bleidd 484 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca (edytowane) Poszukuje laptopa, który będzie używany do szerokopojętej pracy biurowej, czasem jakiś Photoshop czy inny trochę bardziej obciążąjący soft, czasem jakiś film/serial. Żonie się spodobał mój służbowy Mackbook M4 Pro 14" i chcę coś podobnego - chodzi o smukłość, jakość wykonania czas pracy na baterii, jakość głośników. Ale nie chcę jej skrzywdzić MacOS-em więc tylko Windows / bez systemu. Szukam czegoś co będzie miało podobną jakość i nie będzie Macbookiem. Wybór już prawie padł na Zenbooka po czym zdałem sobie sprawę, że OLED dla takich wymagań to średni pomysł - dochodzi marna czytelność w słońcu a na pewno będzie wykorzystywany na zewnątrz na tarasie w słoneczne dni. Ktoś ma jakieś propozycje? Budżet to 4-6k ale jak będzie naprawdę warto to mogę sypnąć do max 7. Edytowane 31 Lipca przez bleidd
bleidd 484 Opublikowano 31 Lipca Autor Opublikowano 31 Lipca No ten ExpertBook 14 wygląd bardzo spoko. Błyszczące OLEDy nie nadają się na zewnątrz, testowane. Zenbook ma peak brightness 500 nit w HDR czyli małe okienko, które nic nie daje przy standardowej pracy w SDR.
Merqus4 28 Opublikowano 5 Sierpnia Opublikowano 5 Sierpnia Ja bym ci coś takiego zaproponował, flagowa 14 calówka od Dreammachines https://dreammachines.pl/pl/notebook/V540KU-14PL25
x-kom 281 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia @bleidd Niestety nie jest łatwo znaleźć laptopa na Windowsie, który będzie spełniał wszystkie cechy macbooka. Natomiast jest taki "rodzynek" ExpertBook, który moim zdaniem powinien się sprawdzić dla Twojej żony. Przede wszystkim ma matową matrycę, więc na zewnątrz spokojnie będzie mogła pracować, procesor Ultra 7 258V, który powinien naprawdę sporo potrzymać na baterii (jak na Windows), do tego zintegrowana grafika Intel® Arc™ Graphics 140V, która raczej da radę w podstawowych zadaniach PS oraz 32 GB RAM, które mogą się przydać przy bardziej wymagających zadaniach w programach użytkowych. Niewątpliwie na plus jest też budowa, całość z aluminium oraz waga 1,27 kg. Warto też dodać, że laptop ma 3 lata gwarancji NBD co w całości tworzy według mnie atrakcyjną ofertę. 1
bleidd 484 Opublikowano 21 Sierpnia Autor Opublikowano 21 Sierpnia Wygląda super, na plus też matryca VA zamiast IPS. Jeszcze muszę poczytać jak głośniki i jak będzie przynajmniej ok to biorę.
x-kom 281 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Cieszę, się, że Ci się podoba. Pewnie, może na YT będzie jakiś test głośników, ewentualnie zawsze możesz wypróbować, kupić, przetestować po swojemu i jeśli coś będzie nie tak to zwrócić do 15 dni i będziemy szukać dalej. A co do matrycy to WVA czasami jest używana zamiennie z IPS, szczególnie w laptopach Della.
Rekomendowane odpowiedzi