Skocz do zawartości

BLACKWELL (i nie tylko) - przejsciówki, HDCP, stuttering/freeze - spostrzeżenie!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opisze pewien problem ktory moze dotknac kogos z Was lub juz dotknal a ciezko znalezc jakiekolwiek informacje na ten temat

Chodzi o stosowanie przejsciowek w kartach (u mnie - na Blackwellu). DP>DVI, HDMI>DVI, HDMI>VGA itp.

Ale powoli

Od pewnego czasu (pare tygodni) odkad stalem sie posiadaszem Blackwella - posiadam konfiguracje monitorową sztuk: 2
Jeden na DP, drugi z racji posiadania gniazd DVI i VGA - na przelotce HDMI>DVI

Walczylem ze stutteringiem (glownie podczas ogladania streamingu) na MAX, Amazon, Polsat, Twitch. Co ok. 5 sek - stutter (mocno zauwazalny) wplywajacy nawet na ruchy myszą

Co ciekawe, w grach problem raczej nie wystepowal ale przy np. przeladowaniu poziomow w grach itd. - nastapywalo mocne rwanie video na drugim monitorze nawet w serwisach w ktorych normalnie problem nie wystepowal (YT, Netflix)

Przekopalem i przerobilem chyba wszystko co mozliwe

- HGST w Win11

- wymuszenie maksymalnej wydajnoscji karty

- Win11 23H2 i 24H2 z czysta instalacja do testow włącznie

- MSI (Message-Signaled Interrupts)

- wlasne profile zasilania

- wylaczone wszelkie "oszczedzanie". Tak CPU jak i GPU, zadnych C/P states

- stock CPU/GPU/RAM

- nVinspector
- GSync on/off

- wyrownanie odswiezan na obu monitorach

i wiele wiele innych

Jednak w pewnym momencie - trafilem na informacje, ze ktos mial podobny problem. Solucja bylo - odlaczenie 1 monitora. I faktycznie - wylaczajac (nawet nie fizycznie) monitor w panelu Nv - problem zniknal. Zero stutteru. Ale jednak drugi monitor potrzebuje. Przekopalem wiele informacji o Nv i wielu monitorach. Od zawsze zdawalem sobie sprawe, ze bywaja z tym problemy ale i sa rozwiazania. Na moj konkretny problem - nic nie dzialalo. Ale juz chociaz mialem mniej/wiecej namierzoną przyczyne
Dodatkowo - gdy podlaczylem sam moj glowny monitor (DP) - problemu nie bylo. Jednak gdy podlaczylem sam drugi monitor przez przejsciowke - problem powracal. Sklonilo mnie to do przemyslen odnosnie przejsciowek. Jednak nie ich wada (bo mam ich ogrom, w roznych konfiguracjach) a cos z niezgodnoscia przy ich stosowaniu na karcie Nv

Nadal nic nie pomagalo jednak grzebiac w ust. Nvidii - wszedlem w opcje HDCP (szyfrowanie, kodowanie sygnalu) i zauwazylem, ze jest ono aktywne dla obu monitorow. Co prawda DP>DP bylo dla mnie oczywiste ale monitor podlaczony HDMI>DVI (przelotka) ktora HDCP raczej nie obslugiwala (choc nie bylem pewny) - rowniez zglaszal, ze HDCP aktywne, wlaczone

I tu naszla mnie refleksja, postanowilem dla pewnosci, podlaczyc przejsciowke HDMI>VGA. W tym momencie nie moglo byc mowy o aktywnym HDCP ale mimo to - tak bylo to zglaszane

Wpisem do rejestru - wylaczylem HDCP (zostawie dla potomnych)

Cytat

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0000

dodaj wartosc 32-bit DWORD

RMHdcpKeyglobZero

Wartosc: 1

Restart komputera i ... sukces. Ale w 90%. Stutter nadal sporadycznie sie pojawia ale o wiele rzadziej i "w mgnieniu oka"
Przekopalem sie przez starsze monitory i mialem jakis stary o dziwo - z DP. Podlaczylem go zamiast mojego staruszka i w konfiguracji 2 monitory po DP z wlaczonym HDCP - problem zniknal calkowicie

Konkluzja:

Blackwell (i mozliwe, ze starsze generacje) - widocznie maja konkretny problem z przejsciowkami, HDCP i stutteringiem. Ogolnie wylaczenie HDCP rozwiazuje w wiekszosci problem ale nie w 100%
Moze ktos sie z Was z tym boryka, moze bedzie borykał. Wazne abyscie wiedzieli, ze nowe karty zielonych nie lubia sie z przejsciowkami i HDCP szaleje :E
Aha - gdyby ktos pytal - wylaczenie HDCP nie wplynelo w zaden sposob na ogladanie materialow z serwisow streamingowych ale nie wiem na BluRay i ogolnie fizyczne nosniki

Musialem to z siebie wyrzucic :)

• Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

hej hej,

nie znam się, więc się wypowiem. i nie żbym się przyp.... ale jak doszedłem w czytaniu do wzmiance o "przelotce" to już wiadome było skąd się bierze stutter :) i to nie jest wina najnowszych kart, Blackwella czy Ady  tylko ból mieszania przejściówek i standardów. Swoją drogą DVI w 2025 roku - hardkor.