Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
Potrzebuje pomocy w doborze drugiego dysku do laptopa z tytułu.

Rozebrałem go dziś żeby sprawdzić jak wygląda kwestia slotów, no i generalnie wygląda na to że pokrywa się to ze specyfikacją:

"Storage Support[1]

Up to two drives, 2x M.2 SSD
• M.2 2242 SSD up to 512GB
• M.2 2280 SSD up to 1TB"

Generalnie słabo siedzę w temacie tych dysków M.2 ale z tego  co wyczytałem to chyba będzie tak"

Zamontowany jest jeden dysk i chyba jest to ten M.2 2280.

W takim razie zostaje tylko opcja M.2 2242 - to jest taki krótki?

I czy faktycznie jest opcja żeby dołożyć tam tylko 512 GB czy jest opcja ze ruszy też większy?

Ma ktoś jakieś doświadczenie lub może coś polecić?
Dodaje też zdjęcia jak wygląda obecny dysk i wolny slot.

38965c80-7aa8-4686-8305-8eb9f05b477b.jpg

d0c18729-4b31-4acc-917d-4ee9b1cbf320.jpg

Opublikowano (edytowane)

2242 na bank .. Nawet nie wiedziałem że są takie ograniczenia. Niestety nie widziałem większego niz 500GB .. Nie pamietam czy jak nie uwalisz tej tulejki to nie wejdzie kolejny 2280. Wyjmij tego 2280 i przymierz na sucho

Co do dysku 2280 - ja miałem 2TB Samsunga 970 evo plusa - generalnie działają dobrze jednostronne - jakaś Adata 1TB nie działała - BIOS ją widział ale nie bootowała.

Niestety tego modelu już nie mam - mam wyższy

Wg poniższego się dalo ..  Ja chyba miałem tam 2x 2280

Z tego co widze na focie to juz masz tę tulejkę przesuniętą na drugi 2280 ..

Ostatnia uwaga z mojej strony .. nie rób obu tych dysków bootowalnych bo czasem ten gupi komp losował mi drugi dysk jako boot pomimo ze mial ustawione ze ma sie zawsze bootowac z 1 dysku :)

Edytowane przez Yedi
  • Thanks 1
Opublikowano

Dzięki - w sumie to nie mój laptop wiec nie mam go teraz, ale jak jeszcze raz przejrzałem zdjecia to wygląda na to, że w drugi - pusty slot powinien wejśc 2280. Widać to nawet po śrubce z podstawką do mocowania - pod 2242 trzeba by tą tulejkę przełożyć w miejsce opisane strzałką M2 0x35 - przełożę na sucho i zobacze czy fizycznie się zmieści jak bedę miał laptopa dostępnego.

PS - jeśli zmieści się fizycznie to 2280 będzie pasował? Można wtedy próbować upchnąć tam 1TB?
Dodam, że ten pierwszy dysk, fabryczny 512GB zostaje tam gdzie jest i on dalej będzie bootowalny więc nie powinno być tego problemu, o którym piszesz teoretycznie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Mogę powiedzieć na przykładzie 17ACH (też ma w specyfikacji 2242) - w miejsce krótkiego dysku da się wcisnąć jednostronny 2280, a ja trochę inaczej przeciągnąłem kabel od anteny wifi i wszedł mi tam 4TB dwustronny WD SN850X - ale tylko dzięki temu jak rozłożone są kości na jego PCB. Dla przykładu dwustronny Kingston KC3000 2TB już się tam nie mieści.

Edytowane przez ketyow
  • Like 1
  • Upvote 1