Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Przesiadłem się właśnie z Windows 10 na Windows 11 i chciałem Was spytać czy ma sens zmiana konta microsoft na konto lokalne. Na Windows 10 to jedna z pierwszych rzeczy jakie zrobiłem, ale szczerze mówiąc zastanawiam się czy to ma sens. Jakich kont szanowni forumowicze używacie? Jakie są plusy i minusy obu rozwiązań?

Edytowane przez Toni
Opublikowano

uzywam lokalnego bo robie kupcie na microsofta.

I dosc czesto widuje przypadki gdzie cos sie zrypalo z PINem albo inną metodą logowania do konta i uzytkownicy maja problem sie zalogowac

A tak to korzystanie z konta microsoft o ile ma sie jedno glowne konto mailowe i wgl w teorii powinno byc wygodne bo od razu sie jest zalogowanym pod wszystkie syfy outloki etc 

Jak korzystasz z windowsa? Uzywasz jego wbudowanych funkcji czy tam aplikacji klasycznych?  

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

Jak korzystasz z windowsa? Uzywasz jego wbudowanych funkcji czy tam aplikacji klasycznych?  

Sam nie wiem... Używam aplikacji, ale czy klasycznych to nie wiem co masz do końca na myśli. Masz na myśli tych z poza sklepu Microsoft?

Ludzie nie mogą się zalogować bo potrzebują np. połączenia internetowego by to zrobić? To znaczy że moje konto microsoft jest na jakimś serwerze bo ja myślałem że konto microsoft to tylko synchronizacja Onedrive i te sprawy (choć też do końca się w tym nie orientuje) i że konto microsoft jest też po części lokalne. Onedrive mam wyłączony obecnie.

Edytowane przez Toni
Opublikowano

image.png.ca647e72e776e9ba0ca54fdf805e8227.png

to sa aplilackje klasyczne na przyklad pakietu office

Poczytaj: https://techsetter.pl/co-daje-konto-microsoft/

Mozesz uzyc konta microsoftowego a potem wrocic do lokalnego jak ci sie nie spodoba : https://soisk.pl/jak-przelaczyc-konto-microsoft-na-lokalne-w-windows-11/ 

(soisk to zrodlo wiedzy na temat zarzadzania windowsem dla zaawansowancych)

21 minut temu, Toni napisał(a):

microsoft to tylko synchronizacja Onedrive i te sprawy (choć też do końca się w tym nie orientuje) i że konto microsoft jest też po części lokalne.

Nie jest tak.

Logujac sie na konto microsoftowe masz konto zarzadzane internetowo [?] - moge tak powiedziec??
mozesz zarzadzac wtedy kontem z panelu microsoftowego w ustawieniach konta microsoft z przegladarki (nie daje to dostepu do komputera ofc)

Moze zobacz na youtubie porownanie systemu microsofto z uzytkownikiem microsoft a uzytkownikiem lokalnym

Ale tbh jak nie wiesz czy potzebujesz to znaczy ze nie potrzebujesz -> wiec masz 2 opcje:

1 sprawdz czy potrzebujesz konta microsoftowego a jak nie - to wrocisz do konta lokalnego za pomoca poradnika wyzej

2 od razu przejdz do konta lokalnego

• Thanks 1