Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Obecnie jak jestem w kraju to używam  lapka (Jakaś i7 i 1050ti) plus monitor. Jakiś czas temu wymieniłem w swoim głównym PC procesor i grafikę i naszła mnie myśl by trochę dołożyć do tego i zbudować sobie jakiś mały PC. 

Mówiąc mały mam na myśli mniejsza płyta i obudowa żeby łatwiej mieć przenosić komputer. Ze starego PC został mi Ryzen 2600(o ile działa bo wyszedł z socketu z chłodzeniem, ale nie zauważyłem żadnych uszkodzeń pinów) i GPU 1050Ti 4GB

PC byłby używamy właściwie tylko do WoT i przeglądanie neta, monitor 1080p 75hz wiec myślę że w/w sprzęt wystarczy. 

Na szybko coś takiego złożyłem 

Na pewno chcę 16gb ramu bo na lapku mam 8 i jest lipa konkretna, dysk to w sumie wystarczył by mi 256 ale różnica w cenie między tym a 512 jest śmieszna. 

Obudowa nie musi mieć żadnych okien ani rbg

to chyba wszystko, dzięki za pomoc 

Opublikowano

Jeżeli to ma być jak najmniejszym kosztem, aby tylko działało i tylko do WoT + net, to tak, będzie działać.

Trochę razi biedna płyta główna.

Jeśli jednak sprzęt może być "przyszłościowy", to zainwestowałbym w lepszą płytę: https://www.x-kom.pl/p/572284-plyta-glowna-socket-am4-msi-b550m-pro-vdh-wifi.html

która ma już WIFI, więc koszt modułu odpada, ale tutaj pasuje minimum ryzen 3100, którego używanego trzeba by zakupić za 100zł. Razem to wyjdzie 175 zł więcej, ale masz dobrą płytę, w którą możesz wsadzić dowolny Zen 3 i masz obsługę PCI-E 4.0 dla przyszłych kart graficznych.

Jeśli jednak ma być jak najtaniej, to niech zostanie to, co złożyłeś. W tą zaproponowaną przez Ciebie płytę główną też można wsadzić w przyszłości teoretycznie Zen 3.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Słuchaj, ja po prostu chce lapka zastąpić jak najmniejszym kosztem bo jest głośny i słabo działa

A zależy mi na w miarę mobilności bo ten sprzęt będę przenosił stosunkowo często między domem rodzinnym a domkiem który mam pod najem. 

Co do płyty to w sumie z minusów to wydaje mi się tylko dwa miejsca na wentylator w obudowie, obawiam się albo piekarnika i/lub sieczkarni pod biurkiem

Przyszłościowość to sprawa drugorzędna bo główny PC mam inny, z resztą na tym forum pomagaliście mi go zmodernizować. 

@edit 

A ram lepiej brać 2x8 czy 1x16?

Edytowane przez andzus12