Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam obecnie i5 12600k, gigabyte z690 gaming x ddr4, chciałem sprawdzić czy zakup 14600k podbije chociaż trochę ilość fpsów ale komputer nie chce się wogóle bootować, jedynie po włączenie zaczynają pracowac wiatraki od coolera i gpu, próbowałem z jedną koscia ram w roznych slotach i nic, bios zaktualizowany do najnowszego F31, który podobno wspiera 13 i 14 generację oraz wyłączyłem xmp i ram dziala na 2400mhz, wyjmowałem karty pamięci i nic. Po włożeniu 12600k wszystko działa tak jak wcześniej, byłby ktoś skłonny do pomocy bo już nie wiem czego próbować

Opublikowano

Na Z690 Gaming X DDR4 działa bez problemu i7 14700 (od strzała). Oczywiście zanim w ogóle włożyłem ten CPU, to też najpierw zaktualizowałem BIOS do najnowszego F31. U mnie RAM działa bez OC/na profilu JEDEC (3200 MT/s)

Opublikowano

Wczoraj jeszcze mialem F30, dziś aktualizowałem do F31 i nic, spróbuję jeszcze z F27 bo naprawdę nie mam pomysłów, myślałem że jeszcze może zasilacz 550w jest za słaby ale i 12600k i 14600k mają identyczny pobór

Opublikowano

Próbowałem zworke spiąć ale teraz jeszcze wyjąłem baterie dla pewności i zaraz dam znać. Kupiłem na xkomie w tym tygodniu

Wyjęcie baterii nic nie dało, to jest ciekawe że nawet speaker się wogole nie odzywa, przy 12600k słychać pc gdy sie wlacza

A tak z innej beczki, wiem że teoretycznie pod 14700k i 4070ti zasilacz 550w nie wystarczy a jak to wygląda w praktyce?

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, bartov napisał(a):

Próbowałem zworke spiąć 

Odradzam metodę zworki. "Bateria out" to metoda najbezpieczniejsza.

ps. to nie powinno mieć znaczenia, ale tak z ciekawości: wszystkie 12pin EPS CPU podpiąłeś? ... czy może lecisz na 4pin? :pozdro:

ps2. ile czasu czekasz, żeby PC się pozbierał na tym nowym CPU?

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

2x4 EPS, kabli wogole nie ruszałem. No dzisiaj to już pewnie 10 próba włączenia i czekania na cud, różnie po 10, 20 minut, wiem że ramy potrzebują chwile czasu na kalibracje.

Co do monitora to pokazuje brak sygnału i tyle. Tak na każdym z 4 slotów próbowałem jedną kosc zalozyc i tak jak wyżej, czekałem po 10, 20 minut 

Opublikowano

... a gdybyś wyciągnął GPU i spróbował na integrze?

ps. ja mam wpięte 8pin EPS + 4pin EPS - ale to chyba nie powinno zrobić różnicy w postaci niestartowania tego CPU

Opublikowano (edytowane)

Karte wyciągnąłem i podpiąłem hdmi pod płytę i nic, tylko teraz nie wiem bo kojarzę że jak były problemy ze sterownikami od nvidii to żeby je odinstalowac musiałem właśnie na integre przejść ale żeby to zrobić musialem sie dostać do biosu i tam przełączyć, dobrze myślę czy nie? Bo jeśli tak to znowu muszę włożyć stary procesor 😁

ps. Co do pytania o monitor to przepraszam ale pokazuje czarny ekran a nie brak sygnalu

Edytowane przez bartov
Opublikowano

Ja przy zmianie CPU nic ze sterownikami GPU nie robiłem - samo się zrobiło (Win 11). U Ciebie jednak problem inny, bo nawet system nie wstaje :/ 

1 minutę temu, bartov napisał(a):

Dodam że to rewizja 1.0, ale spróbuję, dzięki

Też mam wersję płyty 1.0. Na F31 wszystko śmiga.

Opublikowano
12 minut temu, wallec napisał(a):

Wygraj BIOS F24.

Pomysł średni, biorąc pod uwagę, że ta wersja nie ma poprawek mikrokodu, o kwestiach bezpieczeństwa nie wspominając.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ona jest wymagana żeby dodać wsparcie dla 14 gen tzn. najpierw wygrywasz ten bios, uruchamiasz pc na 14 gen i dopiero potem wygrywasz kolejne.

Btw. Wystarczy, że OP ustawi na 12600k rdzenie P na 5ghz, rdzenie E na 4ghz oraz ring na 4ghz i cały upgrade traci sens :-)

Edytowane przez wallec
  • Upvote 1
Opublikowano
25 minut temu, wallec napisał(a):

Ona jest wymagana żeby dodać wsparcie dla 14 gen tzn. najpierw wygrywasz ten bios, uruchamiasz pc na 14 gen i dopiero potem wygrywasz kolejne.

Ja miałem BIOS F25 na starym i5 12400F, wgrałem jeszcze na tym starym CPU najnowszy BIOS F31, następnie wyciągnąłem i5 12400F, włożyłem i7 14700 i działało.

Opublikowano
3 minuty temu, wallec napisał(a):

Bo miałeś F25, który jest tym samym co f24 z jedną poprawką tj. oba dodają obsługę 14gen

Co to zmienia, skoro i7 14700 miał pierwszy kontakt z płytą główną na BIOS F31?