kudlatypawelek 2 Opublikowano 14 Września Opublikowano 14 Września (edytowane) Czołem Brygada Tak jak w temacie, wczoraj wsadziłem sobie 5700x3D (jako zastępstwo regularnego 5700x, który miałem od początku w kompie). Dzisiaj na spokojnie sobie odpaliłem sprzęt i owszem działa póki co. Ale chciałem pobawić się opcjami PBO\Curve Optimizer. I ku mojemu zaskoczeniu opcje te zniknęły z menu. Zaskoczenie było tym większe, że po przywróceniu konfiguracji Factory Default, nie ustawiałem wszystkiego od nowa tylko skorzystałem z zapisanego wcześniej profilu (plus dostosowałem konfig pod nowego procka) i wtedy PBO\CO\PPT\EDC\TDC były jak najbardziej widoczne i mogłem je zmodyfikować . O ich braku przekonałem się dopiero przy kolejnej wizycie w BIOSie. Wersja BIOS to 2803 z 2022 i wg rozpiski ona już powinna wspierać 5700x3D. Pytanie, czy wgranie najnowszej wersji BIOSa cokolwiek zmieni i czy ma sens? Zanim zasiadłem do pisania tego posta przeglądnąłem trochę info w necie i faktycznie ludzie zgłaszają zniknięcie PBO na płytach Asusa (jest to o tyle ciekawe, że do tej pory to w mojej świadomości żyły tematy od MSI, gdzie tam był ten cały Kombo Strike, ale o cuda na Asusie to nie słyszałem....). Dodam na koniec, że te wartości wprowadzone "z partyzanta" jak PBO jest magicznie dostępne po załadowaniu zapisanego starego profilu wydają się poprawnie ustawiać i zapisywać, bo Ryzen Master pokazuje zmienione PPT\EDC\TDC, a napięcie na procku też spadło jak dałem CO -30 (wiem, że to pewnie daleko od stabilnego nastawu, ale przekonam się o tym brutalnie jak mi w giereczce skraszuje , nie chce mi się CoreCyclere, czy innym cudem tego testować 24h ). No i teraz pytanie zasadnicze - co dalej, próbowac z nowym BIOSem, używac triku z ładowanie profilu jak coś będzie trzeba zmienić, czy ustawić wszystko na Default w PBO i polegać na apce PBO2tuner pod Windowsem? Edytowane 16 Września przez kudlatypawelek
Send1N 4 162 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września To nie jest nic nadzwyczajnego, po zmianie cpu na x3d niektóre opcje znikają a inne się pojawiają lub też nie znikają ale są dostępne w innej zakładce, a co do -30 to jest spora szansa że to będzie stabilne i wcale nie musi być daleko od stabilnego nastawu jak to ująłeś, w przypadku 5700x3d/5800x3d większy procent działa stabilnie na maksymalnym możliwym offsecie, ja oprócz -30 (kombo strike 3) poluzowałem jeszcze LLC o dwa "oczka" niżej niż na auto i napięcie jest jeszcze niższe a procek stabilny i trzyma pełny zegar zarówno na rdzeniach jak i L3. 1
kudlatypawelek 2 Opublikowano 16 Września Autor Opublikowano 16 Września No więc wgrałem dzisiaj BIOS o ząbek nowszy 2806 zachęcony wpisem jakiegoś gości na forum guru3d, w którym pisał, że mu wróciły opcje PBO. No mi niestety nie wróciły, Amd Overclocking mimo Accepta mam na disabled i nic nie mogę z tym zrobić. Opcja na wgranie starego profilu ustawień niewiele dała - BIOS się nie wykrzaczył, ale też nie ustawił tych magicznych 'ukrytych' opcji, bo chyba przy eksporcie do pliku na pendrive'a 'ukryte' opcje się zwyczajnie nie wyeksportowały . Ostatecznie pozostała mi wyszukiwarka i za jej pomocą 'odblokowałm' po cichy Curve Optimizer i ustawiłem per core offsety na pałę na te magiczne -30. Niestety nie wiem co zrobić z PPT, EDC, TDC - one teraz są jedynie dostępne głęboko w zakładce AMD CBS (po drodze trzeba jeszcze wejść w xfr o ile dobrze pamiętam). Mogę je tam bezpiecznie ustawić, czy lepiej tego nie ruszać....Swoją drogą w życiu bym nie pomyślał, że w Asusie to poznika
kudlatypawelek 2 Opublikowano 16 Września Autor Opublikowano 16 Września A nabije se jeszcze jednego posta. Poczytałem trochę więcej, pogrzebałem w opcjach i się okazuje, że to wszystko co kiedyś ustawiałem sobie w sekcji Advanced i bezpośrednio w opcjach od AMD teraz muszę ustawiać troch w Ai Tweaker i trochę w Advanced. Curve Optimizer znaleziony przez opcję Search okazał się być Curve Optimizerm z zakładki Ai tweaker, a PPT, EDC i TDC ustawiłem sobie w Advanced -> AMD CMS -> NBIO, i potem jeszcze tam głębiej w XFR Enhancement. AMD Ryzen Master pokazuje te trzy wartości tak, jak je ustawiłem, CO niestety pokazuje jako Mode OFF, ale apka PBO2 tuner podaje CO -30, i nastawy mocy takie jak zadałem w BIOSie, więc wygląda na to, że faktycznie to działa (zdecydowanie mniejszym napięciem kopie procka zaraz po włączeniu systemu, temperatury zaraz po starcie niższe), ale po kiego grzyba tak to wszystko te tajwańskie rączki to pokomplikowały to ja nie wiem...
Send1N 4 162 Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września (edytowane) Pisałem wyżej o tym że po zapięciu cpu z 3dcache niektóre opcje zmieniają swoje położenie w biosie że tak się wyrażę i to nie tylko na twojej płycie asusa tak jest, od samej zmiany biosu taka sytuacja może też mieć miejsce chociaż nie zawsze Edytowane 17 Września przez Send1N
kudlatypawelek 2 Opublikowano 17 Września Autor Opublikowano 17 Września (edytowane) Widziałem co napisałeś, jasna sprawa, ale mam podejrzenie graniczące z pewnością, że przy poprzednim 5700X te opcje, które opisałem w moim ostatnim poście również były dostępne w Ai Tweaker i AMD CBS, a dodatkowo wszystko było widoczne / edytowalne w Advanced. Po zmianie procka zrobił się jeszcze większy 'śmietnik' w rozlokowaniu tych parametrów i co więcej nie ma już np. opcji do wyboru "Motherboard" dla ustawień PBO Limits (zostały Auto, Manual, Disabled i chyba Enabled o ile dobrze pamiętam). Wydaje się to wszystko chaotyczne i raczej wygląda na niechlujstwo/lenistwo devów w Asusie niż sensownie uzasadnione działanie.... Edytowane 17 Września przez kudlatypawelek 1
Rekomendowane odpowiedzi