Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@musichunter1x Wiele zalezy od tego gdzie sie testuje. Gdybym osobiscie nie doswiadczyl bootlenecka po stronie 5600 to bym sie nie wypowiadal, ustawienia mialem stockowe. W Dragons dogma 2 bylo to samo, 45 ramek momentami. Ja wiem ze DS2 jest kiepsko zaoptymalizowany, ale dzisiaj malo ktora gra ma dobra optymalizacje %-)  Helldivers 2 tez potrafil spadac ponizej 60FPS w niektorych lokacjach.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

W Dragons dogma 2 bylo to samo, 45 ramek momentami. Ja wiem ze DS2 jest kiepsko zaoptymalizowany, ale dzisiaj malo ktora gra ma dobra optymalizacje %-)  Helldivers 2 tez potrafil chrupac w niektorych lokacjach.

Dragon Dogma 2 to był największy bubel optymalizacyjny po stronie CPU, przez złe wykorzystanie silnika do dużej ilości "skomplikowanych" NPC w otwartym świecie.... Poprawili to nieco z aktualizacjami i nie ma drugiej tak złej gry pod tym względem, chyba że jakiś kompletny szajs w który się nie chce grać i nie słyszałem o nim. :E

W Helldivers 2 jest nasrane przeciwników w pewnych momentach, więc chaotyczne eksplozje oraz interakcje mogą pewnie zdusić wydajność na krótki moment.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Za jakieś ~600 zł można mieć już 5600 2x8gb, b450, a za niewiele mniej jest sam Ryzen 7500f... Gdzie płyta i ram to minimum kolejne 500 zł.

Za 500 zł to być może będę sprzedawał swojego Ryzena 5500, b450m pro4 bez dźwięku, 2x8gb 4000mhz i Fera5. :E Nie ze względu na wydajność, tylko na zwiększenie wartości odsprzedaży zestawu, gdy kiedyś go sprzedam + brak upierdliwości z uszkodzoną dźwiękową.

Zdecydowanie ważniejsze będzie dołożenie do karty, a rx6600 nie będzie ograniczony, rx9060xt również niezbyt, a będzie to sprzęt zbliżony do PS5 Pro.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
23 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Za jakieś ~600 zł można mieć już 5600 2x8gb, b450, a za niewiele mniej jest sam Ryzen 7500f... Gdzie płyta i ram to minimum kolejne 500 zł.

Za 500 zł to być może będę sprzedawał swojego Ryzena 5500, b450m pro4 bez dźwięku, 2x8gb 4000mhz i Fera5. :E Nie ze względu na wydajność, tylko na zwiększenie wartości odsprzedaży zestawu, gdy kiedyś go sprzedam + brak upierdliwości z uszkodzoną dźwiękową.

Zdecydowanie ważniejsze będzie dołożenie do karty, a rx6600 nie będzie ograniczony, rx9060xt również niezbyt, a będzie to sprzęt zbliżony do PS5 Pro.

Jak będziesz samego 5500 chciał sprzedać za rozsądną cenę to może daj znać. Ludzie na OLX chcą za niego 200 pln gdzie nówka z kontrolerem obrotów na X-komie jest za 266pln.

Opublikowano (edytowane)

Bellwirgh chodzi bardzo dobrze na 5700x za to na 2600 był dramat, kolega w to gra i robiłem mu właśnie taki upgrade więc miałem porównanie ;) w WOT będzie wręcz przepaść jeżeli chodzi o fps i komfort grania po wywaleniu tego 2600 i wstawieniu tam 5600 czy 5700x w obu gierkach nie będzie żadnego problemu z wydajnością w przypadku tych cpu.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

No widzę że ten 5600 nie jest jakoś specjalnie drogi. Chłodzenie mam SilentumPC fera 3 1224 i na 2600 działa bardzo dobrze, wystarczy dla 5600? 

Jakbym wymienił cepa to jaką GPU byście polecili w budżecie tak powiedzmy do 1,5k (4k NOK) 

Raczej na pewno będę kupował w tym sklepie  link 1 

Opublikowano

Ta fera spokojnie wystarczy, temperatury będą trochę wyższe niż na 2600 ale to z racji chipletowej konstrukcji w przypadku 5600 i wyższych zegarów także tym się nie przejmuj jak coś bo to norma uprzedzając ewentualne późniejsze pytania ;) co do karty to w przypadku nowej poniżej 9060XT 16gb bym nie schodził jak już brać na 2025r to w miarę sensownie więc rozważ dołożenie tych dwóch/trzech stówek.