Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry. 

Do pewnego momentu używałem swojego 2.1 microlab przez standardowe wejście - zielony pierścień z tyłu obudowy poprzez zintegrowaną kartę dźwiękową realtek. Aż przestała pracować. Wszystkie czynniki odnośnie pc oraz zestawu grającego były należyte, poza przekazywaniem dźwięku, więc pomyślałem, że zintegrowana karta się poddała. Na forach nie dostałem odpowiedzi, co mogło się stać. Przełączyłem kabel do przedniego wejścia na słuchawki i przez kolejne (nie pamiętam, 2, 3?) lata działało aż do dziś. porozłączałem wszystko, poczyściłem, poskładałem - nie mam dźwięku. Sam microlab działa prawidłowo. Sprawdziłem wejścia również na słuchawkach i sytuacja była identyczna. To komputer ma problem. Po próbie zaktualizowania sterowników otrzymałem informację, że najnowsze są już na miejscu. Po usunięciu ich nic się nie zmieniło. Automatyczne rozwiązywanie problemów twierdzi, że urządzenie nie jest podłączone pomimo tego, że przecież windows je widzi. Pasek głośności podskakuje, kiedy coś odtwarzam. Jeżeli odłączę lub przełączę wtyczkę, głośniczek na pasku startu dostaje krzyżyk do czasu restartu.

Jeżeli mam dokupić kartę dźwiękową to jaka powinna to być?

Windows 10

płyta główna B450-A Pro MS-7B86

sprzęt microlab FC530

no sound.jpg

Edytowane przez KiwiCieZadziwi
Opublikowano (edytowane)

Podaj identyfikator sprzętowy tej karty dźwiękowej: prawym właściwości > szczegóły > właściwości i rozwiń na identyfikatory sprzętu następnie zaznacz i skopiuj ten "kod" i go tutaj wklej + pokaż screena z zakładki sterownik z menedżera urządzeń jaka tam jest wersja. Problem z brakiem dźwięku na integrach realteka jest bardzo powszechny i w większości przypadków jest to problem z softem na danej wersji systemu a nie uszkodzony układ, tym bardziej że widzisz że pasek sygnalizuje odtwarzanie (podskakuje) :) 

Nie miałeś czasem aktualizacji sterownika przez windows update? i po tym przestało działać? to jest win 10 22h2 czy starszy build :Up_to_s:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Gdzie dokładnie jest ten identyfikator? Prawym i właściwości na czym? 

Nie wiem czy pojawiła się aktualizacja przy pierwszym problemie. Win czasem się aktualizuje pomimo zakazów, więc możliwe. Natomiast było z tym trochę w tę i wewtę - raz działa raz nie - dlatego pomyślałem, że komputer zawodzi fizycznie. przy ostatnim problemie nie było aktualizacji. Porozłączałem kable podczas domowych porządków, przyłączyłem i nic. Nawet monitor nie gra.

Edition    Windows 10 Pro
Version    2009
Installed on    ‎23/‎08/‎23
OS Build    19045.5965

card.JPG

driver.JPG