Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejo. Mój kolejny post.

Tym razem bardziej techniczny. 
1. Chodzi mi czy przy przyszłych modernizacjach / składaniu PC do gier kierować się wyborem 8-rdzenii czy 6-rdzenii. Z tego co wiem obecnie 6-rdzenii jest wystarczające, poza tym słyszałem i czytałem, że dopłata do 8-rdzeni nie ma sensu przy graniu.

2. Interesuje nie ew. 6-rdzeniowy 9600X ale nwm czy czekać do końca roku na 9600X3D o ile będzie dostępny ogólnie.

Opublikowano (edytowane)

6 rdzeni wystarcza ale są tytuły w których na 8 wykręcasz lepszą wydajność na prockach o tym samym ipc i to już od kilku lat ;) przykładowo taki 7700x może zrobić przewagę względem 7600x w niektórych grach ale z kolei przegrywa z 7600X3D.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Kwestia pierwsza. Na ile ma ten sprzęt wystarczyć. Bo jak na długo to wiadomo, że lepiej teraz kupić coś lepszego i mieć święty spokój. Ale jak na przeczekanie do ZEN6 to można kupić coś na 6 core.

Kwestia druga. Jaka karta graficzna do tego będzie?

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
5 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Kwestia pierwsza. Na ile ma ten sprzęt wystarczyć. Bo jak na długo to wiadomo, że lepiej teraz kupić coś lepszego i mieć święty spokój. Ale jak na przeczekanie do ZEN6 to można kupić coś na 6 core.

Kwestia druga. Jaka karta graficzna do tego będzie?

2. 9060XT 16 GB

Opublikowano

W grach dobre 6 jaj prześcignie 8 jaj nie raz i nie dwa.

Niektóre gry trochę zyskają na 8, a inne nic.

Jeśli różnica nie jest duża, to bierz 8, bo w AMD to i tak nawet przy 8 nie ma problemu z ciepłem i różnicą w koszcie chłodzenia.

9600x3d będzie raczej tracił do 9800x3d tak jak 7600x3d do 9800x3d. Przez zegar, a może i mniej cache (raczej nie, ale kto wie)

Jak się rozeznawałem, to mi wyszło, że szkoda sobie tym dupę zawracać i po prostu brać 7800x3d albo 9800x3d.

PS. Ten 9600x3d na razie tylko lokalnie. Zanim to się pojawi w sensownych ilościach w Europie to może minąć sporo czasu. 

Moim zdaniem jednowątkowej wydajności proca nigdy nie starcza, a skoro tak to celuj w to co najlepsze. Na dziś to 9800x3d. W tym wariancie, kup na razie np. 7500f i spokojnie zbieraj na 9800x3d. Jeśli jednak rozważasz 7600x3d i 7800x3d to dołóż do 7800x3d.

Jak masz stare gry do ogrania albo grasz zawsze tak, że i tak wszystko wisi na GPU, to na 7500f spokojnie poczekaj na Zen 6  w X3D (ja nie jestem takim optymistą i zakładam, że normalne ceny to za półtora roku, a nie za rok)

Opublikowano
10 minut temu, VRman napisał(a):

W grach dobre 6 jaj prześcignie 8 jaj nie raz i nie dwa.

Niektóre gry trochę zyskają na 8, a inne nic.

Jeśli różnica nie jest duża, to bierz 8, bo w AMD to i tak nawet przy 8 nie ma problemu z ciepłem i różnicą w koszcie chłodzenia.

9600x3d będzie raczej tracił do 9800x3d tak jak 7600x3d do 9800x3d. Przez zegar, a może i mniej cache (raczej nie, ale kto wie)

Jak się rozeznawałem, to mi wyszło, że szkoda sobie tym dupę zawracać i po prostu brać 7800x3d albo 9800x3d.

PS. Ten 9600x3d na razie tylko lokalnie. Zanim to się pojawi w sensownych ilościach w Europie to może minąć sporo czasu. 

Moim zdaniem jednowątkowej wydajności proca nigdy nie starcza, a skoro tak to celuj w to co najlepsze. Na dziś to 9800x3d. W tym wariancie, kup na razie np. 7500f i spokojnie zbieraj na 9800x3d. Jeśli jednak rozważasz 7600x3d i 7800x3d to dołóż do 7800x3d.

Jak masz stare gry do ogrania albo grasz zawsze tak, że i tak wszystko wisi na GPU, to na 7500f spokojnie poczekaj na Zen 6  w X3D (ja nie jestem takim optymistą i zakładam, że normalne ceny to za półtora roku, a nie za rok)

Ja 7800X3D posiadam od kwietnia, jedynie problem z GPU bo mi brakuje a dopiero we wrześniu powinienem mieć 2000 zł by kupić 9060 XT 16 GB.