Edie 1 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Witam wszystkich! Potrzebuję porady. Chciałbym zakupić ruter z gniazdem USB A do którego będe mógł podpiąć dysk SSD i stworzyć coś a la serwer multimediów. Chciałbym żeby ruter był w najlepszym stosunku jakości/ użyteczności do ceny. Nie chciałbym płacić za coś co nie będzie mi potrzebne. Jednocześnie chiałbym żeby był to zakup na kilka lat i uwzględniał on funkcje jakie za kilka lat mogą być niezbędne. Mam internet z Vectry na kablu z prędkością do 600Mb/s. Ten serwer ma służyć głównie do odtwarzania plików audio z SSD (ma być powiązany z aplikacją WiiM). Oczywiście dobrze by było gdyby np radził sobie też z jakimiś wrzuconymi filmami czy zdjęciami itp. Ruter będzie również połączony z TV i przesyłał np Netflixa czy inne VOD. Na pewno odpadają wszelkie gry. Na pewno musi mieć funkcje DLNA i UPnP. Obszar na jakim będzie działał to standardowe mieszkanie 60m2 na jednym poziomie. Chyba powinien działać na dwóch częstotliwościach 2,4 i 5 GHz !? Tym bardziej że słyszałem że są aspekty kiedy 2,4GHz radzi sobie lepiej niż 5GHz (pokonywanie przeszkód , większy zasieg itp). Czy te 5GHz będzie koniecznościa w ciagu najbliższych 5 lat? Czy jest potrzeba w moim wypadku do płacenia za standard wifi 6 czy wystarczy 5 ? Czy potrzebbny będzie mesh? ADSL/VDSL ? Co byście polecili żeby nie przepłacać za niepotrzebne rzeczy a żeby sprawdzał się w w/w zastosowaniach?
Dirr 2 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca Z USB 3.0 do multimediów polecam router z WiFi 6 TP-Link Archer AX55 lub ASUS RT-AX58U
CozyHog 90 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca Jakiś czas temu upolowałem Netgear RAX120 z dwoma portami USB 3.0. Niestety po fakcie okazało się, że ich wydajność to tylko około 50 MB/s.. Także warto wcześniej sprawdzić jak to wygląda w praktyce. Z innej strony limitują cię wi-fi, kable lub porty, jednak fajnie, żeby to USB 3.0 jednak działało z przyzwoitą prędkością.
Dirr 2 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca Najbardziej co ogranicza przesył danych to procesor i ram routera im lepszy sprzęt, tym lepszy przesył danych, natomiast raczej nie uzyska się maksimum tyle, ile oferuje dysk SSD poza tym i tak do takich zastosowań lepiej mieć router z USB 3.0 niż 2.0
CozyHog 90 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca Zgadza się. Mimo wszystko lepiej mieć te przykładowe 50 niż 20-30 MB/s.
narmiak 123 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca Żaden router nie będzie działał jako serwer multimediów, mało który działa OK jako serwer plików. Router ma też w nosie, z jakich serwisów korzystasz, bo odtwarzaniem wszystkiego zajmują się appki na telewizorze więc to od niego będzie zależeć, czy będziesz miał dostęp do Netflixa, serwisów VOD, lub czy będziesz w stanie odtworzyć pliki z filmami hostowane na dysku podłączonym do routera. 19 godzin temu, Edie napisał(a): Chyba powinien działać na dwóch częstotliwościach 2,4 i 5 GHz !? Tym bardziej że słyszałem że są aspekty kiedy 2,4GHz radzi sobie lepiej niż 5GHz (pokonywanie przeszkód , większy zasieg itp). Czy te 5GHz będzie koniecznościa w ciagu najbliższych 5 lat? 5 GHz jest szybsze, ale bardziej tłumione przez przeszkody, więc w przestrzeni takiej jak dom, gdzie masz po drodze ściany z różnych materiałów, w tych ścianach rury bądź kable elektryczne lepszy zasięg będziesz mieć na 2,4 GHz, które za to jest wolniejsze. Wiele urządzeń IOT (czujniki, kamerki i inne inteligentne ustrojstwa) jeżeli działa na WiFi to zazwyczaj wyłącznie na 2,4 GHz. Dlatego sieci 2,4 GHz pewnie jeszcze długo się nie pozbędziemy z domów. Nowsze sprzęty znowu będą lepiej działały na 5 GHz. 20 godzin temu, Edie napisał(a): Czy jest potrzeba w moim wypadku do płacenia za standard wifi 6 czy wystarczy 5 ? Nie ma za bardzo sensu zostawać przy WiFi 5 generacji, skoro już jest dostępna wersje 7, a podobno 8 jest za rogiem. Jak na razie wszystko jest kompatybilne w dół. Różnica w cenie routerów będzie minimalna w tej samej klasie. Jeżeli jednak znajdziesz gdzieś promocję na starsze urządzenia, to nie ma też sensu na razie na siłę pchać się w WiFi 6 i wyżej. W teorii mają więcej bajerów, lepsze zabezpieczenia itp., ale w praktyce mało kto się bawi w łamanie zabezpieczeń tego, co już jest dostępne. 20 godzin temu, Edie napisał(a): Czy potrzebbny będzie mesh? Na to musisz sam sobie odpowiedzieć, ale ogólnie lepiej jest pociągnąć kabel w dalszą część mieszkania i zamontować tam dodatkowy Access Point, niż bawić się w mesh. 20 godzin temu, Edie napisał(a): ADSL/VDSL ? Vectra dostarcza net 600 Mbps przez gniazdko telefoniczne? Bo jak nie, to nie potrzebujesz modemu ADSL, ani VDSL w routerze. Więc cokolwiek wybierzesz za 200 zł w górę od Asusa albo TP-Linka powinno wystarczyć na zaspokojenie podstawowych wymagań bez problemu.
doman18 36 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca Miałem kiedyś przez jakiś czas 1042nd z openwrt i podłączonym dyskiem. Konfigurowałem też na jakimś asusie konfigurowałem komuś. Fakt że to były czasy usb2.0 i hdd ale właśnie po tych doświadczeniach zmieniłem to na swój serwerek. Bo nie działało to stabilnie. Generalnie imho w routerach takie ficzersy to zabawki. Router nie jest od tego. No chyba że wydasz 500 czy 1k to pewnie to działa dobrze. Ja bym raczej kupił po prostu mały 1 lub 2 dyskowy qnap/Synology/asustor i tam wrzucał co mi się żywnie podoba. Dedykowane rozwiązanie z softem który jest updatowany. A nie jakiś routerowy widget dlna/samba który jest łatany od wielkiego dzwonu. A router jakiś normalny za 200/250zł w zależności od potrzeb sieciowych
bourne2008 1 202 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca (edytowane) 5 godzin temu, narmiak napisał(a): Żaden router nie będzie działał jako serwer multimediów, mało który działa OK jako serwer plików. Router ma też w nosie, z jakich serwisów korzystasz, bo odtwarzaniem wszystkiego zajmują się appki na telewizorze więc to od niego będzie zależeć, czy będziesz miał dostęp do Netflixa, serwisów VOD, lub czy będziesz w stanie odtworzyć pliki z filmami hostowane na dysku podłączonym do routera. No akurat np. router Synology może działać jako serwer multimediów i serwer plików po USB 3.0. W sumie można zrobić z niego taki ubogi NAS. I jeszcze ma Download Station czyli torrenciki itp pobierze. Edytowane 28 Lipca przez bourne2008
Edie 1 Opublikowano 28 Lipca Autor Opublikowano 28 Lipca (edytowane) 6 godzin temu, narmiak napisał(a): Żaden router nie będzie działał jako serwer multimediów, mało który działa OK jako serwer plików. Router ma też w nosie, z jakich serwisów korzystasz, bo odtwarzaniem wszystkiego zajmują się appki na telewizorze więc to od niego będzie zależeć, czy będziesz miał dostęp do Netflixa, serwisów VOD, lub czy będziesz w stanie odtworzyć pliki z filmami hostowane na dysku podłączonym do routera. 5 GHz jest szybsze, ale bardziej tłumione przez przeszkody, więc w przestrzeni takiej jak dom, gdzie masz po drodze ściany z różnych materiałów, w tych ścianach rury bądź kable elektryczne lepszy zasięg będziesz mieć na 2,4 GHz, które za to jest wolniejsze. Wiele urządzeń IOT (czujniki, kamerki i inne inteligentne ustrojstwa) jeżeli działa na WiFi to zazwyczaj wyłącznie na 2,4 GHz. Dlatego sieci 2,4 GHz pewnie jeszcze długo się nie pozbędziemy z domów. Nowsze sprzęty znowu będą lepiej działały na 5 GHz. Nie ma za bardzo sensu zostawać przy WiFi 5 generacji, skoro już jest dostępna wersje 7, a podobno 8 jest za rogiem. Jak na razie wszystko jest kompatybilne w dół. Różnica w cenie routerów będzie minimalna w tej samej klasie. Jeżeli jednak znajdziesz gdzieś promocję na starsze urządzenia, to nie ma też sensu na razie na siłę pchać się w WiFi 6 i wyżej. W teorii mają więcej bajerów, lepsze zabezpieczenia itp., ale w praktyce mało kto się bawi w łamanie zabezpieczeń tego, co już jest dostępne. Na to musisz sam sobie odpowiedzieć, ale ogólnie lepiej jest pociągnąć kabel w dalszą część mieszkania i zamontować tam dodatkowy Access Point, niż bawić się w mesh. Vectra dostarcza net 600 Mbps przez gniazdko telefoniczne? Bo jak nie, to nie potrzebujesz modemu ADSL, ani VDSL w routerze. Więc cokolwiek wybierzesz za 200 zł w górę od Asusa albo TP-Linka powinno wystarczyć na zaspokojenie podstawowych wymagań bez problemu. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Oczywiście w moim przypadku chodzi o taki pseudo serwer plików. A konkretnie o muzykę. Godzinę temu, doman18 napisał(a): Miałem kiedyś przez jakiś czas 1042nd z openwrt i podłączonym dyskiem. Konfigurowałem też na jakimś asusie konfigurowałem komuś. Fakt że to były czasy usb2.0 i hdd ale właśnie po tych doświadczeniach zmieniłem to na swój serwerek. Bo nie działało to stabilnie. Generalnie imho w routerach takie ficzersy to zabawki. Router nie jest od tego. No chyba że wydasz 500 czy 1k to pewnie to działa dobrze. Ja bym raczej kupił po prostu mały 1 lub 2 dyskowy qnap/Synology/asustor i tam wrzucał co mi się żywnie podoba. Dedykowane rozwiązanie z softem który jest updatowany. A nie jakiś routerowy widget dlna/samba który jest łatany od wielkiego dzwonu. A router jakiś normalny za 200/250zł w zależności od potrzeb sieciowych Przyglądałem się tym serwerom NAS. Za najtańszy trzeba wyłożyć ok 700-800zł. I to zaraz by się okazało że 1GB RAMu to za mało. A i dyski do tego trzeba kupić czyli wyjdzie 1000zł. A w moim przypadku i tak musze ruter wymienić bo mam dość leciwy. A przy okazji chciałbym miec podpięty dysk żeby posłuchać plików audio z tego dysku które będa odtwarzane w aplikacji WiiM na urządzeniu WiiM Pro Plus. Generalnie słucham streamingu z Amazon Music i to z dysku to tylko okazjonalnie. 11 godzin temu, Dirr napisał(a): Z USB 3.0 do multimediów polecam router z WiFi 6 TP-Link Archer AX55 lub ASUS RT-AX58U Ten Archer AX55 ma chyba dobry stosunk ceny to użyteczniości? Bo za 230zł można go kupić czyli dość tanio a ma parametry jak kolega " narniak" doradzał. Czyli powinno być ok. Edytowane 28 Lipca przez Edie pomyłka
Dirr 2 Opublikowano 30 Lipca Opublikowano 30 Lipca (edytowane) Jeśli zależy Ci na szybszym przesyłaniu plików na mini serwer NAS czyli tak jak pisałeś muzyki wybierz ASUSA on działa jako serwer mediów (DLNA). w TP-Linku AX55 przesyłanie jest dość ograniczone 10-35 MB/s w ASUSIE powinno być około 50–80 MB/s Edytowane 30 Lipca przez Dirr 1
Edie 1 Opublikowano 31 Lipca Autor Opublikowano 31 Lipca W dniu 28.07.2025 o 08:20, CozyHog napisał(a): Jakiś czas temu upolowałem Netgear RAX120 z dwoma portami USB 3.0. Niestety po fakcie okazało się, że ich wydajność to tylko około 50 MB/s.. Także warto wcześniej sprawdzić jak to wygląda w praktyce. Z innej strony limitują cię wi-fi, kable lub porty, jednak fajnie, żeby to USB 3.0 jednak działało z przyzwoitą prędkością. No własnie znalazłem kilka opinii na temat AX55 gdzie użytkownicy zwracają uwagę że to gnizado USB 3 jest "trójką" tak naprawdę tylko na papierze bo w rzeczywistości jest to "dwójka"... O co z tym chodzi?
Dirr 2 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Zapewne narzekają na niski transfer plików na dysk i nie odczuwają różnicy między USB 2.0 a 3.0
ronaldo864 122 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia 22 godziny temu, Edie napisał(a): No własnie znalazłem kilka opinii na temat AX55 gdzie użytkownicy zwracają uwagę że to gnizado USB 3 jest "trójką" tak naprawdę tylko na papierze bo w rzeczywistości jest to "dwójka"... O co z tym chodzi? Za mało ramu i za słaby procesor, żeby transfery były przyzwoite. Do ASUS ROG Rapture GT-BE98 mam podłączony 3 tb dysk wypełniony Flac, mp3 i transfery czasem nawet spadają poniżej 80 MB/s na kablu 2,5Gb.
Edie 1 Opublikowano 1 Sierpnia Autor Opublikowano 1 Sierpnia 4 godziny temu, ronaldo864 napisał(a): Za mało ramu i za słaby procesor, żeby transfery były przyzwoite. Do ASUS ROG Rapture GT-BE98 mam podłączony 3 tb dysk wypełniony Flac, mp3 i transfery czasem nawet spadają poniżej 80 MB/s na kablu 2,5Gb. Dzięki za info... W sumie o RAMie i procesorach przy tego typu urządzeniach się nie mówi. Z tego co widze producenci nawet w specyfikacji nie podają. Więc trudno jest się zorientować co jest co.
CozyHog 90 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia W dniu 1.08.2025 o 15:03, ronaldo864 napisał(a): Za mało ramu i za słaby procesor, żeby transfery były przyzwoite. Do ASUS ROG Rapture GT-BE98 mam podłączony 3 tb dysk wypełniony Flac, mp3 i transfery czasem nawet spadają poniżej 80 MB/s na kablu 2,5Gb. Ten AX55 to nie jest może jakoś super wydajny, ale Netgear którego mam powinien sobie jako tako radzić z wyższymi transferami. Podejrzewam, że jest to kwestia ograniczenia tej przepustowości przez producenta jego oprogramowaniem. W ogóle kupiłem go z myślą o OpenWRT.. niestety mam starszą wersję, a do opena potrzebowałbym V2. Ciekawe czy ten V2 ma ten sam problem i jak by sobie poradził po wgraniu OpenWRT.
Edie 1 Opublikowano 6 Sierpnia Autor Opublikowano 6 Sierpnia Zakupiłem więc Asusa RT-AX58U. Teraz tylko czekam aż dostanę go fizycznie. Jest jeszcze kwestia jaką wersję dostanę. V1 czy V2? Pierwsza wersja ma procesor 1,5Ghz trzyrdzeniowy a V2 ma procesor 1,7 Ghz czetrordzeniowy. Ten drugi jest bardziej wydajny. Oba mają 512 RAMów i 256 pamięci podręcznej. Tak że zobaczymy jak to będzie hulało. Dziękuję wszystkiem za wskazówki. 1
Rekomendowane odpowiedzi