Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siema

czy jest ktoś w stanie mi pomóc mam taki problem że, jak włączam komputer to czasami pojawi się pulpit i nagle monitor traci polaczenie i pisze że przejdzie w stan czuwania, czasami jest to po godzinie grania czasami po osmiu najczesciej jak nic nie robie na kompie tylko se ogladam twicz i nagle przechodzi w stan "idle" ogolnie zrobilo mi sie to po tym ze cos pozmienialem w biosie zeby grac w bf6, probowalem nawet "restore to default" i czasami dziala czasami nie.

Opublikowano (edytowane)

@kamilos69 co to znaczy kabel z aktywnym pinem 20? mam zwykly hdmi i wczoraj kupiłem dispay port, a monitor mam iiyama G-Master G2766HSU-B1 27" Full HD VA 165Hz. Wcześniej takiego problemu nie miałem dopiero jak coś z bf6 w biosie zrobiłem.

Edytowane przez adam922
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, adam922 napisał(a):

Wcześniej takiego problemu nie miałem dopiero jak coś z bf6 w biosie zrobiłem.

To może monitor się wyłącza, bo system się zawiesza (niestabilność)?

Cofnij to , co zmieniłeś w biosie pod BF6 i zobacz albo przywróć bios do ustawień domyślnych.

Edytowane przez wamak
Opublikowano

Zacząłbym od najprostszych elementów - skoro nie kabel i nie port z uwagi na zmianę kabla - to wyłącz komputer , wyłącz zasilacz ( przełącz w status 0) - poczekaj na rozładowanie kondensatorów w zasilaczu, odepnij kabel zasilający od kompa a następnie wyjmij kartę graficzną ze slotu PCI - może po prostu masz błędy linii sygnałowych na skutek utleniania czy tez mikro drgań ? Przetrzyj grzebień na karcie - nawet alkocholem 95% i osadź kartę w slocie jeszcze raz. Sprawdź czy pomogło ? - jeśli nie to przenieś kartę na drugi slot na płycie głównej i sprawdź. 

Potem zostają testy samej karty i monitora (podmiany od znajomych) żeby wykluczyć warstę sprzętową problemu.

Dopiero wtedy można zacząć sprawdzać warstwę oprogramownia i reinstalować windę i sterowniki.

Opublikowano
16 godzin temu, adam922 napisał(a):

@Pan Mateoo 

Wystąpił skorygowany błąd sprzętowy.

Składnik: PCI Express Root Port
Źródło błędu: Advanced Error Reporting (PCI Express)

Jaki masz plan zasilania ustawiony pod windowsem? bo jak "zrównoważony" to ta opcja:

1.png

jest standardowo włączona, wyłącz ją testowo w obecnym planie lub po prostu ustaw plan "wysoka wydajność" uruchom po tym system ponownie i zobacz czy coś się zmieni.

Opublikowano

Czyli problem z włączonym oszczędzaniem energii dla slotu pci-e w niektórych konfiguracjach na rok 2025 można uznać za aktualny :E najlepsze jest to że sporo osób nie grzebie w ustawieniach zasilania a stockowo jest to włączone bo po postawieniu windy plan jest ustawiony na zrównoważony....

• Like 1