Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem na co liczyłem, ale na początku spytali jak wygląda te wgłobienie, więc uznałem, że wymienią mi cooler. Oczywiście nie rzucałem tym przedmiotem, nie mam pojęcia nawet co to znaczy "niepoprawne użytkowanie" które oni wypisują. PO prostu nagle takie coś się zrobiło w coolerze, a zauważyłem to przy zmianie pasty bo temperatury mi się nie podobały.

Zgłoszenie odrzucone.

Podczas oględzin produktu dostarczonego do serwisu stwierdzono mechaniczne uszkodzenie podstawy chłodzenia.

Chłodzenie nosi ślady użytkowania. Wszelkie uszkodzenia, takie jak rysy, wgniecenia itp., powinny być zgłaszane wyłącznie w przypadku produktów nowych i nieużywanych. W tym przypadku zaobserwowano wyraźne oznaki montażu, między innymi kurz na wentylatorach, ślady pasty termoprzewodzącej oraz inne uszkodzenia wynikające z użytkowania i montażu urządzenia.

Produkt nie podlega gwarancji producenta z uwagi na trwałe, mechaniczne uszkodzenia powstałe na skutek niewłaściwego użytkowania.

Szkoda, że nie potrafią doprecyzować co oznacza niewłaściwe użytkowanie...

IMG_20250628_191129.jpg

• Sad 1
Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Jak to się samo z siebie zrobiło to jakaś magia pierwsze co to też bym pomyślał że sam to uszkodziłeś :E ciekawa sprawa co tu się odp :hmm:

No ale jak? Myślisz że da się tym tak rzucić, że się zrobi dziura? To nie jest takie miękkie. Nie ma nawet czym tego spowodować. No ale cóż.

• Upvote 1
Opublikowano

No tak, tylko niepotrzebnie pisali że proszę wysłać, mimo że widzieli zdjęcia i pytałem o co może chodzić. Strata kasy tylko na wysyłkę i dziwaczna odpowiedź o złym użytkowaniu :(  no ciekawe jak.

• Sad 1
Opublikowano

Wygląda jakby uderzył o coś twardego co spowodowało wykrzywienie rurki, widać tam też drugie już "punktowe" uderzenie jakby o bardzo ostrą krawędź.

To uszkodzenia mechaniczne, nic dziwnego ze gwarancja odrzucona.

Opublikowano

Przy montażu nie zauważyłeś takiej dziury? Po wyjęciu z pudelka bym od razu zauważył, a tak to właśnie wygląda jakby gdzieś spadło albo uderzyło mocno.
mogli chińczycy takie wrzucić już do pudła ale jak już zamontowałeś i zdjąłeś  nie wiadomo

Opublikowano

Jeżeli płaszczyzna z tym wklęśnięciem jest idealna bez odkształcenia to można przyjąć iż podczas skrawania rurek było już tak cienko, że podczas pracy na procesorze została zassana ścianka rurki mając na uwadze zasadę działa układu ;) ot moja hipoteza :woot:

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

Przy montażu nie zauważyłeś takiej dziury? Po wyjęciu z pudelka bym od razu zauważył, a tak to właśnie wygląda jakby gdzieś spadło albo uderzyło mocno.
mogli chińczycy takie wrzucić już do pudła ale jak już zamontowałeś i zdjąłeś  nie wiadomo

Raczej nic takiego nie było. IHS na procku też prosty. Teorie wgniatania przeze mnie miedzi, by sobie samemu popsuć radiator są dopiero wyssane z palca. Po co miałbym to robić? I jeszcze stracić na wysyłce 21zł. Zresztą nawet nie wiedziałbym czym można taką dziurę zrobić. 

52 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

wygląda jakby gdzieś spadło albo uderzyło mocno.

No, chyba jak rzucone z 4 piętra idealnie na kamień. I to bez zarysowania :D śmieszne, nie da się tego udowodnić że to jest celowe działanie. Pech jakiś.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, sniper76 napisał(a):

Jeżeli płaszczyzna z tym wklęśnięciem jest idealna bez odkształcenia to można przyjąć iż podczas skrawania rurek było już tak cienko, że podczas pracy na procesorze została zassana ścianka rurki mając na uwadze zasadę działa układu ;) ot moja hipoteza :woot:

Tylko ram są dwa wgniecenia, wiec wątpię by było jak mówisz. Bardziej obstawiam że coś takiego było od początku tylko autor tego nie zauważył i zamontował.

jssr1be9.png

Edytowane przez Faflucy
Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Wygląda jakby uderzył o coś twardego co spowodowało wykrzywienie rurki, widać tam też drugie już "punktowe" uderzenie jakby o bardzo ostrą krawędź.

Gdyby uderzył o coś to by było porysowane w miejscu uderzenia, miedź jest stosunkowo miękka. To wygląda dziwnie, faktycznie jak by wessane od środka "rury", ale trudno ocenić.
Zresztą pękające "heatpipy" w podstawie Fortisa 5 to żadna nowość. ;)

Opublikowano (edytowane)

No szkoda tylko że gnojki przyklepały mi winę,a uzasadnienie dali generyczne bo prawda jest taka że sami nie wiedzą jaka mogłaby być przyczyna takiego wgięcia. Dobrze że nie jest to jakiś strasznie drogi sprzęt ale 150zł też piechotą nie chodzi.

Edytowane przez Keller
Opublikowano
5 minut temu, MarioDee napisał(a):

Ale nie da się użytkować tego coolera? Przecież da się, temperatury nie będą przez to jakoś specjalnie wyższe.

Da się, ale nie wiem czy 100% jego wydajność.

Opublikowano

Jak dla mnie to są ewidentne uderzenia czegoś twardego.
Nie ze cos sugeruje ze to twoja wina.
Na tym większym widać wyraźnie linie jakby to był uderzenie płaskim śrubokrętem lub coś podobnego.

A te mniejsze wygląda jak od uderzenia punktakiem.

Na pewno nie uwierzę ze ty tego nie zauważyłeś jeśli to było fabrycznie. Bo zakładam, że kupiłeś nowe chłodzenie, a nie używane albo z jakiegoś sklepu u pana Jacka.

Opublikowano (edytowane)

Używane kupiłem 3 lata temu, tyle, że tego nie było na 100%. Zawsze ścieram pastę do końca, ale to już długi czas zamontowane było. Potem coś mi nie pasowało że temperatury do 70C dobijają, gdy kiedyś chyba tak nie było, no i patrzę, a tu dziura. Śrubokrętem to co najwyżej ryskę można zrobić, to jest za twarde.

W ogóle to jest duże i takie zaokrąglone. Śrubokręty to albo by zrobiły jakiś poszarpany krzyżyk albo ciętą płaską linię. Nie wiem naprawdę co to ma być.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Karro napisał(a):

Skoro tak to musiałeś widzieć to uszkodzenie 

LOL. Mówię, że nie było. Teraz dopiero po ok 2 latach od ostatniej wymiany pasty zobaczyłem.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Karro napisał(a):

Pomijając te 2 dziury to ogólnie to chłodzenie jest zmaltretowane 

Wymysły. Co tu jest zmaltretowanego? co najwyżej nie do końca zmyta pasta przy zdjęciu.

4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

A jakiej pasty użyłeś ?

Grizzly kryo, potem gelid gc extreme.

3 minuty temu, Karro napisał(a):

Tu chodzi o młotek ,nie pastę 🤣😜

Tak, młotkiem rozwaliłem by wyłudzić wymianę radiatora na nowy, ale po co? :lol2: żeby stracić na wysyłkę. Ah ci teoretycy spiskowi.

Sam używany radiator na olxach za 30zł można kupić. Lepiej by było tak niż 20zł tracić na gwarę.

Jakby to był droższy sprzęt i tak by mi nie uznali gwarancji to bym za ekspertyzę zapłacił, by mi podali dokładny lub możliwe powody skąd taka dziura.

Edytowane przez Keller