Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

po kilku latach pracy na obecnym zestawie przyszedł czas na zmianę. Udało mi się kupić w ulubionym sklepie x-kom procesor Intel Ultra 9 285K oraz kartę RTX 5070 Ti Prime OC. Teraz szukam do tego odpowiedniej płyty głównej, RAM-u oraz dysków M.2.

Obecna konfiguracja:

• CPU: AMD 3900X
  • RAM: 64 GB DDR4 RapidJavs
  • MOBO: Aorus Extreme Master
  • SSD: 2 × ADATA XPG8200 2 TB + Corsair MP600 2 TB
  • PSU: Seasonic Focus GX850
  • Chłodzenie: be quiet! Dark Rock Pro 4
  • Obudowa: be quiet! Pure Base 500 Window

Co chciałbym zostawić:

• Obudowę, zasilacz i chłodzenie – chyba że okaże się, że nie mają sensu przy nowej platformie.
  • Co muszę wymienić:
  • Dyski M.2 – dotychczasowe mocno już przeorałem zapisem TB danych (projekty video). Chcę kupić co najmniej 2 nowe (system + materiały).
  • RAM – 64 GB, ewentualnie 96 GB.
  • Płyta główna – ważne, żeby miała:
  • LAN minimum 5 Gb/s (najlepiej 2 porty ethernet),
  • co najmniej 3 gniazda M.2,
  • sporo USB (obecnie używam ~5 portów z tyłu).

Kilka założeń:

• Dlaczego Intel? Ze względu na wsparcie Quick Sync w programach (DaVinci Resolve, pakiet Adobe) i pliki H.264/H.265 10-bit 4:2:0, które mocno dławiły 3900X.
  • Podstawka 1851 – wiem, że martwa, ale kolejny zestaw i tak będę modernizował za ok. 5 lat.
  • Chłodzenie – czy Dark Rock Pro 4 da się przełożyć na 1851? I czy uciągnie U9 285K? Chciałbym zostać przy powietrzu, nie AIO.
  • Zasilacz – czy Seasonic Focus GX850 wystarczy pod U9 285K + RTX 5070 Ti?

Budżet:

• Nie mam sztywnego limitu – komputer ma zarabiać na siebie, więc wolę dopłacić do jakości. Wstępnie myślałem:
  • RAM – ok. 1000 zł,
  • płyta gł. – ok. 1500 zł
  • dyski m2 - 1x 2tb, 1x 4tb
  • ale jeśli trzeba, dołożę.

Będę wdzięczny za sugestie sprawdzonych płyt, pamięci i dysków do takiej konfiguracji.

Dzięki!

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Dirian napisał(a):

Zerknij na taki zestaw:

https://www.x-kom.pl/lista/6l3swc38c

Solidna płyta, 64GB sprawdzonego RAM-u, szybkie dyski z DRAM.

Chłodzenie lekko mieć nie będzie, ale jak zrobisz undervolting CPU to jest szansa, że ogarnie.

Do obudowy koniecznie dokup drugi wentylator na przód jeśli masz tylko jeden.

Zasilacz spokojnie da radę 

Obudowę mam z pure wings 2 140mm 2x z przodu, 2x na górze, 1x z tyłu - więc jest okej. 

Polecisz mocniejszą płyte z 5gb ethernetem? 
Chłodzenie powietrzem np. Dark rock pro 5 da sobie rade z procesorem lub noctua nhd 15 g2? - bo czekam na odpowiedź z bequiet czy LGA1700 które mam w zestawie przy Dark RP4 nada się pod LGA1851

Edytowane przez paton99
Opublikowano

Po UV na pewno dadzą radę, ale cicho nie będzie pod pełnym obciążeniem.

Stary cooler będzie pasować - 1851 ma taki sam rozstaw otworów co 1700.

Jak z szybszym ethernetem to zobacz Tomahawka, jest teraz w fajnej cenie na Amazon: https://www.amazon.pl/dp/B0DFQ5Z7KN/ - nawet lepsza opcja niż ten Asus przy tej cenie. Dopłacać do jakichś płyt za 1500-1600 zł nie widzę sensu, realnie nie dostaniesz niczego sensownego więcej, to po co przepłacać. Tu masz wszystko co trzeba - mocna sekcja, szybki LAN, dobre zintegrowane audio, sporo złącz...

Opublikowano
47 minut temu, Dirian napisał(a):

Po UV na pewno dadzą radę, ale cicho nie będzie pod pełnym obciążeniem.

Stary cooler będzie pasować - 1851 ma taki sam rozstaw otworów co 1700.

Jak z szybszym ethernetem to zobacz Tomahawka, jest teraz w fajnej cenie na Amazon: https://www.amazon.pl/dp/B0DFQ5Z7KN/ - nawet lepsza opcja niż ten Asus przy tej cenie. Dopłacać do jakichś płyt za 1500-1600 zł nie widzę sensu, realnie nie dostaniesz niczego sensownego więcej, to po co przepłacać. Tu masz wszystko co trzeba - mocna sekcja, szybki LAN, dobre zintegrowane audio, sporo złącz...

Faktycznie ten Tomahawk wydaje się super opcją. Z coolerem mam problem, w pudełku nie ma płytki LGA 1700 - a nie moge jej znaleźć do kupienia w sieci. Jeszcze jak ma być głośno, to może lepiej kupić nowe chłodzenie? AIO się boje, nasłuchałem się o padających pompkach wyciekach i że nie są cichsze niż powietrzne. Uda się kupić powietrzne które schłodzi tego 285k czy nierealne?

Opublikowano

Dark Rock Elite w miarę powinien ogarnąć temat, tu testy na i7 13700K:

https://www.techpowerup.com/review/be-quiet-dark-rock-elite-cpu-air-cooler/7.html

Przy czym wiadomo, jak poluzujesz kaganiec i proc będzie szedł na 100% obciążeniu, to na pewno cicho nie będzie. Dlatego UV mocno wskazane.

AIO i tak wymagałoby wymiany obudowy - tutaj wsadzisz co najwyżej 240-tki które lepsze nie będą.

Opublikowano
Godzinę temu, Dirian napisał(a):

Dark Rock Elite w miarę powinien ogarnąć temat, tu testy na i7 13700K:

https://www.techpowerup.com/review/be-quiet-dark-rock-elite-cpu-air-cooler/7.html

Przy czym wiadomo, jak poluzujesz kaganiec i proc będzie szedł na 100% obciążeniu, to na pewno cicho nie będzie. Dlatego UV mocno wskazane.

AIO i tak wymagałoby wymiany obudowy - tutaj wsadzisz co najwyżej 240-tki które lepsze nie będą.

Dostałem jeszcze takie polecenie, myślisz że obudowa do wymiany i zmiana na AIO?

"Do Pure Base 500 nie wsadzisz AIO 360, także obudowa do zmiany. W parze z 5070TI będzie tam gorąco.

https://proline.pl/koszyk/b4e6c4b5

Dyski na TLC z DRAM, pamięci na liście QVL, wydajne AIO z długą gwarancją, pojemna i przewiewna obudowa. Płyta ma cztery sloty M.2, do droższych modeli nie ma sensu dopłacać."

Opublikowano
W dniu 8.09.2025 o 19:30, Dirian napisał(a):

No jak AIO jednak wchodzi w grę, to wiadomo, że lepiej wziąć AIO i zmienić wtedy budę.

Ten zestaw z Proline - mocno ok, tylko LAN masz tam 2,5.

Do tej pory 64gb ramu było wystarczające do moich projektów, więc raczej bym wolał płyte z 4slotami, i zapełnić tylko 2x32gb. Ale nie chce schodzić poniżej 6000MT/s pod ten procesor. 
Dlatego mocno myślę o tej : MAG Z890 TOMAHAWK WIFI 
Dyski pod system i materiały to pewnie stanie na KC3000
Nie dostałem odpowiedzi z bequiet czy dostane mocowanie pod LGA1700/1851 (do obecnego Dark Rock Pro 4) i wtedy przyjdzie kupić chłodzenie... wszyscy polecają AIO, a znowu 360/420 nie wejdzie do Purebase 500 więc jeszcze wymiana obudowy na coś pokroju Shadow Base 800. 

• Ktoś poleci dobre chłodzenie 360/420 i którą obudowe wybrać shadow base vs Silent Base 802  jest sporo ciszej w tej drugiej?
  • No i pamięci GOODRAM 64GB (2x32GB) 6400MHz CL32 IRDM BLACK V SILVER to będzie ok wybór bo niema ich na tej liście QVL? 
Opublikowano (edytowane)

Ten Montech co ci polecił ktoś wygląda ciekawie jeśli chodzi o AIO. W testach wymiata na Intelu. Z innych opcji Freezer III 360 Pro albo Thermalright Frozen Waframe Pro 360.

Silent Base czy Shadow Base to plus minus to samo pod względem ciszy, przewodności i funkcjonalnosci. Obie budy są ok więc co nie weźmiesz będzie dobra opcja.

Możesz jeszcze zerknąć na Lian Li Lancool III, też świetna i pojemna buda. 

RAM powinien działać, Intele nie są zbyt wybredne jeśli chodzi o pamięci. Dopiero powyżej 2 slotów robi się problem z wyższymi taktowaniami więc jak jesteś pewny, że 64 GB starczy to ok, ale jeśli nie to lepiej weź 96GB w dwóch kościach bo z rozbudową może być średnio w przyszłości.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano
12 godzin temu, Dirian napisał(a):

Ten Montech co ci polecił ktoś wygląda ciekawie jeśli chodzi o AIO. W testach wymiata na Intelu. Z innych opcji Freezer III 360 Pro albo Thermalright Frozen Waframe Pro 360.

Silent Base czy Shadow Base to plus minus to samo pod względem ciszy, przewodności i funkcjonalnosci. Obie budy są ok więc co nie weźmiesz będzie dobra opcja.

Możesz jeszcze zerknąć na Lian Li Lancool III, też świetna i pojemna buda. 

RAM powinien działać, Intele nie są zbyt wybredne jeśli chodzi o pamięci. Dopiero powyżej 2 slotów robi się problem z wyższymi taktowaniami więc jak jesteś pewny, że 64 GB starczy to ok, ale jeśli nie to lepiej weź 96GB w dwóch kościach bo z rozbudową może być średnio w przyszłości.

Namówiłeś mnie, polecisz w takim razie 96gb?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Dirian napisał(a):

Kingstony z koszyka z Proline będą ok 

Patrzę na polecone obudowy : 
Lian Li LANCOOL III RGB jest teraz na promocji za 630zł
Antec Flux Pro Black - 920zł
be quiet! Shadow Base 800 DX - 600zł

Myślałem wziąć tą Lianli i może do niej już odrazu arctic liquid freezer iii pro 420mm patrząc przyszłościowo zeby moze udało się zostawić do następnego kompa? 

Edytowane przez paton99
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Dirian napisał(a):

Generalnie spoko ale 420-tka jest bardzo duża i montaż do najprostszych nie należy, bo wszystko idzie na milimetry:

Bo decydując się na 360mm nie wyjdzie wtedy temperatura porównywalna do powietrznego NHD-15 g2? Wtedy bym mógł zostawić aktualną obudowe. Czy jednak i tak lepiej inną obudowę i 420mm? 

Edytowane przez paton99
Opublikowano (edytowane)

Nie, AIO i tak będzie wydajniejsze. 360 nie odstaje wiele od 420. Nawet 280 jest sporo wydajniejsze od klocka od Noctua:

Zobacz jeszcze Atmosa od CM, topowa 360-tka która jak widać ma wydajność prawie jak 420 Arctica, a będzie łatwiej z montażem. Plus to AIO ma bardzo dobre wentylatory Sickleflow i cicha pompkę. Swoje kosztuje ale to jedno z najlepszych chlodzen na rynku.

https://amzn.eu/d/feWKFbV

relative_performance_35dBA (1).png

Edytowane przez Dirian
Opublikowano
W dniu 11.09.2025 o 00:09, Dirian napisał(a):

Nie, AIO i tak będzie wydajniejsze. 360 nie odstaje wiele od 420. Nawet 280 jest sporo wydajniejsze od klocka od Noctua:

Zobacz jeszcze Atmosa od CM, topowa 360-tka która jak widać ma wydajność prawie jak 420 Arctica, a będzie łatwiej z montażem. Plus to AIO ma bardzo dobre wentylatory Sickleflow i cicha pompkę. Swoje kosztuje ale to jedno z najlepszych chlodzen na rynku.

https://amzn.eu/d/feWKFbV

relative_performance_35dBA (1).png

Co do chłodzenia: ktoś polecił mi jeszcze AIO Montecha przez niską cenę wydało mi się trochę słabsze jakościowo, dlatego myślałem o Arcticu (często przewijał mi się w testach na YT). Polecasz jeszcze Cooler Master MasterLiquid Atmos 360 - co myślisz lepiej wybrać bo czytam że CM będzie cichszy od Montecha?

Co jeszcze mi kołacze w głowie: 

Ramy: Kingstony które polecili mi w tamtym koszyku za 1400zł vs te Kingstony za 900zł - czy uważasz że warto dopłacać 500zł do nich, mogą być nieodpowiednie? 
- Corsair Vengeance DDR5-6000 - 96GB - CL36 - Dual Channel (2 pcs) - 900zł
- Kingston FURY Renegade RGB 96GB (2x48GB) DDR5 6000 CL32 KF560C32RSAK2-96 - 1400zł

Odnośnie obudowy mam jeszcze zagwozdkę czy Lian Li LANCOOL III RGB jest dobrym wyborem ponieważ z obu stron ma szkło, a zdaża się mi czasem przewozić komputer, kładąc go na jednym 'blaszanym' boku. Dlatego chyba będe zmuszony wybrać albo anteca albo bequieta.

Martwię sie czy mój zasilacz Seasonic Focus GX850 poradzi sobie z tymi zmianami na AIO ?

Opublikowano

To AIO Montecha wygląda ciekawie w swojej cenie, ale nie jest to zbyt popularna konstrukcja więc ciężko o większą ilość opinii. Raczej dopłaciłbym do CM'a, bo to mocno sprawdzony cooler. 

RAM można dać ten tańszy, niewielka, praktycznie niezauważalna strata na wydajności.

Zasilacz spokojnie ogarnie temat, nawet jak jednocześnie obciążysz procesor i GPU na 100% to będzie ponad 200W zapasu.

Obudowe zerknij jeszcze na ARX 700:

https://www.morele.net/obudowa-endorfy-arx-700-argb-czarna-ey2a013-12907397/

Też bardzo fajna i pojemna skrzynka. Jest też lżejsza od Lian Li czy BQ, więc jeśli komputer będzie czasem przenoszony, to może być to plusem.