Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na stronie portalu ITHARDWARE.PL  co jakiś czas pojawiają się fajne i ciekawe testy i recenzje . Na końcu wielu z nich - na końcu tekstu (ostatnio chyba zaniechano tego) zauważałem zachętę aby dzielić się swoimi komentarzami pod artykułem. Tych komentarzy wg mojego oglądu generalnie było/jest b. mało.

Proponuję zrobić to tak, jak jest na stronie optyczne.pl. Przykładowo pod testami sprzętu fotograficznego, na końcu pada takie zdanie "Podyskutuj na forum o teście i aparacie", które po kliknięciu przenosi zainteresowanego na forum, gdzie już jest utworzony przez Redakcję odpowiedni temat. Proponuję sprawdzić https://www.optyczne.pl/513.9-Test_aparatu-Nikon_Z5_II_Podsumowanie.html  Co prawda w tych tematach na tamtejszym forum jest posucha, ale myślę, że to kwestia przyzwyczajenia na tamtym portalu - komentowania w komentarzach bezpośrednio pod tekstem. Zakładam, że "u nas" byłoby odwrotnie - wraz z artykułem/testem/recenzją (istotnymi w swej treści) powstawałby wątek na ten temat w odpowiednim dziale stworzony przez redakcję na forum - i dyskusja rozkręcałaby się na forum. Ruch byłby w obie strony: z portalu na forum (dyskusja) i z forum na portal (tekst wlaściwy).

Taką mam S u G E S T I Ę

Edytowane przez sert
Opublikowano
28 minut temu, sert napisał(a):

Co prawda w tych tematach na tamtejszym forum jest posucha, ale myślę, że to kwestia przyzwyczajenia na tamtym portalu - komentowania w komentarzach bezpośrednio pod tekstem. Zakładam, że "u nas" byłoby odwrotnie

chyba bylo tutaj cos takiego przez chwile na forum i tez byla posucha :E 

Opublikowano
5 minut temu, hwdp43 napisał(a):

Było, zainteresowanie zerowe, dlatego usunąłem ten dział. Nie będzie kolejnych prób.

5 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

Panie Jacku a co to za reklamy?

Podane jako przykład, wybaczamy %-)

Opublikowano
3 minuty temu, hwdp43 napisał(a):

Chyba? To było czy nie było? ;)

3 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

Panie Jacku a co to za reklamy?

Absolutnie. To był tylko pierwszy z brzegu, konkretny przykład. Dawno mnie tam nie było ale pamiętałem jak mają to rozwiązane.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Było, zainteresowanie zerowe, dlatego usunąłem ten dział. Nie będzie kolejnych prób.

Ja bym nie tworzył oddzielnego działu, tylko umieszczał w tych już istniejących, w zalezności od tematyki.... Ale jak chcecie....Mnie by bolało na dłuższą metę jakby mój wartościowy tekst pozostawał bez większego echa.

Edytowane przez sert
Opublikowano

Zamysł jest dobry ale realizacja na zasadzie dorzucenia śmieciowego* tematu nie ma prawa działać (tam na optyczne jest trochę inaczej bo nie mają sekcji komentarzy więc forum to jedyne miejsce do dyskusji).

*śmieciowego bo z punktu widzenia portalu nikomu nie będzie się chciało do niego wchodzić a na forum też nikt nie będzie zaglądał do pustych tematów, dodatkowo dyskusje na forum zbierają się w głównych tematach (np. większość newsów o nvidii jest omawiana w głównym temacie RTX).

Jedynym prawidłowym rozwiązaniem jest głęboka integracja. Tj. news otrzymuje swój temat na forum, może to być nowy temat a może to być nawet podpięcie istniejącego generycznego tematu jeśli w danej sytuacji jest stosowne.

Ten temat staje się jednocześnie zintegrowanym kontenerem na komentarze do artykułu na portalu, tj. na portalu widzisz jako komentarze właśnie posty z tego tematu i tak samo na forum widzisz nowe posty bo ktoś dodał komentarz na portalu, możesz pisać zarówno na portalu jak i na forum, tu i tu widzisz pełną dyskusję, tu i tu stymulujesz większy ruch bo wpływają na siebie komentarze ludzi którzy normalnie na siebie nie wpadają (jeden komentuje na portalu, jeden na forum).

Nie sądzę żeby komuś chciało się to robić ale na rozwiązania pośrednie szkoda zachodu bo to i tak zawsze kończy się brakiem ruchu i koszem, już lepiej zostawić jak jest.

Na portalu widzę podpięty jest disqus więc zapewne te komentarze mają tylko jakoś istnieć jak najmniejszym kosztem.

Opublikowano
16 minut temu, Wu70 napisał(a):

tam na optyczne jest trochę inaczej bo nie mają sekcji komentarzy

Oczywiście, że mają

18 minut temu, Wu70 napisał(a):

news otrzymuje swój temat na forum, może to być nowy temat

To proponowałem właśnie (tylko nie w jakimś oddzielnym dziale - tam raczej nikt nie wejdzie - tylko w dziale tematycznym, którego dotyczny tekst z portalu głównego, np. jak jest test procesora Intela, to temat (nowy wątek) powinien wpaść w dziale "procesory Intela" - i już ludzie widzą i wchodzą i raczej komentują)

23 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Jedynym prawidłowym rozwiązaniem jest głęboka integracja. Tj. news otrzymuje swój temat na forum, może to być nowy temat a może to być nawet podpięcie istniejącego generycznego tematu jeśli w danej sytuacji jest stosowne.

Ten temat staje się jednocześnie zintegrowanym kontenerem na komentarze do artykułu na portalu, tj. na portalu widzisz jako komentarze właśnie posty z tego tematu i tak samo na forum widzisz nowe posty bo ktoś dodał komentarz na portalu, możesz pisać zarówno na portalu jak i na forum, tu i tu widzisz pełną dyskusję, tu i tu stymulujesz większy ruch bo wpływają na siebie komentarze ludzi którzy normalnie na siebie nie wpadają (jeden komentuje na portalu, jeden na forum).

Nie znam jakiegokolwiek portalu z takim rozwiązaniem. (Dodatkowo musiałby być jeden rodzaj logowania do obu funkcji komentowania: pod artykułem i na forum - a na portalu ithardware logowanie do komentowania pod artykułem odbywa się poprzez podmioty zewnętrzne, nie ma logowania poprzez nick i hasło z tego forum)

28 minut temu, Wu70 napisał(a):

na rozwiązania pośrednie szkoda zachodu bo to i tak zawsze kończy się brakiem ruchu i koszem, już lepiej zostawić jak jest.

Mocno wątpię w prawdziwość tego twierdzenia, mówiąc delikatnie.

Opublikowano

Rzadko kiedy wchodzę na główną, ale co mi się rzuciło w oczy to że, osoby komentujące nie mają nawet posta(a może nawet konta) na forum, a osoby z forum rzadko kiedy się udzielają w komentarzach, także pomysł może i nawet by uszedł, ale z treścią to by było gorzej, ale już mody wspominały że było i upadło, także bez sensu drążyć temat.   

Opublikowano

Czasami mała modyfikacja rozwiązania może przynieść efekt lepszy niż pierwotnie... bez prototypów nie ma finalnego "produktu"... już nie drążę... ale aktywnie kibicuję... nic więcej przecież nie mogę...

Opublikowano
7 godzin temu, sert napisał(a):

Oczywiście, że mają

Jeśli mają to właśnie potwierdziłeś dlaczego to u nich nie działa i robią sobie pusty temat na forum, to nie ma sensu a w naszym przypadku to jest wręcz głupie bo zaspamujemy sobie (duża ilość śmieciowych newsów na portalu) działy pustymi tematami.

Nie znam jakiegokolwiek portalu z takim rozwiązaniem. (Dodatkowo musiałby być jeden rodzaj logowania do obu funkcji komentowania: pod artykułem i na forum - a na portalu ithardware logowanie do komentowania pod artykułem odbywa się poprzez podmioty zewnętrzne, nie ma logowania poprzez nick i hasło z tego forum)

No przecież pisalem że na portalu jest to zupełnie odseparowane i to byłaby praca do wykonania.

Nie znasz takich (chociaż istniały) bo nie ma do tego gotowych rozwiązań a fora upadły.

Teraz na małych portalach/blogach podpina się właśnie disqus i fajrant.

Mocno wątpię w prawdziwość tego twierdzenia, mówiąc delikatnie

Akurat w rzeczywistość nie ma co wątpić ;)

Opublikowano (edytowane)

To proponowałem właśnie (tylko nie w jakimś oddzielnym dziale - tam raczej nikt nie wejdzie - tylko w dziale tematycznym, którego dotyczny tekst z portalu głównego,

Dla mnie w jakim dziale jest dany post nie ma znaczenia wchodzę tam tylko jak bym musiał założyć nowy temat. Od zawsze przeglądam fora poprzez "nieprzeczytana zawartość". Inaczej nie ma sensu - po co wchodzić do jakiegoś działu jak nie ma tam ruchu.

(Dodatkowo musiałby być jeden rodzaj logowania do obu funkcji komentowania: pod artykułem i na forum - a na portalu ithardware logowanie do komentowania pod artykułem odbywa się poprzez podmioty zewnętrzne, nie ma logowania poprzez nick i hasło z tego forum)

Moim zdaniem to jest główna przyczyna nie komentowania (a nawet nie wchodzenia za często) na główną osób z forum (przynajmniej jeżeli chodzi o mnie). Jakieś rozdwojenie jaźni bo pod dwoma nickami, disqusa nie mam a nie będę się logował przez googla czy FB - aby posty były podpisane imiennie (mimo, że mail na którym jestem zalogowany na forum zawiera te dane).

Na forum mam też wyrobione zdanie o użytkownikach i wiem np. których nie ma sensu nawet czytać ;-) a które są wartościowe. Tutaj musiał bym gadać z jakimiś obcymi a się wstydzę ;-).

6 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

na forum, a osoby z forum rzadko kiedy się udzielają w komentarzach, także pomysł może i nawet by uszedł,

Tego nie wiesz bo logowanie jest inne i nicki mogą być inne.

Edytowane przez Kabor
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a):

Serio ktoś zakłada inny nick dla komentów, a inny aby pisać na forum? Idiotyczne.

No na forum jak się logujesz to wybierasz nicka.

Jak się logujesz disqusa to często jest to konto założone x lat temu więc nie problem aby nick (czy nawet z imienia) różniło się od tego z forum. A nie będę też zakładał na te portale dedykowanego tylko dla ITH disqusa.

Dlatego ja m.in. z tego powodu nie dyskutuje na głównej.

Edytowane przez Kabor