Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na F24 ruszyło od kopa, dzięki wielkie wallec, juz tracilem nadzieje, browar dla ciebie 😁

ps. Tylko przy próbie przejscia z F24 na F31 znowu jest to samo

Edytowane przez bartov
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wyjmij dyski nvme, sata i ewentualnie inne elementy, które masz na pcie i przetestuj.

Jeżeli okaże się, że z którymś dyskiem nie działa to będziesz musiał zaktualizować mu firmware 

Ps. Jak na F24 dasz ia cep disabled to nie potrzebujesz najnowszego biosu -> i tak nie powinno wbijać wysokich napięć.

Ps.2 Jak będziesz ręcznie go ustawiać na np 5500MHz P / 4500 Mhz E / 4500MHz Ring i stałe napięcie 1.175-1.225v to też będzie gituwa ;)

Edytowane przez wallec
  • Upvote 1
Opublikowano

Teraz znowu wgrałem f24 na 12600k bo innej opcji dostania się do biosu niemam, rozumiem że mam wsadzic 14600, wyciągnąć dyski i wtedy próbować zaktualizowac do f31?

Opublikowano (edytowane)

Obojętnie.

jak masz wsadzony 14600k i Ci nie chce odpalić, to wyjmij dyski i urządzenia pci-e i zobacz czy się uruchomi.

Aaa i najważniejsze.

Po co wymieniasz procki jak masz qflash i możesz zmieniać biosy nawet bez procka w sockecie?

Tutaj masz nacisk od wgrywania biosu, nr16

Screenshot_2025-08-16-17-54-04-76_3aea4af51f236e4932235fdada7d1643.thumb.jpg.0c5d737c511d6e13920ae7edb4c73870.jpg

Edytowane przez wallec
  • Thanks 1
Opublikowano

Po paru godzinach prób i błędów, odpinania dysków, winowajcą okazała się karta sieciowa tplink 😏

Teraz wszystko śmiga, dzięki wallec za oszczędzenie i tak kilku godzin życia 😁

• Upvote 1
Opublikowano

W jakie miejsca na płycie masz wpięte dyski nvme/SSD?

Możliwe, że brakuje linii i coś świruje bios z ustawieniami wstępnymi odnośnie typu złącza tj. gen 3, gen 4, gen 5 X1 X4 i w dodatku część może ciągnąć z CPU a część z socketu:-)

Nie spisywał bym tego na straty.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
10 godzin temu, Krystian03 napisał(a):

Rok czasu mam 14600K i do tej pory nie miałem żadnych problemów z działaniem komputera. W spoczynku temperatury prawie 40 stopni a przy obciążeniu w okolicach 85 w przypadku bez chłodzenia wodnego.

Te 40 stopni (średnio) to sporo w IDLE ... chyba, że masz jakieś "start-STOP"/0dB dla wentylatora? Jak patrzę na średnie temp. swojego CPU, przy przeglądaniu www, to ma po ponad 3 godzinach średnią oscylującą w rejonach 30 stopni (niektóre rdzenie 32, a inne 29).

Natomiast 85 stopni przy obciążeniu, to przy jakiej mocy i po jakim czasie? 125W po 15 minutach? Czy może chwilowy wyskok przy 181W?

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Krystian03 napisał(a):

Rok czasu mam 14600K i do tej pory nie miałem żadnych problemów z działaniem komputera. W spoczynku temperatury prawie 40 stopni a przy obciążeniu w okolicach 85 w przypadku bez chłodzenia wodnego.

Mam podobnie z temperaturami.

Edit: a jednak nie, teraz podczas buszowania po internetach, czy słuchania muzy mam ok ~30 stopni, no ale nie ma upałów.

Edytowane przez JacekRTX