Skocz do zawartości

Jaki refurbowany/używany laptop biznesowy 14" w kwocie do ok. 1500 zł?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, pytanie do osób korzystających od dłuższego czasu z ultrabooków 14". Z uwagi na przedział finansowy chodzi raczej o modele 2020-2021, które można kupić w całkiem dobrym stanie. Z jakich modeli jesteście zadowoleni/niezadowoleni i dlaczego? Na co dzień siedzę w gamingach, ale teraz jak patrzę na modele biznesowe, to widzę, że wybór odpowiedniego sprzętu jest chyba znacznie trudniejszy. Ile bym nie przeczytał recenzji i redditów, zawsze kończy się podsumowaniem, że się strasznie grzeje. Czy naprawdę jest tak źle? Mojego gaminga mogę śmiało trzymać na kolanach przy przeglądaniu neta a wentylatory wtedy ledwo słychać, czy naprawdę w lapkach z niskonapięciowymi prockami, które kosztowały pierwotnie 5000-8000 zł kultura pracy jest tak okropna, że nie można pracować na kolanach? Bo jaki wtedy sens małego lekkiego laptopa. ThinkPady niezbyt do mnie przejawiają wyglądem, ale rozważę, podobały się Dell 5420, 5421, 7420 ale podobno wszystkie to grzejniki. Chodzi głównie o przeglądarkę internetową, YouTube, może jakieś filmy. Druga kwestia oprócz kultury pracy to czas pracy na baterii, dobrze byłoby żeby trzymała (oryginalnie) chociaż te 4h, ale wolałbym celować w jakiś model, który pierwotnie osiągał 7-8h. Matryca nie może być byle jaka. Pastę mogę sobie sam zmienić, tak samo baterię jeśli będzie trzeba, więc powiedzmy, że co do stanu laptopa sam znajdę coś ciekawego, ale przydałaby się podpowiedź w jakie modele celować, a jakie omijać. Będę wdzięczny za info z czego byliście zadowoleni lub nie - chodzi mi bardziej o opinie z doświadczenia, dobrać fajny sprzęt po parametrach potrafię, ale tak naprawdę przy takich wymaganiach bebechy nie są tak ważne, jak sensowny układ chłodzenia i niski pobór energii na baterii, matrycy też nie sprawdzę.

Opublikowano

Ja się edukowałem w laptopach ostatnio, ponieważ kupowałem jeden dla siebie i syna. W końcu, ze względu na wydajność i to, że to będzie laptop biurkowy — w sensie, nie będzie dużo noszony/wożony, tylko będzie stał na biurku, tak samo jak ja, gdy będę na nim pracować na wyjazdach. Kupiłem wtedy Asusa Tuf A16, bo takie gamingowe mają lepsze chłodzenia itd., więc lepsza wydajność, a głośność wentylatorów można dopasować.
O Delllach słyszałem dużo ze się własnie grzeją.

Miałem HP w poprzedniej firmie, nie ja, ale był lekki i cichy:). Widziałem też Thinkpady, ale starsze modele, T14-G1, też są spoko — pancerne.

Masz też recki:

https://www.notebookcheck.net/HP-EliteBook-840-Aero-G8-review-Possibly-the-quietest-Intel-EVO-laptop-we-ve-ever-seen.552866.0.html

https://www.notebookcheck.net/Lenovo-ThinkPad-T14-Gen-2-laptop-review-Familiar-benefits-from-Intel-Tiger-Lake.537486.0.html

Kwestia też, że są różne opcje wydajności i szybkości wentylatorów do ustawienia, a ludzie tego nawet nie wiedzą.

Jeden z tych 2 wg mnie będzie dobry który Ci bardziej podpasuje

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• @tekkno nie należy brać informacji z 1 źródła, ale nie należy też odrzucać wszystkich i uważać się za jedynego najmadrzejszego.  Nie wiem jaki jest problem z transferem masy w tej grze, być może masz rację, być może on - Nie działa trailbraking? Nie chce mi się w to wierzyć, bo takie coś to fizyka NFSa i Burnouta, a nie simcade i sima.  Co do ludzi oglądających streamy to zjawisko znane od czasu wynalezienia pierwszego TV, ludzie oglądają, nic nowego. Jeżeli chcesz wiedzieć dlaczego poczytaj książki o psychologii. Dlaczego wolą oglądać, niż grać? Z tego samego powodu, dlaczego oglądają TV, a nie czytają książki - granie wymaga zaangażowania, umiejętności, minimum wysiłku - oglądanie żadnego z powyższych.   
    • ile komplet zimówek średniej klasy do tego audi kosztuje? 5k? 
    • Kiedy Aliexpress wjedzie za mocno   20251126_182210.mp4    
    • https://ithardware.pl/aktualnosci/rtx_60_premiera_karta_nvidia_amd-46890.html   Jak myślicie, jednak 5000 Super faktycznie może nie być jak, już chodzą plotki, że premiera następnej generacji może być opóźniona. 
    • Ustawiasz tak samo, ale 9800 nie specjalnie się skaluje z zegarem, poza oczywiście niektórymi przypadkami, jak załadowanie shaderów i siatki dużej mapy. Natomiast zyski z ustawienia są inne, szczególnie 7800. Tego faktycznie można nie ruszać. 14600k czy 9700 też można - specjalnie wolałbym tego nie rozciągać - jest to trochę marnotrastwo.  W moim przypadku jest miodzio przy 120, w innym może być i 100.  88 jest bezpieczne - absolutnie nie optymalne. Poza tym wystarczy otymizer dać na 30 i już masz po optymalnych ustawieniach AMD. Jak puścisz wszystko z płyty, to zobaczysz i 1.45v, co jest bezpieczne dla stabilności i znowu niekoniecznie optymalne. Tylko zegar zależy od napięcia i temperatury, temperatura od napięcia i optymalne sztywne ustawienie dla jednej sztuki będzie 1.25 dla drugiej 1.35. Co znowu ni jak się ma do AMD które stworzyło i ustawiło - ręczne ustawienia o ile są sensowne zawsze będą lepsze od fabrycznych, bo one muszą uwzględniać najgorsze kawałki krzemu i margines bezpieczeństwa, żeby zawsze było stabilnie… i nie wiedzą jakie włożysz chłodzenie.  88 W też pewnie ok, ale skoro domyślnie te procesory mają 65w, to 88 jest po to, żeby zrobić jakąś różnicę (w skrócie - wiadomo pbo itp). 120 vs 88 nie będzie w żaden sposób porównywalne do różnicy jaką masz 65 vs 88, ale będzie jeszcze sensowna i dla mnie widoczna przy dropach fps - dla wielu osób nie zrobi różnicy, tak jak dla mnie średni 250 - na monitorze 240hz nie widzę specjalnie różnicy czy to jest 180 czy 240, ale drop z 250 na 120 już tak. Moje ustawienia są o tyle fajne, że to właśnie minimalizują… i nie działa to tak samo na 88W. Na zdjęciu sprzed chwili masz 166w przy średnim 158 - maksymalnie widziałem 169, najczęściej jest to 164-168 w przy średnim 155-160. To jest bez sensu i właśnie coś mi się wydaje, że ustawianie ręczne limitów nic tu nie daje 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...