Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z restetowaniem się komputera np gdy sciagam gre na steam i używam przeglądarki a czasem nawet przy samym sciąganiu , kiedy gram w gry komputer się sam restetuje i jest to naprawdę w losowych momentach czasem dziala caly czas a czasem rsetuje sie po kilka razy. 

Pamiec ram sprawdzona , komputer wyczyszczony bios zaktualizowany.

W podglądzie zdarzeń widnieje bląd Kernel power 41

Specyfikacja:

Procesor AMD AM5 Ryzen 7 7700X 8C/16T 40MB 

Pamięć DDR5 32 GB 6000 MHz (2x16) G.Skill CL32

Zasilacz BeQuiet! System Power 10 850W 80+Gold

Płyta główna AM5 Gigabyte B650 Aorus Elite AX DDR5

Karta Graficzna RX 7900 XT

Opublikowano

Kernel power 41 to po prostu informacja że system utracił nagle zasilanie bez jego poprawnego zamknięcia więc kompletnie niczego to nie mówi ;) możliwe że twoja sztuka procesora nie jest stabilna na fabrycznych ustawieniach (zdarza się niestety...) już dwa razy mnie to spotkało, nie masz gdzieś do końca dociśniętego kabla zasilającego lub sam zasilacz robi problem, pobierz OCCT i uruchom na początek test CPU + RAM obserwuj powiedzmy przez 30min czy test będzie leciał bez błędów i oczywiście restartu pc, jeśli tak to uruchom następnie test o nazwie POWER.

Opublikowano

u mnie occt elegancko śmigał a ustawienia proca dopiero zweryfikował MW3 a potem nawet bardziej dotkliwie BF6.

Może ustawienie na sztywno w biosie PPT i tych dwóch pozostałych by coś dało? + wyłączenie PBO

• Upvote 1
Opublikowano

Też bym sprawdził ten cpu po manualnym ustawieniu, daj jakieś w miarę niskie taktowanie np 4Ghz + napięcie 1.3v i zobacz czy coś się zmieni używając normalnie pc bez żadnych testów w occt czy innych tego typu programach, zdarza się że nowy cpu potrafi być niestabilny na auto :E sam miałem taki przypadek z ryzenem 2600.