YoukiPL 2 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia Hej! Problem zaczął się już kilka dni temu, lecz jako, że nie używam komputera codziennie, byłem stanie się obejść bez niego. Nie wiedziałem jak bardzo poważny był problem. No cóż, okazuję się z jest on poważny. - Komputer włącza się (czasami zamyka się i otwiera się ponownie po około 1-2s) - Po tym okazuję się logo MSI (producent) lecz bez tego "kręcącego się kółka z kropkami ". - Nie mogę wejść to jakichkolwiek ustawień. BIOS, Kolejność rozruchu itd. System nie reaguje na klawisze (klawiatura działała, i się podświetla więc raczej to problem systemowy) - Próbowałem wgrać jeszcze raz BIOS (niepowodzenie, nie mogę zmienić rozruchu więc system nie wczytuje niczego z pendrive-a), a także Instalator W11 z Media Creation Tool (niepowodzenie z takiego samego powodu) - Odłączałem baterię CMOS. Nic to nie pomogło - Laptop to MSI GF-75 Thin SC-PL020 Jeśli trzeba podam więcej informacji, lub specyfikacji. Za pomoc z góry dziękuję PS. Nie jest zaawansowany w tych sprawach, robiłem to co kojarzyłem że może pomóc. Proszę, jeśli możecie tłumaczcie mi wszystko jak idiocie . Zdjęcie ekranu. Dalej nic się nie ładuje.
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia Czyli do biosu w ogóle wejść nie idzie? Czy przez F3 czy przez F11? Tzw. EC reset próbowałeś? Czyli trzymanie przez 25 sekund power buttona? Później musisz podłączyć zasilacz i wtedy spróbować włączyć. Tylko poczytaj o tym sposobie coś więcej, bo mi takie info google wypluło i nie zagłębiałem tematu za bardzo, a z laptopami miałem bardzo mało do czynienia .
YoukiPL 2 Opublikowano 7 Sierpnia Autor Opublikowano 7 Sierpnia 1. Ani trochę, każdy guzik już próbowałem 2. Kilka razy już robiłem i nic to nie pomogło
ryba 1 246 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia (edytowane) A robiles ten proces EC z bateria czy bez? Edytowane 7 Sierpnia przez ryba
YoukiPL 2 Opublikowano 7 Sierpnia Autor Opublikowano 7 Sierpnia Pierwszy filmik obejrzany i wszystko zrobione, też nie pomogło/nie zadziałało. Zaraz obejrzę drugi. Jeszcze jedno pytanie. Czy ja odłączę dysk, i podłączę tylko pendrive, to czy nie powinno wczytać pliki z pendrive-a i mógłbym przeinstalować Windowsa (Pendrive z Media Creation Tool) Teraz, YoukiPL napisał(a): Pierwszy filmik obejrzany i wszystko zrobione, też nie pomogło/nie zadziałało. Zaraz obejrzę drugi. Jeszcze jedno pytanie. Czy ja odłączę dysk, i podłączę tylko pendrive, to czy nie powinno wczytać pliki z pendrive-a i mógłbym przeinstalować Windowsa (Pendrive z Media Creation Tool) I dosłownie większość co gościu mówił to już próbowałem zrobić i wspominałem o tym w głównym poście EC Reset był robiony bez odłączenia baterii.
ryba 1 246 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia No to nie zrobiles wszystkiego Ten bajer z EC polega na tym, ze cala plyta musi sie rozladowac. A jak bateria podpieta to to sie nie uda. Jesli w tym jest problem, to dysk nie gra roli. Najsensowniejsze co mozesz zrobic, to odpiac beterie i CMOS, zrobic EC jak podawali (trzymac przycisk do minuty bez baterii i ladowarki). A potem sprobuj odpalic na ladowarce bez baterii i CMOS. @sideband jakie Twoje doswiadczenie w lapkach z takim objawem?
sideband 1 768 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia (edytowane) Nie naprawiam laptopów Kto jest od wszystkiego to jest ............... Ps. poza tym jestem już tak pochłonięty handlem, że mam niewiele czasu na jakakolwiek naprawy Edytowane 7 Sierpnia przez sideband
YoukiPL 2 Opublikowano 7 Sierpnia Autor Opublikowano 7 Sierpnia 9 minut temu, ryba napisał(a): No to nie zrobiles wszystkiego Ten bajer z EC polega na tym, ze cala plyta musi sie rozladowac. A jak bateria podpieta to to sie nie uda. Jesli w tym jest problem, to dysk nie gra roli. Najsensowniejsze co mozesz zrobic, to odpiac beterie i CMOS, zrobic EC jak podawali (trzymac przycisk do minuty bez baterii i ladowarki). A potem sprobuj odpalic na ladowarce bez baterii i CMOS. @sideband jakie Twoje doswiadczenie w lapkach z takim objawem? Czekaj, czekaj nie rozumiem. Mam odłączyć baterie i CMOS i wtedy EC Reset zrobić? Chyba źle zrozumiałem .
ryba 1 246 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia Dobrze zrozumiales, masz odpiac wszelkie zasilanie i zrobic full reset wszystkiego, a to wymaga odlaczenia glownej baterii i od biosu. 1
YoukiPL 2 Opublikowano 7 Sierpnia Autor Opublikowano 7 Sierpnia Zrobione to już, poczekam kilka minut. Co po tym?
ryba 1 246 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia Wystarczy jak odlaczysz obie baterie i bez ladowarki potrzymasz minute power on. Potem na samej ladowarce sprawdz czy odpala - moze byc dlugi rozruch. W ostatecznosci jak to nie da rady, to jeszcze bez dyskow i z jedna kostka ramu sprawdzic (sprawdz obie pojedynczo w obu slotach). Wiecej sam nie sprawdzisz w domu. Tylko ten EC bez baterii to jedno, drugie to jak wypniesz co mozesz od plyty (dysk,ram). Jak jedno i drugie nie da rady, to juz tylko powazny serwis. Ale najlepiej taki, ktory umie rzezbic biosy co po filmach kilku osob z YT - nie kazdy serwis w PL to ogarnie i jest wielu partaczy. 1
YoukiPL 2 Opublikowano 7 Sierpnia Autor Opublikowano 7 Sierpnia Odpaliło się ale niestety z tym samym efektem. Co teraz? Podłączyć baterie i CMOS? Cholera, jednak podłączyłem baterie, zapomniałem o tym. Druga próba . Taki sam efekt niestety. Nie wiem czy będę się bawił w wyjmowanie dysku i RAMu, już chyba wolę szybciej oddać do serwisu.
ryba 1 246 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia Przykro. Jesli juz, to raczej uderzaj do Daniel Rakowiecki, lokalne serwisiki to zlo.
YoukiPL 2 Opublikowano 7 Sierpnia Autor Opublikowano 7 Sierpnia Hej! Dobre wieści. Sposób który wymyśliłem zadziałał. Odpiełem Dysk SSD i HDD, i po 2 restarcie instalator W11 się uruchomił. Zaraz zformatuję te dysku, utworzę partycję, I spróbuję zainstalować system na nowo i naprawić BIOS. Będę pisał o tym co się będzie działo. Naprawdę doceniam pomoc. Jeszcze jedno pytanie. Jakie są komendy w CMD które mogą pomóc w naprawie tego Biosu? 2
ryba 1 246 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia Fajnie ze cos ruszylo Raz mialem mobo desktopowe, gdzie plyta lapala freez jak bylo cos w sata/usb wpiete na rozruchu. Flash biosu podzialal. Na stronie producenta masz instrukcje z biosem - robisz to w biosie z penka, dysk zbedny.
YoukiPL 2 Opublikowano 7 Sierpnia Autor Opublikowano 7 Sierpnia Akurat miałem już zgrane ale zformatowalem żeby W11 instalator mieć, ale już ogarnęłem do W10 pendrive'a, więc równie co na stary ściągnę.
eNeSik 202 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia Widze, ze kolega sobie poradzil ale podstawa przy zawieszce na logo/POST - pierwsza rzecz - odpiecie dyskow. One bywaja najczestsza przyczyna ktora zawiesza system przy bootowaniu a z racji "Fastboot" - niekiedy nie ma mozliwosci wejscia do BIOS/UEFI Na przyszlosc, jesli jest mozliwosc, zalecam wylaczenie fastboot/quick boot w UEFI jesli pozwala na to! 1
YoukiPL 2 Opublikowano 7 Sierpnia Autor Opublikowano 7 Sierpnia (edytowane) Teraz pytanie, bo się nie znam. Czy jest szansa że będę miał taki sam problem w przyszłości? (W sensie przez moje dyski.) Edytowane 7 Sierpnia przez YoukiPL
bourne2008 1 202 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia (edytowane) To zależy. Jak już postawisz system warto sprawdzić SMART dysku czy nie dzieje się tam coś złego. Można by też zapuścić jakieś testy syntetyczne żeby sprawdzić czy jest stabilnie pod obciążeniem. Ale przyczyną bardzo prawdopodobną może być też jakaś aktualizacja W11, to jest system bardzo daleki od ideału Edytowane 7 Sierpnia przez bourne2008 1
YoukiPL 2 Opublikowano 7 Sierpnia Autor Opublikowano 7 Sierpnia Hej! Szybka aktualizacja. Jeszcze trochę kłopotu z instalacją będzie (będę musiał użyć stacji dokującej do dysku, inaczej nie wczyta instalatora z pendrive - nie wiem czemu). Jutro napiszę czy to pomogło. 1
Rekomendowane odpowiedzi