Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Szukam laptopa, który będzie służył mi na studiach o kierunku budownictwo - co wiąże się z korzystaniem programów związanych z kierunkiem (nie wiem jeszcze jakich, ale zapewne coś w stylu AutoCad) oraz do pogrania w jakieś nowsze gry - chciałbym żeby dawał radę w tytułach typu Cyberpunk 2077 i w nowszych gierkach, które aktualnie wychodzą.

Zastanawiałem się na początku nad Macbookiem Air M4, ale wiem, że w tym wypadku raczej mogę zapomnieć o płynnej rozgrywce w aktualnie wydawane gierki i chciałbym, żeby mi ktoś doradził czy Macbook nadałby się na studia i jest warty swojej ceny czy raczej lepiej zainwestować w jakiś inny laptop, a jeżeli tak to w jaki. Dodam, że mam iPhone i słyszałem, że można to jakoś połączyć z Macbookiem, ale pytanie czy gra warta świeczki. Tak jak w tytule szukam laptopa do kwoty 5500 zł, jeżeli chodzi o wielkość myślę, że 15 cali byłoby w porządku, ale może być też większy.  Tak jak wcześniej napisałem laptop głownie ma być na studia, ale po krótkim researchu myślę, że da się za tą cenę również znaleźć coś do pogrania i liczę, że polecicie mi co warto wybrać.

Z góry dzięki za pomoc

Opublikowano (edytowane)

Cześć @Arhaczinho, na Twoim miejscu wybrałbym coś z dużą ilością pamięci RAM (32 GB) oraz pamięci VRAM (8 GB) tak, żeby zarówno autocad jak i gry chodziły bez problemu. Minus, że przy takim laptopie z dedykowaną kartą wzrasta waga, co może być uciążliwe w codziennych podróżach z laptopem oraz wzrasta pobór mocy co wiąże się z krótszym czasem pracy na baterii, co również może być uciążliwe. (Przykład - Lenovo Legion z mocną 140 W kartą RTX 4060, 32 GB pamięci RAM, mocny procesor, ładna matryca z wysoką rozdzielczością i 3 lata gwarancji).

Natomiast przy solidnym macbooku wydajność w autocad i wymagających programach jak i czas pracy na baterii na pewno będą zadowalające, ale pod gry nie jest to najlepsze rozwiązanie. (Przykładowo 15 calowy Apple MacBook Air z pamięcią RAM 16 GB oraz 10 rdzeniową kartą graficzną).

Edytowane przez x-kom