wsxmko 0 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Cześć, mam kilka podzespołów dla przyszłego komputera, ale brakuje mi pomysłu na resztę: CPU: AMD Ryzen 9950X3D GPU: GIGABYTE RTX5090 RAM: G.SKILL 2x48GB 6000 CL28 SSD: WD SN8100 2TB teraz muszę dołożyć płytę główną, która to zepnie w całość, sensowny zasilacz, chłodzenie CPU oraz budę Macie jakieś interesujące pomysły?
Dirian 669 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Jakieś szczególne wymagania co do wyglądu budy? Jakieś ARGB? No limit w sensie chcesz wydać kasę żeby wydać czy ma to być z sensem? Bo można kupić płytę za 3k ale w praktyce niewiele będzie się różnić od takiej za 1200-1500 zł.
wsxmko 0 Opublikowano 14 Sierpnia Autor Opublikowano 14 Sierpnia NO LIMIT w sensie, ze nie ogranicza nas budżet a jedynie rozsądek i pragmatyzm, czyli można powołać się na dokładnie taki przykład jaki podałeś. Jeśli nie będzie różnicy w wydajności, nie zamierzam przepłacać jeszcze więcej tylko po to, żeby wydać pieniądz. Chodzi o wydajność. programy: Topaz Video AI Topaz Photo AI Topaz Gigapixel Adobe Lightroom Adobe Photoshop Adobe After Effects Adobe Premiere Pro Trochę renderowania, trochę upscalowania i enhancowania - praca na dużych plikach. Jeśli chodzi o gry, nie spodziewam się, żebym grał więcej niż nic, ale chcę zobaczyć wszystkie obecne produkcje w możliwie najlepszej jakości, z ulepszającymi modami (GTA5 VR / Cyberpunk VR / Skyrim VR / Indiana Jones VR / Alan Wake 2 itd)
wrobel_krk 851 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia sensowne ale bez ograniczeń: http://www.krsystem.pl/pc-orFpAqn4l Płyta główna Gigabyte X870E A ELITE WIFI7 to świetny wybór, ponieważ oferuje wszystko, czego potrzebujesz: Wsparcie dla najnowszych technologii: Ma gniazdo AM5 pod procesory AMD nowej generacji oraz obsługę PCIe 5.0, co jest kluczowe dla RTX 5090, by karta mogła w pełni wykorzystać swoją przepustowość. Wydajna sekcja zasilania (VRM): Zapewnia stabilne i odpowiednie zasilanie dla potężnego procesora 9950X3D, nawet przy ekstremalnym obciążeniu. Łączność: Posiada Wi-Fi 7 i Bluetooth, co jest już standardem w tej klasie, a droższe płyty często dodają tylko kosmetyczne detale, których nie potrzebujesz. Dlaczego nie droższa? Płyty za 3000-4000 zł zazwyczaj dodają więcej portów M.2 (których i tak nie wykorzystasz), dodatkowe chłodzenie dla dysków, które jest już wystarczające w tym modelu, czy podwójne złącza sieciowe. Różnica w wydajności jest praktycznie żadna. Chłodzenie CPU – Arctic Liquid Freezer III 360 To chłodzenie wodne to absolutna czołówka. Seria Arctic Liquid Freezer od lat jest uznawana za jedną z najwydajniejszych, a wersja 360 mm zapewni idealne warunki dla tak mocnego procesora jak Ryzen 9950X3D, który potrafi się mocno nagrzewać. Wydajność w tej cenie: Arctic Liquid Freezer III to najlepszy stosunek wydajności do ceny. Droższe chłodzenia od konkurencji mogą być nieznacznie lepsze, ale nie na tyle, by usprawiedliwić wyższą cenę. Dlaczego nie droższe? Droższe modele AIO często mają tylko bardziej rozbudowane ekrany na bloku, co jest dodatkiem estetycznym, a nie funkcjonalnym. Wydajność chłodzenia pozostaje na podobnym, topowym poziomie. Zasilacz – MSI MPG A1250GS PCIE5 Moc: 1250 W to wystarczająca moc dla 9950X3D i RTX 5090. Nawet przy maksymalnym obciążeniu obu komponentów, zasilacz ma duży zapas mocy, co jest kluczowe dla stabilności i długowieczności. Standard PCIe 5.0: To niezbędna cecha. Zasilacz ma natywne złącze 12VHPWR, które jest potrzebne do podłączenia RTX 5090, co eliminuje konieczność używania przejściówek i zwiększa bezpieczeństwo. Dlaczego nie droższy? Droższe zasilacze mogą mieć tylko lepszą certyfikację (np. Titanium zamiast Platinum), co przekłada się na minimalnie lepszą sprawność (kilka procent oszczędności na prądzie), ale nie na wydajność. Moc i złącza są w tym modelu optymalne. Obudowa – Be quiet! Shadow Base 800 FX Przepływ powietrza: To duża obudowa z siatkowym frontem i wentylatorami FX, które zapewnią świetną wentylację dla wszystkich podzespołów. Jakość i funkcjonalność: Obudowy be quiet! są znane z dobrej jakości wykonania i cichej pracy. Dodatkowe, droższe obudowy często oferują tylko bardziej zaawansowane kontrolery RGB lub inne, estetyczne dodatki, które nie mają wpływu na wydajność. 1 1
Roman_PCMR 866 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia 1 godzinę temu, wrobel_krk napisał(a): sensowne ale bez ograniczeń: http://www.krsystem.pl/pc-orFpAqn4l Płyta główna Gigabyte X870E A ELITE WIFI7 to świetny wybór, ponieważ oferuje wszystko, czego potrzebujesz: Wsparcie dla najnowszych technologii: Ma gniazdo AM5 pod procesory AMD nowej generacji oraz obsługę PCIe 5.0, co jest kluczowe dla RTX 5090, by karta mogła w pełni wykorzystać swoją przepustowość. Wydajna sekcja zasilania (VRM): Zapewnia stabilne i odpowiednie zasilanie dla potężnego procesora 9950X3D, nawet przy ekstremalnym obciążeniu. Łączność: Posiada Wi-Fi 7 i Bluetooth, co jest już standardem w tej klasie, a droższe płyty często dodają tylko kosmetyczne detale, których nie potrzebujesz. Dlaczego nie droższa? Płyty za 3000-4000 zł zazwyczaj dodają więcej portów M.2 (których i tak nie wykorzystasz), dodatkowe chłodzenie dla dysków, które jest już wystarczające w tym modelu, czy podwójne złącza sieciowe. Różnica w wydajności jest praktycznie żadna. Chłodzenie CPU – Arctic Liquid Freezer III 360 To chłodzenie wodne to absolutna czołówka. Seria Arctic Liquid Freezer od lat jest uznawana za jedną z najwydajniejszych, a wersja 360 mm zapewni idealne warunki dla tak mocnego procesora jak Ryzen 9950X3D, który potrafi się mocno nagrzewać. Wydajność w tej cenie: Arctic Liquid Freezer III to najlepszy stosunek wydajności do ceny. Droższe chłodzenia od konkurencji mogą być nieznacznie lepsze, ale nie na tyle, by usprawiedliwić wyższą cenę. Dlaczego nie droższe? Droższe modele AIO często mają tylko bardziej rozbudowane ekrany na bloku, co jest dodatkiem estetycznym, a nie funkcjonalnym. Wydajność chłodzenia pozostaje na podobnym, topowym poziomie. Zasilacz – MSI MPG A1250GS PCIE5 Moc: 1250 W to wystarczająca moc dla 9950X3D i RTX 5090. Nawet przy maksymalnym obciążeniu obu komponentów, zasilacz ma duży zapas mocy, co jest kluczowe dla stabilności i długowieczności. Standard PCIe 5.0: To niezbędna cecha. Zasilacz ma natywne złącze 12VHPWR, które jest potrzebne do podłączenia RTX 5090, co eliminuje konieczność używania przejściówek i zwiększa bezpieczeństwo. Dlaczego nie droższy? Droższe zasilacze mogą mieć tylko lepszą certyfikację (np. Titanium zamiast Platinum), co przekłada się na minimalnie lepszą sprawność (kilka procent oszczędności na prądzie), ale nie na wydajność. Moc i złącza są w tym modelu optymalne. Obudowa – Be quiet! Shadow Base 800 FX Przepływ powietrza: To duża obudowa z siatkowym frontem i wentylatorami FX, które zapewnią świetną wentylację dla wszystkich podzespołów. Jakość i funkcjonalność: Obudowy be quiet! są znane z dobrej jakości wykonania i cichej pracy. Dodatkowe, droższe obudowy często oferują tylko bardziej zaawansowane kontrolery RGB lub inne, estetyczne dodatki, które nie mają wpływu na wydajność. Ale bzdury
ztx 167 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Ogólnie chyba bym szedł jednak w MoBo ASUSa i wziąłbym X870 F Gaming. Chłodzenie ALF III, no jest spoko, ale nie jest zbyt piękne. Brałbym coś pokroju Valkyrie Dragonfang 360. Wydajne, ładne chłodzenie, a jeśli nie ma limitu kasy to po co oszczędzać na wyglądzie? Obudowa kwestia gustu, możesz sobie sprawdzić coś typu Phanteks NV9, Phanteks Evolv X2 czy NZXT H9 2025. W/w zasilacz będzie git, masz 2 złącza 12VHPWR w razie gdyby wyszły jakieś wersje 5090 do maksymalnego OC z dwoma wtyczkami.
Bunsen 9 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Phanteks Evolv X2 robi fajne wrazenie a chłodzenie bym brał Tryx Panorama, jak ma wyglądać kozacko a nie ma limitu kasy to czemu nie
wsxmko 0 Opublikowano 15 Sierpnia Autor Opublikowano 15 Sierpnia 13 godzin temu, ztx napisał(a): Ogólnie chyba bym szedł jednak w MoBo ASUSa i wziąłbym X870 F Gaming. Chłodzenie ALF III, no jest spoko, ale nie jest zbyt piękne. Brałbym coś pokroju Valkyrie Dragonfang 360. Wydajne, ładne chłodzenie, a jeśli nie ma limitu kasy to po co oszczędzać na wyglądzie? Obudowa kwestia gustu, możesz sobie sprawdzić coś typu Phanteks NV9, Phanteks Evolv X2 czy NZXT H9 2025. W/w zasilacz będzie git, masz 2 złącza 12VHPWR w razie gdyby wyszły jakieś wersje 5090 do maksymalnego OC z dwoma wtyczkami. Odpowiem Tobie i koledze poniżej. To nie ma wyglądać kozacko, komputer będzie stał ukryty w kącie i zbierał kurz, więc szczerze powiem, ze wygląd jest ostatnim kryterium o ile w ogóle jest na liście. Parametry Kompatybilność Bezawaryjność/jakość wykonania Cena/dostępność Jeśli coś będzie brzydkie jak listopad w Łodzi, ale będzie działać jak złoto - biorę, bo to jest narzędzie a nie ozdoba. Gdybym kupował samochód dla celów zarobkowych/hobbystycznych też wygląd miałby zerowe znaczenie w stosunku do użyteczności I tak wiem, że Reno Espace to nie jest najlepszy wybór, ale jest zajebiście pojemny zwrotny i całkiem nieźle się zbiera. No... Tylko więcej stoi niż jeździ Daleki jestem od trollowania, o dziwo, naprawdę chciałbym poznać Wasze spojrzenie na mój dylemat
ztx 167 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia 13 minut temu, wsxmko napisał(a): Parametry Kompatybilność Bezawaryjność/jakość wykonania Cena/dostępność 1. Są z wysokiej półki. 2. Jest. 3. Bezawaryjności nie stwierdzisz. Czasem kupisz coś za 10k i z fabryki będzie walnięte, a czasem coś za 10 zł i będzie działać 50 lat. W tym momencie nawet nie wiesz czy twoja 5090 działa lub czy nie chowa w sobie stada świerszczy. Jeśli chodzi o jakość wykonania to tak, są to jakościowe podzespoły. 4. Cena jak cena, nie są to najdroższe możliwe komponenty. Dostępność normalna, wchodzisz na stronę jakiegoś sklepu i zamawiasz. 17 minut temu, wsxmko napisał(a): komputer będzie stał ukryty w kącie i zbierał kurz Możesz spojrzeć np. na Corsair 5000D - przewiewna, ofiltrowana, nada się do kąta.
j4z 937 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia (edytowane) 3 minuty temu, ztx napisał(a): 5000D Mam. Fajna buda, ale filtry ma tylko z przodu i pod zasilaczem, u góry jest siatka, która nie zauważyłem, żeby coś zatrzymywała. Edytowane 15 Sierpnia przez j4z
wrobel_krk 851 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia Jak ma być najciężej to buda z wentylami 140, no i cos nowszego: Antec Flux Pro np: https://proline.pl/obudowa-do-komputera-antec-flux-pro-black-p8123843 Topka wg gamers Nexus airflow/cisza/funkcjonalności Ale dalej spoko ten Corsair klasyka co autor woli
wsxmko 0 Opublikowano 15 Sierpnia Autor Opublikowano 15 Sierpnia 1 godzinę temu, ztx napisał(a): 1. Są z wysokiej półki. 2. Jest. 3. Bezawaryjności nie stwierdzisz. Czasem kupisz coś za 10k i z fabryki będzie walnięte, a czasem coś za 10 zł i będzie działać 50 lat. W tym momencie nawet nie wiesz czy twoja 5090 działa lub czy nie chowa w sobie stada świerszczy. Jeśli chodzi o jakość wykonania to tak, są to jakościowe podzespoły. 4. Cena jak cena, nie są to najdroższe możliwe komponenty. Doprecyzowując, nie wiem jedynie czy 9950x3D rzeczywiście działa, bo jak widać na zdjęciu jeszcze go nie podłączyłem (a niedługo minie 14 dni od zakupu :x). Myślałem, że zdążę poskładać resztę do kupy, do tego czasu. 5090 hula od czerwca w "starym" (z grudnia xd) komputerze. WD SN8100 także jest zamontowany i już go zapchałem i potwierdzam spadki wydajności . W pudełku od 5090 leży ASUS TUF 7900XTX bo gdzies posiałem pudełko i wsadziłem to takie jakie było na wierzchu. Kości RAM - celowałem w takie same tylko na CL26, ale kazali miesiąc czekać na dostawę, więc wziąłem CL28. (DOSTĘPNOŚĆ) Jesli macie ciekawe sugestie, jestem otwarty.
ztx 167 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia 7 minut temu, wsxmko napisał(a): Jesli macie ciekawe sugestie, jestem otwarty. Przecież masz sugestie i się do nich rzeczowo nie odnosisz. Dodatkowa sugestia: w wyborze płyty głównej po prostu pójdź w X870 i w takiej ilości złącza jakie są ci potrzebne. Potrzebujesz 12 USB, weź tą z 12 USB, potrzebujesz 6 ARGB to bierz. W znacznej większości modeli w podobnej półce cenowej będziesz mieć różnice w wyglądzie i złączach. Trzymaj tabelkę: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?gid=794988461#gid=794988461
wsxmko 0 Opublikowano 15 Sierpnia Autor Opublikowano 15 Sierpnia 2 minuty temu, ztx napisał(a): Przecież masz sugestie i się do nich rzeczowo nie odnosisz. Przepraszam, jeśli wychodzę na ignoranta, nie taki był zamysł. Ja po prostu mniej więcej już wiem czego chcę, ale im więcej nas tym więcej opinii i może ktoś ze świeżym spojrzeniem zasugeruje coś na co bym nie wpadł. Uwaga żart: "Nie zawadzi jak głupi mądremu doradzi" proszę nie brać do siebie, ja wiem że z ograniczonej puli produktów raczej ciężko wynaleźć koło na nowo i nie przeskoczymy określonego pułapu, ale jednak może trafi się entuzjasta, który posiada doświadczenie i opowie o swoich przygodach ("X z Y u mnie działało do dupy a Z z Y działało super). Planowałem pójść w tym kierunku: https://www.x-kom.pl/lista/zuzpf3bvr Ale można mnie z tego wyleczyć, bardzo dobrze reaguję na mowę argumentów.
Dirian 669 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia (edytowane) Trudno ci coś doradzić bo kompletnie olewasz wcześniejsze propozycje i nawet się do nich nie odnosisz. Edytowane 15 Sierpnia przez Dirian
wsxmko 0 Opublikowano 15 Sierpnia Autor Opublikowano 15 Sierpnia 1 minutę temu, Dirian napisał(a): Trudno ci coś doradzić bo kompletnie olewasz wcześniejsze propozycje i nawet się do nich nie odnosisz. Doradzono ci kilka obudów, solidną i dobrze wycenioną płytę główną i różne propozycje dobrych AIO, to wrzucasz zestaw bez obudowy, z dość budżetowym AIO, do tego solidnie przepłaconą płytą główną i randomowo dobranymi wentylami które cholera wie gdzie mają iść. Jak dla mnie strata czasu na doradzanie skoro i tak robisz po swojemu i nawet nie wchodzisz w dyskusję na temat zaproponowanych podzespołów "Ranomowe wentyle", między innymi, do poprzedniego komputera, bo przyoszczędziłem wtedy przy zakupie budy i ponoszę konsekwencje. To chłodzenie to faktycznie z dupy bo na X-kom nie znalazłem wczoraj innego na które polowałem <-- myślę, że skusze się na: Asus ProArt LC 420 (90RC00N0-M0UAY0) Płyta główna waham się pomiędzy "przepłaconą" a Asus ROG STRIX X870E-E GAMING WIFI Poza tym przypominam, chciałem poznać Wasze zdanie i każdą wypowiedź biorę pod uwagę, ale czy muszę do każdego odnosić się bezpośrednio? Obecnie rozważam kompletny zestaw: MOBO: Asus ROG STRIX X870E-E GAMING WIFI CPU: Ryzen 9950X3D CPU COOLING: Asus ProArt LC 420 GPU: Gigabyte 5090 nie pamiętam który RAM: G.Skill Trident Z5 Royal Neo DDR5-6000 96GB CL28 (a jesienią wymienię na CL26 a obecne wsadzę do poprzedniej budy) SSD: WD SN8100 4TB oraz taki sam 2TB PSU: Corsair HX1200i 1200W 80 Plus Platinum CASE: Naprawdę nie wiem <-- duża, na wentylatory 140 i ze wszystkimi możliwymi filtrami, bo kurzy się w cholerę Monitor innym razem, na razie podłączony jestem to TV Sony KD-50X85J z braku innych możliwości. Po przeprowadzce zacznę się zastanawiać, ale ciężko będzie mnie oderwać, bo lubię duże ekrany i siedzenie na kanapie.
Dirian 669 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia To zobacz sobie np. Light Base 900 masz tam dużo miejsca na topie i AIO 420 spokojnie wejdzie: https://www.x-kom.pl/p/1264428-obudowa-do-komputera-be-quiet-light-base-900-fx-black.html Do tego dobre ofiltrowanie i solidne wentyle w zestawie 1
Rekomendowane odpowiedzi