PC. Kiedyś to był low end i brałeś nowego ze sklepu GTX 1050 2GB za 400zł i Wiedźmin latał na medium. 8 minut temu, deathrabit napisał(a): Możliwe że termopady na sekcji zasilania karty lub pasta na rdzeniu straciły swoje właściwości I się przegrzewa w punkcie w którym nie ma czujnika temp, pobór karty w GPU-Z na medium pewnie masz niższy pobór więc karta się nie wyłącza. Znajomy miał ten sam problem pasta mu wyschła po wymnie karta chodzi. Możliwe, ale Furmarka by nie wybombiło? On chyba katuje całe GPU i sekcje zasilania, a normalnie leci. Na moim scr widać że jedynie 800MB VRAM zapycha dlatego pewnie lata, a tylko ustawienia zmieniam w gierkach i cyk blackout bo VRAM zapchało i wleciały wadliwe kostki ze zwarciem? W sumie jak to jest z tym VRAM zapełnia każdą kość po kolei, czy wszystkie na raz po troszkę? Szkoda wydawać 50zł na termopady jak to VRAM może być.
deathrabit 74 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca 40 minut temu, VatrasGothic napisał(a): W sumie jak to jest z tym VRAM zapełnia każdą kość po kolei, czy wszystkie na raz po troszkę? Szkoda wydawać 50zł na termopady jak to VRAM może być. Wadliwy Vram daje oznaki jak czarne kwadraty lub/i niemożliwość instalacji sterowników. A tym masz oznaki że ci się wyłącza więc albo temp lub problem z sekcją zasilania lub zasilaczem. 1 1
VatrasGothic 0 Opublikowano 27 Czerwca Autor Opublikowano 27 Czerwca Racja, brzmi logicznie. To co robić, warto ryzykować inwestycje z termopadami, czy olać i brać wyjca z gwarancją co @Pentium D podlinkował, a może czekać na promki nowego 3050 dla spokoju? Te 1060 to na bank z koparek, zajechane jak koń po westernie...
VatrasGothic 0 Opublikowano 27 Czerwca Autor Opublikowano 27 Czerwca Zundervoltowałem ją i jest git, @deathrabit masz racje sekcja się chyba przegrzewa, po rdzeniu widac ze pomimo temp 70°C w grze throttluje do 1100MHz. Nie zauważyłem tego. Kupie jakieś najtańsze pady za 10zł, z tego co wyczytałem to na sekcje i cewki idą 1,5mm, a VRAM 0,5mm. 8 kostek mam nadzieję że 1 styknie i 2 dla reszty to z 40zł... Eh... Temat do zamknięcia, dzięki za pomoc.
wallec 799 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Nieeeeeeee... wymień tylko paste termoprzewodząca. Po prostu gpu ma milion stopni a raportuje Ci 70
Pentium D 1 158 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca 2 godziny temu, VatrasGothic napisał(a): Zundervoltowałem ją i jest git, @deathrabit masz racje sekcja się chyba przegrzewa, po rdzeniu widac ze pomimo temp 70°C w grze throttluje do 1100MHz. Nie zauważyłem tego. Kupie jakieś najtańsze pady za 10zł, z tego co wyczytałem to na sekcje i cewki idą 1,5mm, a VRAM 0,5mm. 8 kostek mam nadzieję że 1 styknie i 2 dla reszty to z 40zł... Eh... Temat do zamknięcia, dzięki za pomoc. To już lepiej kupić jeden listek 0,5 mm i go stackować do pożądanej wysokości. Na vrm powinien starczyć kawałek 60 x 80 mm a reszta na kostki vram jeśli kupisz pada 100 x 100 i jeszcze zostanie trochę pada na kiedyś. Można też kupić słoiczek termopada w żelu jeśli cena byłaby lepsza.
VatrasGothic 0 Opublikowano 28 Czerwca Autor Opublikowano 28 Czerwca Rozebrałem, niestety nie mam nic do pomiaru więc użyłem zszywek firmy rawlplug. Sekcja zasilania 1.5mm x 69mm x 20mm, cewki 1.5mm x 74mm x 11mm, backplate 2mm x 66mm x 10mm, VRAM to nawet nie ma 0.5mm nie wiem ile tam jest z 0.2mm... 3 różne rozmiary termopadów to z 80 zł z przesyłką wyjdzie, połowa ceny karty. Jeszcze paste dokupić i izopropanol... Zbankrutuje.
CryptTM 404 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca Druciarstwo lvl hard Nie masz nawet linijki w domu???? JPDL.... 6
traczkolwiek 54 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca W dniu 27.06.2025 o 06:12, kamilos69 napisał(a): Gtx 1060 6GB lub rx 580 są w podobnych piniądzach poniżej 400 zł. Poniżej 200. Za 400 to już RTX 2060 kupisz. 20 godzin temu, VatrasGothic napisał(a): Olx odpada jestem z wiochy i w okolicy 50km to tylko ziemniaki i jajka wystawione. Wysyłkowo nie kupie bo wiadomo tam nie ma gwarancji Ty chcesz gwarancję na kilkuletnie karty do 500zł? Masz ochronę allegro, 24h na sprawdzenie przez OLX. Nie dziaduj. @VatrasGothicsprzedaj tego RXa, dołóż do czegoś lepszego, zanim Ci artefakty wywali, nie ma co inwestować w starocia.
kamilos69 316 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca 1 godzinę temu, CryptTM napisał(a): Druciarstwo lvl hard Nie masz nawet linijki w domu???? JPDL.... Nie śmieszkuj bo każdy na czymś się uczył A że pacjent umarł to już inna sprawa 6 minut temu, traczkolwiek napisał(a): Poniżej 200. Za 400 to już RTX 2060 kupisz. Możliwe i nie wnikam w szczegóły
traczkolwiek 54 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) 5 minut temu, kamilos69 napisał(a): Nie śmieszkuj bo każdy na czymś się uczył Nie no ale z tymi zszywaczami to akurat beka @VatrasGothic wysłać Ci linijkę? Czy tylko osobiście kupujesz jak jajka? Edytowane 28 Czerwca przez traczkolwiek 1
kamilos69 316 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca @traczkolwiek Jakiś to patent nowy twórczy i nieznany zawsze jest 1
Rekomendowane odpowiedzi