Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć!

Planuje montaż pierwszego w życiu custom LC.

Obecnie posiadam platforme AMD.

9950X3D

X870E Extreme

Gskill 6000Mhz/30CL 64GB

Zasilacz BeQuite 1200W Platinum 

Obudowa to Phanteks Ethoo Pro II

RTX 4090 (docelowo 5090)

Mam też 11 szt T30 od Phanteksa.

Prosiłbym o pomoc w skompletowaniu pełnego zestawu i doradzenie lepszej obudowy. 

Myślałem o Phanteks NV9 bo zmięsci taki zestaw bez problemu ponadto fajnie eksponuje środek.

1. Blok CPU EKWB Velocity3 (dostepny dopiero od wrzesnia)

2. Zbiorniczek wyrównawczy z pompa D5 EKWB Quantum Kintetic

3. Chłodnice chciałbym x2 360 40mm na górę i dół + 360 60mm

4. Węże czy rurki? 16/10 to chyba podstawa?

Potrzebuje dodatkowy sterownik ? NEXT G1/4

Chłodnice dobrane pod przyszle chlodzenie 5090. 

@Elder zechcesz rzucić okiem na poniższy koszyk? Coś dodać, coś jest bez sensu, coś zastąpić?

Zrzut ekranu 2025-08-23 o 20.03.40.png

Zrzut ekranu 2025-08-23 o 20.03.53.png

Edytowane przez zami888
Opublikowano

Może zacznijmy od tego co Stuart Tonks wykonał...w NV7 i NV9.

Powiedzmy że to baza do rozważań co w NV9 można uzyskać...

jakie opcje są lepsze dla Ciebie sam zdecydujesz.

NV7

DSC01118.jpg

Link do wersji czarnej.

https://ggflan.com/phanteks-nv7-no-rgb-build/

Link do wersji białej

https://ggflan.com/phanteks-nv7-review-build/

NV9

DSC02597-1-1-1.jpg

Link

https://ggflan.com/phanteks-nv9-review-build/

Jak miał bym decydować to brał bym NV9.

Tutaj jedna uwaga,Tonks ma specyficzne podejście w którym design nie budżet na komponenty CLC ma największe znaczenie

po prostu wizja spójnej całości decyduje o doborze komponentów CLC.

Dobór chłodnic jak widzę pod wypełnienie przestrzeni w budzie,tyle że to się zemści na finał.

Szczególnie Monsta na top według mnie więcej zaszkodzi jak pomoże,

chłodnica tam umieszczona jest podgrzewana przez ciepło z chłodnicy bocznej

i ciepło szczątkowe z hardware

(zakładam że dla balansu airflow chcesz exhaust na chłodnicach top/dół

oraz intake na na chłodnicy bocznej i dwu wentylatorach na tyle budy)

Przepchnąć powietrze przez tego grubasa na niskim rpm wentylatorów to też wyczyn nawet dla T30

(dla mnie są akustycznie akceptowalne do 900rpm...wyżej ustawione już nie)

Owszem push-pull fans tu pomaga ale zajmuje masę miejsca w budzie.

Raczej bym nie wychodził poza chłodnice grubości 60mm (UT60) na dół i górę.

Chcesz koniecznie wypełnić miejsce przy górnej chłodnicy zrób push-pull na wentylatorach.

Stuart dał w NV9 Alphacool UT60 420 góra/dół

plus XT45 480 bok.

To bardzo wydajny zestaw chłodnic przy tym XT45/UT60 mają małą restrykcję przepływu...stosowałem te chłodnice i polecam ich wybór.

UT60 i HWLabs SR2 to jedyne faty jakie akceptuję właśnie przez super niską restrykcję przepływu cieczy

a w mocno rozbudowanych CLC pracujących z jedną pompą D5 to ważne.

Przy hardware jakie planujesz szczególnie RTX 5090 po upgrade GPU te 2x 420mm plus 480mm to żaden overkill w chłodnicach.

Raczej przymus aby na niskich rpm wentylatorów i ciszy utrzymać w ryzach temp płynu w loop.

Popatrz jakie temp płynu CPU/GPU mają tak prądożerne PC nawet  z chłodnicami 3x360mm np w worklogu Marcusa.

Do koszyka jeszcze wrócimy

(na pewno Aquacomputer OCTO bym dodał i flowmeter Next w którym masz też zintegrowany czujnik temp cieczy i stanu degradacji płynu w loop o ile to jest płyn DP Ultra)

Combo D5 Alphacool nie używałem więc się nie wypowiadam jak z wibracjami i systemem montażowym,

mam słabość do combo Heatkiller D5 i uparcie do niego wracam w kolejnych projektach. 

Tutaj uwaga pompa VPP665 w mojej ocenie pracuje nieco ciszej jak pompa Watercool NEXT D5

za to sterowanie,masa opcji monitoringu i praca z Aquasuite plus OLED w NEXT przekonały do jej użycia wiele osób.

Na razie przeanalizuj ten film z budowy CLC w NV9.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Dzięki! Jak zwykle pomocny :)

Dobór chłodnic rozszyfrowałeś bezbłędnie, natomiast idąc za Twoja sugestią zrezygnowałem z grubasa. Dałem

UT60 420 góra/dół plus XT45 480 bok.

Sam koszyk zaktualizowałem również o Aquacomputer Flow sensor i Aquacomputer OCTO.

Natomiast filmik, który przesłałeś zainspirował mnie do zmiany zbiorniczka i pompy. Mianowicie zmiana Alphacool Eisbecher Aurora D5 na taki, który bardziej pasuje do całego setupa i łatwiej go wpasować do tej obudowy czyli Phanteks R260C Reservoir.

Zastanawia mnie jeszcze połączenie samych T30, które nie spinają się magnetycznie jak nowe wersje. Obecnie mam do tego osobny moduł sterujący od Phanteksa ale to zaburza przejrzystość koncepcji ze względu na kabelki zasilające T30.

Zaktualizowany koszyk.

Zrzut ekranu 2025-08-24 o 11.06.04.png

Zrzut ekranu 2025-08-24 o 11.06.11.png

Opublikowano

Phanteks R260C Reservoir...

takie rezy kasetowe akrylowe są lekkie w porównaniu do tubowych szklanych combo D5 o podobnej pojemności

= pytanie jak z wibracjami z pompy przenoszonymi na rez i dalej na ścianę obudowy.

Teoretycznie jak dasz mocowanie na wibroizolatorach gumowych poprawisz sytuację.

T30 zostawił bym z seryjnym okablowaniem,spiął to trytkami do śrub mocujących wentylator do chłodnicy aby blisko ramki wentylatora było okablowanie i tyle.

Custom okablowanie T30 wymaga cięcia wtyczek i splittera inline a to utrata gwarancji na wentylatory.

Ja miałem na to wywalone i Zawisz robił custom wersje okablowania pod projekty bo to jego specjalizacja (odradzam...kosztowna zabawa)

Oprócz rurek prostych potrzebujesz wyginanych o 90 stopni.

Pytanie masz sprzęt do gięcia rurek czy kupujesz gotowe gięte 90 stopni aby je zastosować w projekcie?

Jeśli zrobisz projekt w podobnej konfiguracji połączeń rurkami jak Tonks kompletnie zmieni się liczba złączek prostych,kątowych,adapterów/extenderów.

Właściwe zaplanowanie loop i zebranie komponentów to podstawa sukcesu

a przy pierwszym podejściu do CLC to bez użycia Leak Testera nawet bym nie ryzykował jego napełniania.

To że mam w warsztacie tony gratów,narzędzia itd to nie jest norma...składasz pierwszy raz na pewno dojdzie do sytuacji 

nie mam tego nie mam tamtego,zamawiam czekam projekt stoi tygodniami.

Masz drugi PC w domu to luzik,nie masz to problem.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Polecam lekturę mojego workloga, bo też zaczynałem i parę problemów udało mi się przepracować. Jest tam, przede wszystkim, sporo porad Eldera i innych kolegów.

Z mojego skromnego doświadczenia:

1. jeżeli Twoim priorytetem jest cisza, to rozważ opcję chłodnicy zewnętrznej. U mnie w lecie trzeba podkręcić chłodzenie by trzymać temp układu w ryzach a u Ciebie jest 50W TDP więcej. Chyba, że masz klimę i stałe 20stC.

2. Brak Ci narzędzi- leaktester, gratownik, szablon do gięcia, silikonowy wkład, tryskawka 1l-  to podstawa i raczej nic więcej nie będziesz potrzebował. Nie wiem czym będziesz ciął i czym grzał.

3. rurek kup 2-3 razy więcej niż przewidujesz na projekt.

4. polecam rezy Watercool Heatkiller

5. Płyn DP ultra i odpuść sobie kolorki

6. Mayhem Blitz Basic i woda destylowana do startu

Edytowane przez Marcusfff
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 24.08.2025 o 00:23, Elder napisał(a):

Może zacznijmy od tego co Stuart Tonks wykonał...w NV7 i NV9.

Powiedzmy że to baza do rozważań co w NV9 można uzyskać...

jakie opcje są lepsze dla Ciebie sam zdecydujesz.

NV7

DSC01118.jpg

Link do wersji czarnej.

https://ggflan.com/phanteks-nv7-no-rgb-build/

Link do wersji białej

https://ggflan.com/phanteks-nv7-review-build/

NV9

DSC02597-1-1-1.jpg

Link

https://ggflan.com/phanteks-nv9-review-build/

Jak miał bym decydować to brał bym NV9.

Tutaj jedna uwaga,Tonks ma specyficzne podejście w którym design nie budżet na komponenty CLC ma największe znaczenie

po prostu wizja spójnej całości decyduje o doborze komponentów CLC.

Dobór chłodnic jak widzę pod wypełnienie przestrzeni w budzie,tyle że to się zemści na finał.

Szczególnie Monsta na top według mnie więcej zaszkodzi jak pomoże,

chłodnica tam umieszczona jest podgrzewana przez ciepło z chłodnicy bocznej

i ciepło szczątkowe z hardware

(zakładam że dla balansu airflow chcesz exhaust na chłodnicach top/dół

oraz intake na na chłodnicy bocznej i dwu wentylatorach na tyle budy)

Przepchnąć powietrze przez tego grubasa na niskim rpm wentylatorów to też wyczyn nawet dla T30

(dla mnie są akustycznie akceptowalne do 900rpm...wyżej ustawione już nie)

Owszem push-pull fans tu pomaga ale zajmuje masę miejsca w budzie.

Raczej bym nie wychodził poza chłodnice grubości 60mm (UT60) na dół i górę.

Chcesz koniecznie wypełnić miejsce przy górnej chłodnicy zrób push-pull na wentylatorach.

Stuart dał w NV9 Alphacool UT60 420 góra/dół

plus XT45 480 bok.

To bardzo wydajny zestaw chłodnic przy tym XT45/UT60 mają małą restrykcję przepływu...stosowałem te chłodnice i polecam ich wybór.

UT60 i HWLabs SR2 to jedyne faty jakie akceptuję właśnie przez super niską restrykcję przepływu cieczy

a w mocno rozbudowanych CLC pracujących z jedną pompą D5 to ważne.

Przy hardware jakie planujesz szczególnie RTX 5090 po upgrade GPU te 2x 420mm plus 480mm to żaden overkill w chłodnicach.

Raczej przymus aby na niskich rpm wentylatorów i ciszy utrzymać w ryzach temp płynu w loop.

Popatrz jakie temp płynu CPU/GPU mają tak prądożerne PC nawet  z chłodnicami 3x360mm np w worklogu Marcusa.

Do koszyka jeszcze wrócimy

(na pewno Aquacomputer OCTO bym dodał i flowmeter Next w którym masz też zintegrowany czujnik temp cieczy i stanu degradacji płynu w loop o ile to jest płyn DP Ultra)

Combo D5 Alphacool nie używałem więc się nie wypowiadam jak z wibracjami i systemem montażowym,

mam słabość do combo Heatkiller D5 i uparcie do niego wracam w kolejnych projektach. 

Tutaj uwaga pompa VPP665 w mojej ocenie pracuje nieco ciszej jak pompa Watercool NEXT D5

za to sterowanie,masa opcji monitoringu i praca z Aquasuite plus OLED w NEXT przekonały do jej użycia wiele osób.

Witam! Chciałbym opowiedzieć o istnieniu naprawdę fajnego serwisu w Polsce, dzięki któremu dowiedziałem się Jak wystawić fakturę za usługę - https://freelancehunt.com/pl/service/reverse . Wierzę, że te informacje zdecydowanie pomogą wszystkim aspirującym przedsiębiorcom, którzy jeszcze nie mają własnej firmy! W związku z tym, serdecznie polecam!

Na razie przeanalizuj ten film z budowy CLC w NV9.

Dzięki za informację