Skocz do zawartości

Jasność. Stary monitor IPS 27" vs. nowe tego typu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siema

wersja tl'dr: przeczytaj tylko pogrubiony fragment niżej. ;)

Był sobie taki staroć dekadę temu, tu wyrywek recki na https://tftcentral.co.uk/reviews/asus_rog_swift_pg278q.htm#contrast_stability

image.thumb.png.94c7f4932b1a17073369e4fa4bb5f4a2.png

Interesuje mnie ten monitor dlatego, że

- jest stary, używany, więc i tani, a więcej nie ma sensu wydawać, lepiej poczekać i kupić OLEDa

- ma 3D Vision, co mnie interesuje

- ma Displayport, a moje monitory nie mają  portu do nowych kart graficznych, co oznacza, że zamiast 144Hz mogę mieć 75, więc bez sensu

Myślę czy to kupić jako trzeci monitor (mam już jeden, potem drugi taki sam, bo już takich nie robią i wziąłem na zapas) ale też nie ma to być poważny zakup, tylko po prostu na przeczekanie aż OLEDy 1440p 480Hz osiągną niskie ceny i/lub lepszą jasność.

Przydałoby mi się:

- 1440p do filtrów CRT, bo te co mam mają tylko 1080p.

- możliwie dużo jasności dla filtrów udających TV CRT.  I tutaj mam pytanie: Jak się ma jasność tego monitora (no, po dekadzie używania :D ) do nowych monitorów IPS za mniej niż 1200zł? Czy te nowe oferują znacznie więcej czy stoimy mniej więcej na tym samym co w 2014r? Kolega kupił ostatnio nowy IPS 27" 1440p za grosze (w sklepie, 780zł) i no niestety obraz nie jest chyba nawet tak jasny jak na mojej TNce.  Zanim ktoś napisze "a se idź wygoogluj info" - nie interesuję się kwestią jasności. Nie mam pojęcia czy metody mierzenia tego w testach i to co podaje producent na papierze to rzeczy, na których można się oprzeć czy może zupełnie nie. Dlatego pytam na forum, bo tu ludzie mają wiedzę praktyczną.

Znalazłem to:

https://github.com/mausimus/ShaderGlass/issues/121

i dlatego pytam, bo gdyby HDR działał poprawnie to monitory z HDR widzę nawet w 50% mają po 600 jasności, czyli bardzo wyraźnie więcej i nie byłoby się nawet nad czym zastanawiać. Ale skoro ten HDR nie działa, to bez sensu dopłacać do nowego.

Edytowane przez VRman
  • VRman zmienił(a) tytuł na Jasność. Stary monitor IPS 27" vs. nowe tego typu?
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, VRman napisał(a):

I tutaj mam pytanie: Jak się ma jasność tego monitora (no, po dekadzie używania :D ) do nowych monitorów IPS za mniej niż 1200zł?

Jasność będzie niższa (niż nowego egzemplarza tego modelu). Temperatura barwowa będzie pewnie bliżej zimniejszych kolorów (wyższa temp. barwowa) więc trzeba by to zrekalibrować ... a wówczas znowu nieco spadnie jasność, bo na LCD temp. barwową ustawia się przez "przysłanianie matrycą" emitowanego światła z (zaniebieszczonego na skutek zużycia) podświetlenia.

Jak duży będzie to spadek jasności ostatecznie, to by trzeba zmierzyć. Wiele zależy od tego ile godzin, przy jak dużej jasności był monitor użytkowany.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Dzięki. Nie wiem jak był używany, bo jeszcze nie wybrałem nawet od kogo bym ten monitor kupował :D

A co do tych zmian. Ośmielisz się strzelić na ślepo o jak dużych zmianach mówimy? Wierność barw mnie nie interesuje. Mają być żywe i to tyle. Zresztą ja i tak mam lekki problem z barwą czerwoną (od urodzenia, lekki daltonizm) i nie jestem grafikiem ani purystą, który wyrzuca ekran przez okno bo twarz na postaci miała nienaturalnie wyglądającą skórę ;)

Opublikowano

Mój monitor (podświetlenie LED) na ustawieniu 50% dawał ~200cd, a po 6 latach daje tą jasność przy 56%. W obu przypadkach ekran skalibrowany do D65 (6500K). Przy czytaniu (większość czasu pracy) jasność mam ustawioną na rejony 60cd, a tylko do filmów/gier/referencyjne oglądanie zdjęć ustawiam jasność na 200cd (przy czym monitor pracuje przy tej jasności sumarycznie zdecydowanie krócej, niż przy 60cd).

Także zachęcam do wyciągnięcia wniosków ;) 

• Thanks 1
Opublikowano

Normalnie ... przy pomocy X-Rite i1 Display PRO. Jest do tego odpowiednie oprogramowanie (choćby i1 Display Profiler). Jak dokładnie ... bo ja wiem ... pewnie jakiś ułamek cd przekłamania będzie xD ... a Ty czym mierzysz?

• Thanks 1