Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, minęło trochę czasu odkąd miałem ostatniego lapka z dwoma grafikami i tam zazwyczaj ustawiałem w opcjach zasilania czy najwyższa wydajność, to wiedziałem że dgpu się włączy, czy wydajność na baterii to igpu.

Teraz kupiłem hp omen z ryzenem 7 i integrą 780m oraz RTX4060 i zastanawiam się czy jest jakieś proste "konsolowe" (:E) ustawienie w którymś programie typu: "gra 1: igpu", "gra 2: dgpu". 

Oprócz aplikacji od nv i amd mam jeszcze hp omen gaming hub i tam mogę wybrać tylko igpu/hybryda/dgpu, ale nie do końca mi o to chodzi bo każde ustawienie to restart kompa.

Czy za każdą grą muszę ją najpierw odpalić a dopiero potem pojawi się "gdzieś" jej profil i będę mógł ustawić gpu (pamiętam kiedyś tak ustawiałem na starym lapku)?

Po prostu chcę mieć pewność jakiej grafiki użyję i tam gdzie nie potrzeba aż rtx, to żeby integra sobie działała. Dzięki.

Opublikowano

Dokładnie o coś takiego mi chodziło i o dziwo, to działa! :E 

Wielkie dzięki!

Da radę jeszcze z tego zrobić jakiś skrót na pulpicie żeby nie klikać za każdym razem w ustawienia? :E 

@Send1N, tego ustawienia też próbowałem, ale na niektórych pozycjach od razu miałem "zintegrowana grafika" i podświetlone na szaro, nie do ruszenia.

Może to granie na kompie nie będzie takie złe :E

• Like 1
Opublikowano
W dniu 16.07.2025 o 10:12, Gonzo3211 napisał(a):

Cześć, minęło trochę czasu odkąd miałem ostatniego lapka z dwoma grafikami i tam zazwyczaj ustawiałem w opcjach zasilania czy najwyższa wydajność, to wiedziałem że dgpu się włączy, czy wydajność na baterii to igpu.

Teraz kupiłem hp omen z ryzenem 7 i integrą 780m oraz RTX4060 i zastanawiam się czy jest jakieś proste "konsolowe" (:E) ustawienie w którymś programie typu: "gra 1: igpu", "gra 2: dgpu". 

Oprócz aplikacji od nv i amd mam jeszcze hp omen gaming hub i tam mogę wybrać tylko igpu/hybryda/dgpu, ale nie do końca mi o to chodzi bo każde ustawienie to restart kompa.

Czy za każdą grą muszę ją najpierw odpalić a dopiero potem pojawi się "gdzieś" jej profil i będę mógł ustawić gpu (pamiętam kiedyś tak ustawiałem na starym lapku)?

Po prostu chcę mieć pewność jakiej grafiki użyję i tam gdzie nie potrzeba aż rtx, to żeby integra sobie działała. Dzięki.

Ten lapek nie ma advanced optimusa? Wtedy wszystko dzieje się automatycznie.

Zrzutekranu2025-07-18183106.thumb.png.58b9f1a397e473a7832acb699cee1721.png

Opublikowano
W dniu 18.07.2025 o 12:32, Send1N napisał(a):

czy po prostu jesteś tak leniwy że chcesz mieć skrót aby w każdej chwili dodać jakiś nowy tytuł :E 

Tak :E. W końcu pytałem o rozwiązanie typowo "konsolowe" :E 

Już przeżyję te dwa-trzy kliknięcia więcej :E

I tak muszę najpierw odpalić grę, a dopiero później pojawia się na tej liście.

W dniu 18.07.2025 o 18:31, seba842005 napisał(a):

Ten lapek nie ma advanced optimusa? Wtedy wszystko dzieje się automatycznie.

Nie wiem, ja nawet nie mam najnowszych sterowników :E. Po latach na konsolach + lapek tylko do internetu, to dla mnie wszystko jak nieznane wody. Co się z czym je.

Nad grafiką właśnie chciałem mieć kontrolę żeby czasem sprawdzić na co stać 780M, czasem wymaksować grę na RTX albo jak odpalę jakiegoś starocia czy grę typowo pod cpu, to na co mi żeby "przypadkiem" RTX się włączył.

W dniu 18.07.2025 o 18:45, Yedi napisał(a):

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie np na integrze nie moge sterowac jasnością matrycy .. Dziadoski Legion

Nie zaobserwowałem tego. Jedynie jak chcę wymusić igpu w tym hp omen gaming hub, to mi mówi że hdmi nie będzie działać.

• Upvote 1
Opublikowano

To normalne bo podłączając zewnętrzny ekran przez hdmi obraz idzie prosto z grafiki dedykowanej a nie tak jak na matrycy laptopa że moc obliczeniowa wykonywana jest na nvidii ale obraz wyświetlany jest przez integrę, tak to działa w lapkach jak nie masz "MUX SWITCHA"

Opublikowano

Tak tak, domyśliłem się że cały układ jest odcinany i nie mam z tym problemu. Dlatego kupiłem kabelek usb-c/ displayport :D

Na początku byłem trochę zniechęcony tym powrotem, ale po możliwości zrobieniu porządków z tymi grafikami i wyłączeniu turbo w cpu, już patrzę optymistycznie :D 

Do tego pad od xboxa wykrywany w locie, mapowanie przycisków, bajka. Nie trzeba się bawić z jakimś xinput jak kiedyś pamiętam żeby grać na padzie od x360.

• Upvote 1