Skocz do zawartości

14600K + Z690 Aorus Pro + RAM?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Korzystając z dość dobrej ceny na 14600K uznałem, że zbyt dawno nic nie zmieniłem w PC. Rozsądnym byłoby przejść na AM5, ale kosztowo wychodzi mi 1:1 po sprzedaży swojej platformy, bo zgarnąłem mobo z tytułu za 480 zł. 

Zostały RAMki. Chciałem kupić jakieś 8000MT/S, ale myślałem wtedy o Z790. Prawdopodobnie takich prędkości nie osiągnę na Z690 więc zostaje pytanie.

Iść w 7200@34 Trident Z5 i próbować coś z nimi rzeźbić (może by się udało odpalić 6800) czy postawić na wygląd i za takie same pieniądze wziąć Trident Z5 Royal 6400@32 i mieć plug and play? 

Może macie jakieś doświadczenia z podobnymi zestawami? Ja ostatnie lata przesiedziałem na AMD, a DDR5 8000@34 kładłem niedawno na Z790, ale nie mam żadnego doświadczenia z Z690.

Opublikowano

@Doamdor Bardziej chodzi czy ta Z690 w ogóle jest w stanie odpalić 7200@34? Producent płyty mówi o 6400MT/S, na Reddicie widziałem, że dużo osób ma problem z 6800. Wypowiedzi są raczej starsze więc jeśli coś się zmieniło to po prostu wezmę Trident Z5 lub Dominator, do Tridentów Royal w takich prędkościach już nie będę dorzucać (prawie 9 stówek, bez przesady). Jeśli chodzi o potrzeby to u mnie jest taki problem, że potrzebuję. RAMki muszą wyglądać, te Patrioty są brzydkie.