Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chciałbym poruszyć temat, który w prosty sposób będzie w stanie zobrazować potrzebne przyrządy i elementy do naprawy kart graficznych. Jako że zakres prac nad którymi można się pochylić jest ściśle sprowadzony do określonych czynności, można byłoby je zgromadzić w jednym miejscu, a w razie czego łatwo do nich wrócić.

Co będzie nam potrzebne:

1. sprężone powietrze
  2. pasta termoprzewodząca (warto wymieniać ją co 1-2 lata)
  3. alkohol izopropylowy (IPA)
  4. termopady (co to są termopady)
  5. olej wazelinowy
  6. smar silikonowy (do wentylatorów)
  7. smar WD-40 z dodatkiem PTFE
  8. patyczki higieniczne (do uszu)
  9. łopatka

Tutaj może krótkie pytanie, jak widzicie, co z numerów 5-7 będzie się najlepiej nadawało? Tak w ogóle to lepiej wyposażyć się w produkty z cienką dyszą? Co do tego ostatniego chyba słyszałem, że nie jest wskazany z jakichś istotnych powodów. Prosiłbym o podlinkowanie listy zakupów do tych praktycznych narzędzi, które warto sobie nabyć i się zaopatrzyć.

Przechodząc do napraw. Co może pójść nie tak? Wydaję mi się, że mogą to być łożyska od wentylatorów, zmiana pasty w karcie graficznej, trzeszcząca i stukająca karta graficzna, uszkodzone łożyska, grzechotanie wentylatora.

Czym ogólnie naoliwić łożysko od karty graficznej? I co to w ogóle jest to łożysko?

Edytowane przez nie_znaleziono
Opublikowano (edytowane)

Olej wazelinowy czy smar silikonowy się nadadzą do przesmarowania jeżeli oczywiście będzie dało się wypchać śmigło bo większość wentylatorów jest nierozbieralnych... czasy rozbierania i smarowania to już przeszłość, nie mniej jednak jak trafisz takie to nigdy nie smaruj niczym gęstym typu towot maszynowy :E, trochę takich wentylatorów w życiu czyściłem i smarowałem zwykły olej wazelinowy się dobrze sprawdzał. Co do pasty i wymiany co rok/dwa to różnie to bywa... czasem problem potrafi się pojawić po kilku miesiącach np z nie normalnie wysokim hot spotem, ogólnie od kiedy na rynku dostępne są pady zmiennofazowe typu PTM to nie warto w ogóle używać zwykłej pasty na gołe rdzenie, takiego pada aplikujesz raz po starciu starej pasty i masz z głowy wymiany dożywotnio xD 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Od siebie dodam, że WD40 to syf. Zwykły psikacz do awaryjnego stosowania jak coś skrzypi w samochodzie i chcesz doczekać wizyty u mechanika w ciszy. 
Do „narzędzi” dodałbym jeszcze grzebyczek z długimi włoskami (np. Taki do czyszczenia klawiatury) żeby obruszać kurz na radiatorze i dopiero później dmuchnąć powietrzem. Samo powietrze nie oderwie wszystkiego. 
Ja mam np. Dmuchawkę Mozos XB-1, w zestawie są różne końcówki, jest też z włosiem. 
A co może pójść nie tak? Ogólnie nie ma limitu, jak masz niezdarne ręce, dużo ciekawości świata i wyjątkowego pecha to możesz i złamać PCB. 

Edytowane przez ztx
  • Upvote 3