Skocz do zawartości

Xbox w chmurze w abonamencie na tv LG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Gdzieś w necie widziałem że na jakiś najnowszych telewizorach od LG w ich OSie jest płatna przez niecałe 80zl co miesiąc aplikacja Xbox game pass czy jakoś tak na czym to polega? Że jak zapłace na miesiąc80zł dostanę dostęp do grania na chmurze czyli na ich serwerze na ich kompach a do mnie jest tylko wysyłana transmisja z gry na moim TV w którą gram u nich na ich serwerze w tej aplikacji Xbox ? Jakie to są pingi ?, jaki jest najtańszy telewizor LG z tą aplikacją? I ile tam jest gier czy jest jakaś lista ?  I czy działa tryb multiplayer w tych grach u nich ,ktoś wie?

Edytowane przez ertyr
Opublikowano

Abonamenty kosztują od 29 do 74zł miesięcznie. Różnią się liczbą dostępnych gier.

Polega to na tym, że Microsoft odpala grę na swojej konsoli tysiące kilometrów od Twojego domu i wysyła Ci przez Internet obraz z tej gry. Jeżeli masz pada podłączonego do telewizora, to możesz sterować i grać.

Działa to... lepiej niż się spodziewałem ;) Opóźnienie jest na tyle małe, że w mniej dynamiczne gry można pograć dosyć komfortowo. Strzelanki, gry wyścigowe i zręcznościowe raczej odpadają. Obraz na dużym tv jest to dosyć rozmyty, ale jeżeli ktoś ma np. 32 cale to powinno się to prezentować już nieźle.

Można grać przez sieć. Funkcjonalnie nie różni się to niczym od gry na Xboxie.

Nie potrzebujesz koniecznie telewizora od LG. Takie aplikacje są dostępne także na tv z Androidem i niektórych tv Samsunga.

Opublikowano (edytowane)

Czy nie da się grać w fpsy czy gry wyścigowe bo aż takie opóźnienia ? Niegrywalne są te gry ? Niech ktoś odpisze jak ktoś wie

Edytowane przez ertyr
Opublikowano (edytowane)

Da się grać w fps'y, ale jak przeciwnik cię załatwi, to ty na swoim ekranie jeszcze go nie widzisz - będzie dopiero widoczny za 0.5 sekundy :E 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano
W dniu 30.07.2025 o 21:12, ertyr napisał(a):

1. Gdzieś w necie widziałem że na jakiś najnowszych telewizorach od LG

2. niecałe 80zl co miesiąc aplikacja Xbox game pass

3. I ile tam jest gier czy jest jakaś lista ?

Takie dane masz w internecie i google: https://www.xbox.com/pl-PL/xbox-on-tvs

1. Masz listę i sprawdź by się nie naciąć, a z pewnością nie kupuj TV pod to, lepiej sprawdź na słabszym PC

2. GPU można mieć dużo taniej (konwersja z golda), ale bez przesady, najpierw test na miesiąc

3. Na teraz 429 gier: https://www.xbox.com/pl-PL/xbox-game-pass/games#cloud

Ogólnie chmura jest dla casuali, niegrywalna, a już szczególnie dla maniaków PC lecących na grafikę. Obecnie chyba mamy skompresowane 1080p wyglądające jak typowe 720p. Ale ogólnie prędkość światła jest za mała i większa nie będzie. Od biedy da się grać, ale nie ma to sensu i tak ściągam grę na konsolę, o wiele wyższa jakość i o wiele mniejsze zużycie GB.

Co do multi to nie próbowałem, ale 30 fps to 33 ms - trudne do osiągnięcia, serwer niemal na pewno nie jest w Polsce i taki serwer pośredniczący spowalnia rozgrywkę. Bez światłowodu nie próbuj, ale i tak najpierw test na 1 miesiąc. PS. na konsoli i PC grę się ściąga, a jeśli ktoś chce szybkiego testu to jest od tego youtube walkthrough (więcej się dowiesz w 5 minut, niemal wszystko, a z chmury niemal nic).