Bono_UG 322 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca Ryzyko padnięcia dwóch dysków na raz jest mniejsze niż pojedynczego. Tak samo można to rozciągać na kolejne kopie, co będzie jeżeli te płytki też się zniszczą? Zawsze jest ten skrajny przypadek, że już można tylko siąść i zapłakać, nie da się tego w pełni wyeliminować. Dla mnie wystarczającym minimalizowaniem ryzyka są 3 kopie. Jedna na dysku w komputerze, dwie kolejne na dwóch dyskach chowanych do szafy.
Filip454 209 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia Mówcie za siebie z tymi kombinacjami. Kto nie ma ważnych dla niego danych, to po prostu nie potrzebuje kopii zapasowej... 2
CozyHog 90 Opublikowano 8 Sierpnia Autor Opublikowano 8 Sierpnia 6 godzin temu, Filip454 napisał(a): Mówcie za siebie z tymi kombinacjami. Kto nie ma ważnych dla niego danych, to po prostu nie potrzebuje kopii zapasowej... Dokładnie.. niby tylko zdjęcia i filmy schowane do szafy, ale to jednak są utrwalone kawałki wspomnień. Miałem kiedyś trochę zdjęć na płytach cd/dvd. Gdyby nie to, że kochana Mama najpewniej je kiedyś podczas porządków wyrzuciła miałbym trochę cyfrowych zdjęć z 2006 i późniejszych dni.. Nie mam zamiaru popełnić drugi raz tego samego błędu. Dużo osób tutaj zupełnie zapomina lub pomija, że płyta w mniejszym stopniu narażona jest na uszkodzenia mechaniczne i można zamknąć sesję, co uniemożliwia modyfikację nagranej zawartości. Moim zdaniem to jest najtrwalsze nagranie, a pozostałe kopie można sobie trzymać na 1-2 dyskach HDD i tyle. Nic lepszego raczej się nie wymyśli, więc nie po co negować tę metodę archiwizacji jako ostateczne (odtworzeniowe) zabezpieczenie. 1
Killer85 52 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października (edytowane) W dniu 27.07.2025 o 22:43, musichunter1x napisał(a): Ogólnie idzie czasem kupić używane dyski w przeliczniku ~50 zł za 1TB. Czasem i za ~40 zł za 1TB. Co do tematu to posiadam nagrywarkę Blu-ray i jest opcja zapisu płyt 50Gb ale czas "wypalania "nie zachęca do korzystania z tego i kupuję większe dyski i robię backupy Edytowane 4 Października przez Killer85
Rekomendowane odpowiedzi